Kaj ste vse novodobne mamice samohranilke?
Še enkrat: gre za ženske z univ. izobrazbo in ok plačo. Nikoli njihovi dedci ne vzamejo nege. Niti enkrat.
Med tem pa, ko moški sodelavci, nikoli, ampak res nikoli ne vzamejo nege. Tudi tisti, ki ima bolj švoh plačo (tehnik), njegova žena pa hudo visoko plačo, nikoli ne vzame nege. Vedno njegova žena, ki je bistveno bolj plačana v službi kot on.
Isto velja za žensko, ki ima brezposelnega moža. Tudi on ne poskrbi za otroka. Vedno ona. Ker pa je tip brez službe, mora dati ona dopust, ker ji nega ne pripada.
V glavnem sami nesposobni deci.
Anonimno753, 23.01.2022 ob 20:11
koprčan, 23.01.2022 ob 17:47
Tudi sam sem koristil porodniški dopust 14 dni kot je bilo takrat omogočeno moškim. Ko ga le ne bi. Na koncu meseca nismo imeli niti za položnice plačat. Lepo se sliši, to je pa tudi vse. Dokler ne bo porodniški dopust plačan tudi za moške, je to največja bedarija, ki si jo lahko nekdo izmisli.
Mogoče so ti v službi napačno obračunali, ker to je plačano.
Upam, da je sedaj plačano. Pred cca. 11 leti ni bilo. Če me spomin ne vara, sem lahko vzel nekaj dni dopusta takoj ob rojstvu otroka, 14 dni pa sem koristil kasneje v enem kosu. Plače za tisti mesec praktično ni bilo. Katastrofa. Mislim, da so nato te porodniške za moške postopoma podaljševali.
Moj mož je super na vseh področjih. Najina punčka ga obožuje, če je vse ok, sta brez problema sama. Mož zrihta vse, od umivanja, preoblačenja, kuhanja, igranja… Daleč od nesposobneža.
Ko mala zboli, je samo ” mami, mami, mami”. Ati je ok samo, če je tudi mami zraven. Mami mora z njo k zdravniku, mami ji mora merit vročino, ji kuhat, brat knjigice, ji dat zdravila, jo uspavat, umit, oblečt… če prevzame mož, je joook, stres, višja vročina, slabše počutje… Verjamem, da nisem edina s tako situacijo in šele zdaj, ko je mala stara že 2,5+ vidim, da je bila daleč najboljša odločitev ostati do njenega 3 leta doma. V vrtec je šla s 15 meseci, ampak ni bila v celem letu 2 tedna skupaj v vrtcu, dobesedno vsak drug teden je zakuhala. Letos je veliiiiko bolje.
Žal večina žensk nima te možnosti, da bi bile doma in so velikokrat na negi s slabo vestjo. A mislite, da je lepo delat, ko veš, da te cel kolektiv postrani gleda, kdaj boš spet doma?
Jaz sem tri leta pred zanositvijo delala dobesedno cele dneve, da sem si ustvarila finančno zaledje, ki ga zdaj koristim. Če bi imela redno službo pri delodajalcu, bi me po prihodu iz porodniške verjetno kar odpustil, če bi bila več kot pol meseca vsak mesec na negi in to celo leto… če se ne bi prej v zemljo ugreznila pred njim… na nego bi šla pa vseeno, ker je otrok zame na prvem mestu.
Forum je zaprt za komentiranje.