Kaj skuhati tastu in tašči
V kratkem bi rada povabila tasta in taščo na nedeljsko kosilo. Ampak kaj naj jima skuham, da bo okusno, da ne bo napenjalo, da ne bo premastno, da bo vseeno malo mesnato, da ne bo piščanec in ne ribe. Sliši se zelo zapleteno, a moj tast je rahlo obseden od zdravja. Vedno nam rad popridiga kako je treba jesti, čeprav včasih sam na skrivaj zmlati celo salamo. Seveda se mi ob tem vedno nasmejemo.
Torej, rada bi jima skuhala kaj dobrega, pa da bi vsaj izgledalo zelo zdravo.
Hvala in LP!
Zdravo!
Jaz ne bi preveč komplicirala. Za začetek kakšno juhico: blitvino na primer, za glavno jed pa svinjsko ribico z gobovo omako, pečen krompir, solato. Sladico pa tašča lahko prinese s seboj – he,he
To je ena taka easy varianta, saj nisi povedala, kakšen “koh” si že.
Sicer ti bodo pa še druge natrosile nasvetov.
Lep dan!
Ko so bili hcerkini starsi prvic pri nas, sem imela strasno tremo; hcerka prav nic:)
Ce so prisli v Slovenijo, bodo jedli slov. hrano, je bil moj moto!
Dobro, da je bilo pozimi:)
Topli kruhki z liptaverjem ( takrat se pitulic nisem poznala)
Juha z zdrobovimi zlicniki
Telecja pecenka – priloga sirovi struklji ( slani), dusen grah, brokoli
Motovilec z jajckom
Orehova rulada s sladko stepeno smetano
Bila sem pohvaljena. Hcerkin bodoci tast je izjavil, naj ne kuham takih dobrot, ker bo zet stalno za naso mizo.
Saj me je mikalo, da bi postregla z italijansko kuhinjo, pa je zmagal slovenski ponos:)))
Lep pozdrav Babi
Še moj predlog:
Hladna predjed: kruhki z namazom iz avokada (toastu odreži skorjo, izreži z modelčki posebne oblike, lahko trikotničke, kvadratke, srčke – vse za grižljaj velike, nadevaj z namazom, dekoriraj z koščkom paradižnika ali krogcem polnjene olive, peteršiljevo vejico, ali…), ali kruhke namažeš z tuninim namazom in dekoriraš (zrno koruze, rezinica paradižnika, peteršilj), ali le z maslom in gor rezinico avokada pokapanega z limono, ali namazano z maslom, gor rezinica sira, orehovo jedrce, itd.
Za prvi vtis bo tak lepo pisan pladenj.
Topla predjed: Juha, mogoče zdrobova juha z naribanim korenčkom in peteršiljem ali drobnjakom, ali nežna cvetačna juha, ali blitvina kot je predlagala Tinkarca ali paradižnikova,…
Glavna jed: Polpeti iz mletega mesa, spečeš v pečici, malce pred koncem dekoriraš z dekorativno rezino sira, končaš pečenje takoj ko se sir začne topiti.
Ali, sicer praviš da ne piščanec, pa vendar bi predlagala zrezke iz piščančjih filejev z kislo smetano in gorgonzolo.(Zrezke mariniraš – namažeš s kislo smetano, obilno posuješ s česnom (lahko tudi v prahu), pokapaš z oljem in pustiš v hladilniku nekaj časa, potem zrezkom odstrani smetano, na olivnem olju popečeš zrezke in proti koncu dodaš ostanek smetanove marinade in še na kockano gorgonzolo, zaradi gorgonzole previdno posoli.)
Priloga1- k polpetom: dušena zeljenjava (cvetača z drobtinicami, ali grah, korenček, brokoli – dušeno in na koncu kocka masla) ali morda špinača (da bo še malo omakce) ali morda le dušena blitva s malce česna in olivnim oljem ali korenčkova omaka z drobnjakom (Korenček ostrgamo, oplaknemo in narežemo na debelejša kolesca. Stresemo ga v osoljen krop in skuhamo do mehkega. Odcedimo ga in stresemo na kuhinjsko krpo, da se osuši.V kozici razpustimo maslo. Dodamo korenček, popražimo in prilijemo smetano. Popramo. Ves čas mešamo in pazimo, da smetana ne zavre. Čez nekaj minut odstavimo. Dosolimo, popramo in potresemo z nasekljanim drobnjakom.)
Priloga2: v kosih kuhan krompir, pred serviranjem potresen s peteršiljem, zraven daš kuhati precej strokov česna (kar naredi krompir zelo okusen, česen pa nima tako močnega okusa in se kar razgubi med krompirjem). Morda tudi pečen krompir z zelenjavo (čebulo, papriko, česnom). Ali kar skupaj v velikem pekaču pečeš polpete in krompir z zelenjavo.
Priloga3-k piščančjim zrezkom: dušen riž (ki ga lahko postrežeš tako, da ga pred serviranjem daš v z vročo juho oplaknjene modelčke za puding, malce potlačiš, nato streseš riževe kupole posamezno na ogrete krožnika in dodaš zrezke v omaki (lahko daš kupole riža tudi na servirni krožnik in lepo dekoriraš z dušeno zelenjavo in svežim peteršiljem)
Solata: motovilec ali mešana solata ali…
Sladica: mogoče zapečene marelice z skuto (1 pločevinko marelic damo na cedilo. Ko se odcedijo, jih narežemo in pokapamo z likerjem. 2 beljaka stepemo v trd sneg.Rumenjaka, 5 dag sladkorja in vanilijin sladkor penasto umešamo. Vmešamo skuto in smetano in nazadnje še sneg iz beljakov. Marelice stresemo v namaščeno nepregorno posodo. Potresemo jih z rjavim sladkorjem in pokrijemo s skutino mešanico. Potresemo z mandljevimi lističi in postavimo v pečico ogreto na 200 stopinj Celzija. Pečemo približno 20-25 minut.
Ali kakšna enostavna rolada, kot je predlagala babi ,ali vanilijev sladoled z vročimi gozdnimi sadeži, ali…
Srečno in poročaj kako ti je uspelo.
ČE tast rad “zdravo” je bi bil morda dobra izbira polnjen zajček, ki je v bistvu zelo preprost za pripravit, samo prsni koš nadevaš z običajno kruhovo filo (vanjo lahko daš popražena zajčja jetrca za pikantnejši okus), začiniš (veliko dišavnic) in lepo hop v pečico. Zelo lepo se speče v glinenem pekaču s pokrovom, na koncu za 20 minut odkriješ da se malo zapeče, dalj ne, ker hitro postane suh. Kakšne posebne priloge potem ne rabiš, lahko kaj mazavega (slani sirovi štruklji, lahko kupiš zmrznjene, kdo bo pa vedel, priznat ti pa tud ni treba), lahko dušeno rdeče zelje in malo praženega krompirja. Pa prej kakšno od zgornjih juhic in veliko skledo mešane solate.
Zajčka se da kupit v praktično vsaki večji trgovini svežega, pa še kaj zelo drag ni.
Danes sem prvič provala česnovo juho. Da si prste oblizneš in še zelo hitro narejena, pa preprosta. In veš, kako je česen zdrav. Tu je link do recepta, da se ne bom kitila s tujim perjem. Naj povem, da jaz vonja po česnu ne prenesem, to pa sem polizala. Edina napaka: česen sem imela na prevelikih koščkih in ga je bilo čutit, drugič spasiram ali vsaj precedim.
Za starejše, ki res ne smejo preveč jesti oz. raje lahko hrano je morda primeren bolj enostaven jedilnik z jedmi, ki so jih navajeni in jih imajo radi in jih lahko tudi grizejo:-)) To zadnje ni slab pomislek… Torej:
Lahko zelenjavno juhico ali pa govejo z ribano kašico, rezanci ali pa zdrobovimi cmočki
Stefani pečenko s pire krompirjem
za solato peso, cvetačo, stročji fižol
kakšno lahko slaščico- rolado, sadno torto ali pa sadno kupo
kavica s smetano
drobno pecivo – sladko in slano
Nič posebnega, vendar po mojem ne moreš zgrešiti. Pa še preveč dela ni s takim jedilnikom, da se boš lahko tudi sama v miru dol usedla in poklepetala. Da ne boš samo stregla vsa v skrbeh, če je vse v redu.
LP
Dragi prijatelji, jaz se vam zahvaljujem iz vsega srca. Dali ste mi res krasne ideje. Izgleda pa, da se bo naša žurka malo zamaknila. Sta pač vse vikende zasedena. Mislim si, da bom poizkusila s česnovo juho. Za glavno mesno jed bi lahko bile telečje krače, kakšna zelenjavna priloga, Pa še kaj močnatega za moje otroke. Sladica bo vsekakor nekaj v zvezi s sadjem.
Moja specialiteta so pečene svinjske krače, a so za tasta premastne.
Hvala in LP!
Forum je zaprt za komentiranje.