Najdi forum

Splash › Forum › Starševski čvek › Kaj ste vse novodobne mamice samohranilke?

Kaj ste vse novodobne mamice samohranilke?

Pri nas imamo veliko mamic, vedno, ampak res vedno, nego za otroka vzame mama. Vsaj pri nas. A je to povsod tako? Same samohranilke ali kako? Ali imajo take babe totalno nesposobne dece, da niso sposobni nuditi nege otroku?

Aja, imamo seveda v kolektivu tudi moške. Nikoli, ampak res nikoli ne vzamejo nege. Zanimivo. Pa imajo otroke.

Enako pri nas v službi.

Sem edina ženska v kolektivu. Kar nekaj njih vzame bolniško za otroka. Dva sta celo pol porodniške koristila namesto žen. En z dvojčki. V večini so to tisti, ki imajo žene na podobnih delovnih mestih oz. podobnem dohodku. Seveda pa tisti, ki imajo žene na trikrat nižji plači kot oni ne. Saj niso butasti. Jaz zelo rekdo vzemem za otroka bolniško. Ne vem če sem dvakrat. Običajno vzame mož, ker ima nižji dohodek, ali pa delava od doma.

Ženske raje zabušavajo doma kot moški.

Odgovor na objavo uporabnika
samo ženska nega, 23.01.2022 ob 17:15

Pri nas imamo veliko mamic, vedno, ampak res vedno, nego za otroka vzame mama. Vsaj pri nas. A je to povsod tako? Same samohranilke ali kako? Ali imajo take babe totalno nesposobne dece, da niso sposobni nuditi nege otroku?

Aja, imamo seveda v kolektivu tudi moške. Nikoli, ampak res nikoli ne vzamejo nege. Zanimivo. Pa imajo otroke.

Je kar nesposobnost in nedelja s strani moških. Dokler se dojenček doji je bolj na mami, kar se plač tiče, kako pogosto pa imajo te ženske dovolj nižjo plačo za ta izgovor :/

Če posplošujemo, je problem v moških, ki jim ni (dovolj) mar za svoje otroke.

Anonimno 4811, 23.01.2022 ob 17:38

Je kar nesposobnost in nedelja s strani moških. Dokler se dojenček doji je bolj na mami, kar se plač tiče, kako pogosto pa imajo te ženske dovolj nižjo plačo za ta izgovor :/

Če posplošujemo, je problem v moških, ki jim ni (dovolj) mar za svoje otroke.

Pač si boljše dedce za ustvarjanje družine izberite. Saj ni treba vsacga osla oženit.

Tudi sam sem koristil porodniški dopust 14 dni kot je bilo takrat omogočeno moškim. Ko ga le ne bi. Na koncu meseca nismo imeli niti za položnice plačat. Lepo se sliši, to je pa tudi vse. Dokler ne bo porodniški dopust plačan tudi za moške, je to največja bedarija, ki si jo lahko nekdo izmisli.

Pa še to: pri nas so sve mamice z univerzitetno izobrazbo, razene ene, ki ima visoko šolo.

Pa enako je, ko so otroci še čisto mali ali pa že večji, vedno ženske.

Tako, da pohvale zgoraj, ko omenja, da pri njih pa imajo sposbne dedce, ki so sposobni občasno poskrbeti za otroke.

Zmaga pa seveda sodelavka, ki ima brezposelnega dedca pa vseeno ona ostaja pri bolnem otroku. In, ker je dedec brezposeln, nege ne dobi, mora dati dopust. Dec očitno totalno neuporaben.

Nega otroka izgleda tako, da posedaš doma in se dolgočasiš na spletu. Tega pač ni sposoben vsak… sploh pa moški.

Kako konkretno je videti ta nega, ki je tako intenzivna in izčrpavajoča, da je treba službe proste dneve vzeti?

A ni logično, da nego vzame ženska, mama? Dedci pa res niso za tako delo. Niso usposobljeni.

Zakaj pa ne bi oči vzel nege, da bi lahko skupaj z otrokom 8 ur nažigali video igrice?

Kaj mislite, da se mame samo igračkajo z otrokom, ko je nega? Je treba skuhat, čistiti, poskrbeti za otroka.

Če bi bila nega tako na izy, bi fotrčki z veseljem jemali nego. Pa ni.

kaj mislite, 23.01.2022 ob 18:27

Kaj mislite, da se mame samo igračkajo z otrokom, ko je nega? Je treba skuhat, čistiti, poskrbeti za otroka.

Če bi bila nega tako na izy, bi fotrčki z veseljem jemali nego. Pa ni.

A ob običajnih dnevih, ko ni nege, je pa otrok pokakan, lačen, žejen in zapuščen?

sam fprašam, 23.01.2022 ob 18:29

A ob običajnih dnevih, ko ni nege, je pa otrok pokakan, lačen, žejen in zapuščen?

Običajno za to poskrbi moški. Ko je treba vzeti nego, pa ženska cvili, ker mora skuhat.

koprčan, 23.01.2022 ob 17:47

Tudi sam sem koristil porodniški dopust 14 dni kot je bilo takrat omogočeno moškim. Ko ga le ne bi. Na koncu meseca nismo imeli niti za položnice plačat. Lepo se sliši, to je pa tudi vse. Dokler ne bo porodniški dopust plačan tudi za moške, je to največja bedarija, ki si jo lahko nekdo izmisli.

Mogoče so ti v službi napačno obračunali, ker to je plačano.

Prvo- samohranilke so tiste mamice, ki je oče otrok neznan ali pa je umrl.

Drugo-za nego otroka navadno vzame mama, ker so navadno očetje manj sposobni za to, ni pa nujno.

“Porodniski dopust” je zdaj tudi na očetu, če ga ne izkoristi, zapade

moški kolektiv, 23.01.2022 ob 17:28

Sem edina ženska v kolektivu. Kar nekaj njih vzame bolniško za otroka. Dva sta celo pol porodniške koristila namesto žen. En z dvojčki. V večini so to tisti, ki imajo žene na podobnih delovnih mestih oz. podobnem dohodku. Seveda pa tisti, ki imajo žene na trikrat nižji plači kot oni ne. Saj niso butasti. Jaz zelo rekdo vzemem za otroka bolniško. Ne vem če sem dvakrat. Običajno vzame mož, ker ima nižji dohodek, ali pa delava od doma.

Točno to dohodek!

Moj bruto je bil točno polovico nižji kot partnerjev za polni delavni čas. Ko pa sem šla na skrajšani delavni čas (ko nismo dobili vrtca za 2 otroka  sem od januarja do septembra koristila polovični delavni čas) pa je šel moj bruto še na pol…. No potem ni bil samo denar ampak tudi to, da sem jaz koristila skrajšani delavni čas zaradi otroka, kar je pomenilo da bi oče lahko koristil samo polovično nego za otroka za preostale ure pa bi moral v službo.  To pa ni več tako preprosto… Sploh ne pri dveh otrocih in kasneje treh….

Zaključek na dohodku se ni veliko poznalo. Doma je bilo narejeno vse  poskrbljeno za otroke, skuhano, oprano, pospravljeno…

A da bi pomislili  iz psihološkega vidika, da mali bolni otroci želijo samo mamo…ne, ne atija, ne babice, ne varuške…seveda se jih bolne rinete  vsepovsod…, ko pa imajo take in drugačne težave, tudi že odrasli otroci……vam pa zabrusijo- ja kje si pa bila, ko sem bil bolan, ko sem te potreboval, tvojo bližino, prisotnost, tolažbo..z vročino si me oddala babici, varuški, kot, da sem paket in ne živo bitje , samo, da so bili šef in sodelavci zadovoljni..tako, da sprijaznite se in potrpite par let, tudi te faze minejo in mame lahko delajo spet petke in svetke…..

V vrtcu je ob običajnih dneh. Tam ga nahranijo, previjejo in na splošno poskrbijo, da ostane živ do popoldneva.

Če je bolan, v vrtec ne more. A moram posebej obrazlozit, zakaj ne more bit sam doma?

Rednim vsakodnevnim zgoraj nastetim obveznostim se doda še nega bolnika. Zbijanje temperature, nega kože, blazitev bruhanja/driske, obisk zdravnika,…

Mami pr ns vzame zato, ker

1. So otroc bl navezani najno, k so bolni se to pozna še bolj, čeprov tavelka je že bl očijeva punčka.

2. Reku sm ji, naj dela za 0,5 del. časa, da bo laži prekladala modre oči, bomo že zgural, če vzame bolniški, bo manjši izpad dohodka.

2je modrih oči pa tud znam nekak zložit, če je ni (npr je popoldanska), pr men afne u ban guncajo ipd, preden jih dam spat. Sicer niso lepo barvno oblečene, pol prav kva s gor dal, jz pa važn, da tehnično zadosti, barva ni važna. Tko, da pr me naujo propadl, k pravte, da fotri ne znamo, sam mat je pa bl na tapeti, in tko je tud z bolniškam.

Jaz pa mislim, da je nekako naravno da želi mati skrbeti za svojega otroka, če je ta bolan. Ker jih k temu žene materinski nagon in instinkt. Ne pravim, da očetje tega nimajo, ali da niso sposobni, ampak mama je le mama.

To da imajo ženske pogosto nižjo plačo in posledično manjša “škoda”, če so na bolniški, so že zgoraj napisali.

Plus tega, vsaj v mojem kolektivu je tako, moški pogosto še doma po službi (ali pred službo) opravljajo kakšno delo. Ali na kmetiji, ali ker gradijo novo hišo, ali kaj na fuš za dodaten zaslužek. Če si na bolniški za nego otroka, se pač pričakuje, da si ob otroku, in vse to odpade.

Evo, ravno partner doma cel mesec na negi, še dva meseca bo.

Placa za zjokat. V bistvu da pokrije kredit in kartico.

Vsi racuni, vsa hrana na meni.

Doma je izkljucno zato, ker sem sama dobila sluzbo po porodniski, ce grem na nego mi ne podaljsajo pogodbe.

Zelo razmišljamo, da prekinemo nego in gre mala v vrtec, ker je premajhen dohodek.

delaš pač v kolektivu, kjer imate nizke plače, zato te slabo plačane ženske jemljejo bolniške izključno one, ker se družini tako splača. Če bi ženske imele dobre plače, verjemi, da njihovi možakarji bili na negah za otroke.

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close