Kaj starejsi osebi dati za jesti
To sigurno ni primerna hrana. Ja, ni dela s pripravo, ampak to ni primerna hrana ne za otroke, ne za starostnike.
Kaksne juhe, pa da je zelenjava in meso na drobno narezano, umesana jajca, pire, riz… po moje vec ali manj “normalna”hrana, da ni trdih delcev, sicer pa bolj na drobno narezano, mehko. …. ce so kaksne bolezni in dietni rezim, ti pa itak ne moremo pametovat.
Hrana za starejše : polenta z mlekom, lahki jogurt s črno (temno) žemljo ali kajzerico (nič belega kruha),ovseni kosmiči na mleku, mlečna kaša na mleku 1, 5%, lahka puranja salama, črna kava – proja z mlekom, mlečni močnik, mlečni zdrob.
Kosilo svetujem iz vrtca.Zmiksane juhe, hrana je brez umetnih kock in dodatkov.
Radojka, 11.07.2021 ob 19:55
A mu lahko dam cokolino ali baby kekse. Je to hrana za starejse ljudi?
A je to slaba šala – hrana je hrana.
Edino kar bi bilo vprašljivo je, če ima ta točno določena oseba katero nameravaš hraniti kakšne dietetične restrikcije. Da ne omenjam, da je lepo, če ima besedo pri temu kaj bi jedel/a (tako ostareli kot otroci).
Verjetno veš, če ima intoleranco na laktozo (mlečni izdelki) ali diabetes (sladkor) ali povišan pritisk (sol) ali holesterol (maščobe).
Če ni demenca, osebo vprašaj; če je demenca pa prejšnjega skrbnika oz. Zdravnika. Tudi, če je po kakšni operacijo so lahko kakšna nova zdravila pri katerih moraš paziti kaj se je; oziroma če jemlje že utečena zdravila ob hrani;…
Če je človek bolan, ima sigurno predpisano dieto primerno za njegovo stanje. Če pa je zdrav, pa ne vidim problema, da ne bi jedel enako kot ostali in to kar ima rad. Po potrebi hrano narežeš na manjše kose, juhe zmiksaš, izogni se pikantni in preslani hrani… Skratka ponudi zdravo in kvalitetno hrano. Mogoče poglej jedilnik doma upokojencev
Svetujem takole, 12.07.2021 ob 05:54
Hrana za starejše : polenta z mlekom, lahki jogurt s črno (temno) žemljo ali kajzerico (nič belega kruha),ovseni kosmiči na mleku, mlečna kaša na mleku 1, 5%, lahka puranja salama, črna kava – proja z mlekom, mlečni močnik, mlečni zdrob.
Kosilo svetujem iz vrtca.Zmiksane juhe, hrana je brez umetnih kock in dodatkov.
Veliko starejših ima probleme po mleku, vi pa v vsakem obroku rinete zraven mleko.
Ja,ja, 11.07.2021 ob 20:29
Ne ni dobra in ustrezna hrana. Poglejte si kakšen jedilnik v domovih za starejše in dobite ideje – imajo tudi ponekod zapise dietnih jedilnikov.
Ne vem, če imajo res tako zdravo hrano v domovih. Imam sorodnico v domu in, ko jo vprašam po hrani imajo velikrat za večerjo zelje in Kranjsko klobaso, pa fižol,… Ona ima probleme po zelju in fižolu, klobase pa ne more zgristi, mlečnih stvari ne sme jesti. Sem jo obiskala pred 14 dnevi in ima samo še 40 kg in sem ji nesla potem Prosure in omenila sestri, da je shujšala in, da sem ji prinesla Prosure ona pa ja to ji lahko mi damo. Sem rekla zakaj ji še niso dali, saj vidte kakšna je.
Vsak človek je poglavje zase. Starejši ljudje imajo različne okuse.
Po mojih izkušnjah pa ponavadi jejo tako:
– zjutraj belo kavo in noter podrobljen kruh, lahko mehko kuhano jajce
– opoldan juho, enolončnico, kuhano zelenjavo, kakšne koščke res mehkega mesa, testenine z omako, v glavnem vse mora biti mehko (tudi pašte al dente stari ljudje ne marajo)
– popoldan kakšen jogurt, koščke sadje, mehak kruh, namazan z maslom in marmelado ipd
– za večerjo mehko skuhana polenta ali močnik, zraven še kakšna priloga ali pa mlečni zdrob ali riž na mleku.
Tisti, ki še lahko žvečijo, radi pojejo tudi kakšen košček mehkega mesa v omaki, zraven pa pire krompir ali riž ipd.
Če so sladkorni bolniki, potem imajo dieto in s tem nimam izkušenj. Bi pa rekla tako: naj stari ljudje jedo tisto, kar jim paše, kar jim je dobro. Nesmiselno jih je siliti z nekakšno zdravo hrano, običajno jejo tisto, kar so jedli celo življenje.
Forum je zaprt za komentiranje.