Najdi forum

Splash Forum Arhiv Računalništvo, telefonija, internet in televizija kaj vključuje reset tovarniških nastavitev na routerju

kaj vključuje reset tovarniških nastavitev na routerju

živjo.
želela sem resetirati geslo na svojem routerju,
pri čemer sem najprej pritisnila gumb na zadnji routerja za 15 sekund,
nato pa sem na tistem naslovu 192.168….. spremenila še geslo in ime omrežja.
zanima pa me, ali bi zaradi tega, ker sem najprej resetirala router na tovarniške nastavitve, morala poleg gesla in imena omrežja na novo nastaviti še kaj drugega, ali pa sta dovolj ime in geslo (= wpa/wpa2)?
skratka, kaj vse se ponastavi pri resetu tovarniških nastavitev routerja?

Žiujo,

Odvisno kako “varno WLAN” (vsaj sklepam lahko, da se gre za nastavitve brezžičnega omrežja) mrežo bi radi imeli. Torej odvisno ali bi radi imeli vklopljeno še filtriranje MAC naslovov, ali bi radi omejili pokritost signala (da ne bi signal Vašega WLAN-a lovili še sosedje) na le določeno področje, koliko močno geslo bi radi imeli (WPA2-AES najbolje, gesla si lahko proizvajate tukaj[/url] recimo, dolžina naj bo čim daljša (max 64 znakov)), DHCP vklopljen ali ne (statični IP naslovi so boljši, vendar je nekaj “telovadbe” s tem), oddajanje SSID signala, itn.

Google -> protect WLAN
protect lahko nadomestite z secure, hack-proof, safe,…

MAC filtriranje se ponastavi (izbrišejo se vnosi), sama nastavitev tipa dostopa do spleta (statični, dinamični IP naslov), če se gre za WLAN usmerjevalnik, potem vse nastavitve v zvezi s tem (geslo, DHCP (območje), signal,…, NAT nastavitve, Firewall,…
Odvisno kaj vse ste imeli prej nastavljeno. Najboljše je imeti še “backup” oz. pomožno kopijo nastavitev Vašega usmerjevalnika kje na USB ključku, CD-ju,… Usmerjevalnik ima ponavadi kje tudi to možnost, da lahko shranete Vaše trenutne nastavitve v eno datoteko. Sam imam pa še PrintScreen-e vsake podstrani oz. vseh nastavitev svojih usmerjevalnikov. Prav pride, ko nadgrajujem strojno-programski vmesnik (angl. firmware) in je treba pri nekaterih potem še resetirati usmerjevalnik.

Najlepša hvala!

PS: Še to sem se spomnil – resetira se tudi IP naslov do spletne administracije. Torej, če ste si nastavili recimo na 10.11.12.13, se potem nazaj ponastavi na 192.168.1.1 ali 192.168.1.0 (ipd.). Pa pri WAN nastavitvah se tudi DNS nastavitve pobrišejo (to je itak v okviru tipa dostopa do spleta – statični/dinamični IP naslov (xDSL/Cable)). V okviru LAN mreže se tudi, če imate to zaklenjeno, resetira. Recimo, če imate na mreži 3 računalnike in ste mrežo nastavili na 10.11.12.13, imate IP začetni bazen vrednost pri 10.11.12.14, končnega pa pri 10.11.12.17, se potem po resetu to pobriše. Za Routing se tudi spremeni (recimo tabele za statične poti). UPnP in DDNS se tudi resetira (pri meni prvotno Disabled).

res hvala za izčrpne informacije.
vendar sem v vmesnem času klicala tudi na tehnično podporo pri mojem ponudniku, da bi dobila natančnejša navodila, kako ponovno izvesti te nastavitve, in so mi rekli, da tudi po tovarniškem resetu razen gesla (wpa/wpa2) in imena omrežja (SSID) ni potrebno ničesar posebej nastavljati, saj naj bi vse bilo že nekako “avtomatsko urejeno” – pri tem morda velja omeniti, da imam router “tp-link”.
vas smem prositi še za mnenje o tem, če vam je ta router poznan? je možno, da so vse pomembne varnostne nastavitve (ki ste jih npr. sami omenili) v primeru tega routerja že avtomatsko oziroma “tovarniško” nastavljene?
namreč nisem najbolj domača v tem, tako da bi bilo precej “pripravno”, če bi se lahko izognila “nepotrebnim posegom” na tem naslovu 192.168…..

(in še eno vprašanje ob robu: do nastavitev routerja preko naslova 192.168….. lahko dostopam preko svojega stacionarnega računalnika, ki je s kablom povezan z routerjem – to je jasno. zanima pa me še nekaj; ali je običajno, da lahko do teh istih nastavitev dostopam tudi preko svojega prenosnika, ki je brezžično povezan s tem routerjem? morda je to nekako logično, ampak za vsak slučaj vprašam, kajti bila sem malo “presenečena”, ko sem se tudi preko prenosnika uspela povezati na ta naslov, saj sem mislila, da se do nastavitev lahko dostopa samo preko tistega računalnika, ki je “fizično”, tj. preko kabla povezan z routerjem… sprašujem skratka, ali je običajno, da nastavitve routerja lahko spreminjaš s kateregakoli računalnika, ki je povezan v dotično omrežje?)

upam, da sem dovolj jasno zastavila vprašanja in vnaprej hvala za odgovor.

No ja… odvisno sicer za kateri model se točno gre, vendar če želiš zadevo optimizirati, potem je potrebno pogledati tudi kaj v bolj drobovje. Vprašanje priročnosti/varnosti je zmeraj nek “clash” v IT, tako da… Odvisno torej koliko date na zgoraj navedeno (priročnost vs. varnost).

Imam enega TP-Linka LAN/WLAN usmerjevalnika tudi v svoji mreži vezanega. Zadeva je super, menda lahko tudi naložiš kakšen “po meri izdelan strojno-programski vmesnik (firmware” – tako kot pri znamenitem Linksys WRT54GL za Tomato/DDWRT, itn.
Jah… če pogledam pri sebi, sem moral za WLAN/WiFi podstran v usmerjevalniku ponovno nastaviti ime omrežja, torej SSID, geslo oz. tip varnosti (WEP, WPA, WPA2, AES, TKIP,…), potem MAC filtriranje naslovov, Beacon interval, RTS in DTIM. To je bilo samo za to področje, potem imaš pa še za LAN. Tako da saj pravim, odvisno od modela in varnosti/priročnosti. Pri meni je pa sploh še ta specifika, ker imam več usmerjevalnikov na domači mreži.
Pa naj Vam kakšen znanec potem malce uredi oz. pokaže.

Tudi sam imam to možnost in sam imam zadevo tako urejeno, da se lahko SAMO ŽIČNO dostopa do spletne administracije, pa še tukaj imam pravila (kateri računalnik, kdaj,…). Brezžični dostop ne bi priporočal, ker če Vam kdo vdre v omrežje, potem Vas lahko tudi (med drugim) “zaklene” iz Vašega lastnega omrežja (oz. Vaše računalnike), medtem ko pa sam lahko naredi kaj takšnega. Že parletni otroci so bolj vrli v “teh tehničnih zadevah” kot mi (stari konji recimo).
Namreč brezžična omrežja, pa četudi imaš še tako urejeno “zategnjeno varnost” niso imuna na kaj takšnega (moj prvi in zadnji komentar).

PS: Sam sem še, ko sem vezal ta (in druge) usmerjevalnik v mrežo, tudi posodobil firmware na najnovejšo različico, ker je novejša vsebovala precej varnostnih popravkov, tako da je dobro še to preveriti.

hvala še enkrat, lp

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close