Kaj storiti, če sumiš, da otrok kadi travo?
Žal mi je, da se ne spomnim, kje sem nedavno prebrala, kako so tudi strokovnjaki na področju narkomanije (končno) priznali, da je “kdor kadi travo, bo slej ko prej na trdih drogah” v resnici mit, ki z dejanskim stanjem nima prav veliko veze.
Če je otrok dovzeten za odvisnosti, bo seveda najprej kadil travo, saj je sorazmerno poceni in lahko dostopna, vendar bo iskanje “my drug of choice” nadaljeval. Ali bodo to kakšna pomirjevala, uspavala, narkotični analgetiki, ki jih bodo zainteresirani našli pri svojih starših, ostarelih tetah ali starih starših, ali bodo to nove sintetične droge, ki so v zadnjih letih v blaznem porastu, saj so prav tako čedalje bolj dostopne (tudi cenovno). Statistike kažejo, da se je uporaba heroina sicer zmanjšala, kokaina in amfetaminov pa ne.
Nekako ne razumem, kako se venomer dogaja, da starši odreagirajo šele takrat, ko se jim zdi, da otrok domov prihaja “čuden”. Kje so bili pogovori na to temo do takrat?
Če te res zanima, si poglej Drogartovo stran[/url], kjer je res ogromno enih informacij.
Kaj ste “blokarji” ali v lastni hiši? Če je slednje, se ga da komot zaposlit za 25ur/dan. Bistveno je, da mu “pokurite” dolgočasje s katerim bedasto troši svoj prosti čas. Praviš, da je premlad da bi delal (o starosti za kajenje itak ni vredno debatirati). Koliko je to 14 let?, 13, 12, 11, ….???
Se pa sprašujem, kaj ste počeli do sedaj v vzgoji in uvajanju v odraslost. Kaj poba nima nobenih hobijev? Nobenih obveznosti doma? Kaj pa kašna “drugačna” poletna aktivnost? Razni kampi, delavnice, …. (npr. 14 dni pomagat na planšariji).
Sedaj je malo pozno za organizirat, toda če je resnična skrb in volja, potem bi se kaj našlo.
Pogovorov na to temo je bilo ogromno, ko se je še dalo z njim normalno pogovarjat. Ima pa on že skoz mišljenje, da trava ni nevarna, da so alkohol in cigareti bolj. Veliko si je sam o tem prebral, zgleda da tudi o tem, kako prelisičiti starše – da me gleda direktno v oči, medtem ko laže. Veliko je o drogah slišal tudi v šoli. Mislim, da je obveščen o vsem in z vseh strani, posluša pa samo tisto, kar mu je najbolj všeč – DA TRAVA NI NEVARNA.
Mene zanima, kakšen pristop naj jaz zdej uberem? Ne mene spraševat, kako reagiram. Jaz vas vprašam, kako naj reagiram, da bo prav.
Sem povedala, da smo v bloku. Tu več kot da počisti in pospravi stanovanje, mu ne morem naložit. Pa še to naredi izredno šlampasto.
Dejavnosti so se z zaključkom osnovne šole končale. Jeseni spet na novo, vmes pa kaj – nič!?
Do zdaj smo vzgajali po svojih najboljših močeh! Tako da ne zdaj za nazaj očitat, za naprej me zanima-
Stanovanje je prebeljeno, sploh pa stanovanja ne moreš belit celo poletje, čeprav ni slaba ideja.
Babica ne more iz svoje kože, sem se morala prav skregat z njo. Sin je ogorčen, da se sploh vtikam v to, kaj njemu babica daje, češ da vsem babice vedno dajejo denar. Ne vem, če je to res, naša je vsekakor taka.
Lahko,da kadi kak poceni zvarek,skunk,ki ti lahko hudo vdari na psiho,sprememba osebnosti,razdraženost,konstantna utrujenost,prepotenost,rdeče oči,zadihanost,prepirljivost…vse to so samo začetni znaki,zadeva rata hujša z leti,eni pristanejo na težjih drogah,redki nehajo in tu potem cvilijo kako je fajn pohat,ne oziraj se na to manjšino,raje se oziraj na večino,ki ima hude zdravstvene probleme….vse dokumentirano,uradno,ni to nobena zarota ampak žalostna realnost.
fant se je dobro poducil, morala bi se tudi ti in bosta prisla do enakega zakljucka da trava res ni nevarna. Zdaj pa si v riti. Ker trava ni nevarna, nimas pa enega pametnega argumenta da mu kontra dokazes. Lahko obrnes celi internet in bos vedno prisla do enakega zakljucka. Je pa zaenkrat se druzbeno nesprejemljiva. V riti si 🙂
tukaj bo naletela na problem, katerega se mali zelo zaveda. Namrec ce bi kdo od vas malo prebrskal po internetu, bi ugotovili da bo mati ostala brez argumentov, ker trava ne pusca skoraj nobenih posledic in tezko recemo da je skodljiva. Skodljiva je v res ogromnih kolicinah preko ogromno let, ampak katera stvar v takih okoliscinah ni? So sladkarije, cigareti in alkohol preeeceeej bolj skodljivi, ampak tisto vsi toleriramo.[/quote]
Marko40, sicer ne vem, koliko ti brskaš po internetu za informacijami o takšnih in drugačnih drogah, pa vendar,.. ne bi o tem, da trava ne pušča posledic, sploh pa, ko je govora o najstnikih (beri otroci, mularija!). Pa da smo si na jasnem, sem tudi proti cigaretam in alkoholu, predvsem proti tej “folklori”, da pač “mularija mora iti skozi to”.
Ja, pismo, ko pridete domov ob 16:00; kaj pa počnete? Kot družina, ste povezani? Počnete skupaj stvari? Se pogovarjate? Veš, s kom se druži?
Kako nabijate s tem da trava ni škodljiva. Ja tudi čiki niso škodljivi, celo koka ni škodljiva v majhnih količinah. Nekaj časa sem delal na psihiatriji Ljubljana Polje. Brez pretiravanja si upam trditi da je 90 mladostnikov tam zaradi trave. To da rabiš neke dodatke da lahko živiš jasno pove kakšen slabič si. Mladostnik se naj ukvarja s športom, ne pa da poseda in puši. Tale tvoj tut nima fotra očitn, kar je tvoja krivda. Drugače pa je največkrat tako da če doma nekdo kadi potem bodo tudi otroci kadili
fant se je dobro poducil, morala bi se tudi ti in bosta prisla do enakega zakljucka da trava res ni nevarna. Zdaj pa si v riti. Ker trava ni nevarna, nimas pa enega pametnega argumenta da mu kontra dokazes. Lahko obrnes celi internet in bos vedno prisla do enakega zakljucka. Je pa zaenkrat se druzbeno nesprejemljiva. V riti si :)[/quote]
Marko,daj ne bluzi,tebi se je že zdavnaj skisalo v glavi,trava da ni nevarna?Lol,daj ne glumi.Zadnje raziskave,da je veliko bolj nevarna od navadnih cigaretov,enako povzroča raka zraven pa še uničeno psiho,ti faliranc bodi raje tiho.
Ne morem verjeti, kaj vse svetujete.
Meni se ne zdi normalno, da kadi travo, niti da se otroci napivajo in kadijo, sploh v teh časih. Družba je preveč tolerantna do vsega. Nasvet, pusti ga na miru, se mi res ne zdi primeren.
Poskusi ga dobiti na kakšen dober dan in se pogovoriti z njim, razloži mu kako se počutiš, da te skrbi in ne pametuj in ga obsojaj. Če imaš možnost pojdite vsi skupaj na morje, na Hrvaško verjetno ne bo želel, mogoče bi ga zanimala kakšna Grčija, ali še boljše kakšna prestolnica, kjer boste skupaj cel dan preživeli dopust in ga ne bo sram it s starši. Naj gre delat, da bo imel manj časa za neumnosti, določi mu domača opravila naj jih odpravi dokler ti ne prideš domov, naj obiskuje babico in njej pomaga, če mu že daje denar. naredi vse kar lahko, da ga zaposliš.
Če pripelje trava do trdih drog ne ve nihče in škoda, da pametujemo in škoda, da gospa čaka, da vidi če je to res. Mislim, da si zelo odgovorna in mislim, da boš naredila vse, da preprečiš najhujše. Na žalost je naša družba že do alkohola preveč tolerantna, ker toliko kot se ga konzumira tukaj je absolutno preveč in ni nujno, da se vedno dobro konča, za večino že mogoče pride čas, ko odrastejo, nekateri nimajo te možnosti. Žal.
Me prav zanima, če boš prečekirala link, ki sem ti ga poslala. Gor je gradiva za urico, dve branja sigurno… Ali boš raje še naprej pisala, naj ti mi, ki tvojega otroka ne poznamo, povemo, kako odreagirati, da bo prav?
Dokler boš travo dojemala kot en bav-bav, in se je temu primerno bala, ne boš rešila popolnoma nič.
fant se je dobro poducil, morala bi se tudi ti in bosta prisla do enakega zakljucka da trava res ni nevarna. Zdaj pa si v riti. Ker trava ni nevarna, nimas pa enega pametnega argumenta da mu kontra dokazes. Lahko obrnes celi internet in bos vedno prisla do enakega zakljucka. Je pa zaenkrat se druzbeno nesprejemljiva. V riti si :)[/quote]
Marko,daj ne bluzi,tebi se je že zdavnaj skisalo v glavi,trava da ni nevarna?Lol,daj ne glumi.Zadnje raziskave,da je veliko bolj nevarna od navadnih cigaretov,enako povzroča raka zraven pa še uničeno psiho,ti faliranc bodi raje tiho.[/quote]
Predvidevam da lahko zdaj iz rokava streses par linkov, ki potrdijo tvoje trditve.
Smo bili povezani ja, do zdaj. Smo mislili, da nam vzgoja super uspeva. Zdaj bi pa bil ves čas s prijatelji. Se trudimo, da mu organiziramo čim več dopusta, mislim da kam gremo, pa mu to ne paše, češ da bo tako porabil ves čas, ki bi ga raje preživel s prijatelji. Tudi popoldansko druženje ni več tako kot je bilo – nerad gre kam z nami.
Mhm, še Andrej Kastelic, ki ne sodi ravno med najbolj svobodomiselne strokovnjake na področju narkomanije, je priznal, da trava sama pa sebi ne povzroča psihoz, je pa ob pretiravanju lahko trigger za tiste, ki imajo predispozicije zanje. Ampak ti veš bolje, seveda.
Forum je zaprt za komentiranje.