Kaj si mislite?
Najprej en prijeten pozdrav.
Zanima me vaše mnenje glede založb kot so naprimer Ekslibris. Pogledala sem njihovo spletno stran in se sprašujem, zakaj jim je potrebno plačati, da se pričnejo zanimati za izdajo tvoje knjige (če ne pa jim plačaš baje polno ceno, ti jo samo natisnejo in pri tem mastno plačaš, pa še na koncu je distribucija na tebi). Pregledala sem tudi njihove zadnje publikacije. Niso mi bile všeč – mehka vezava, naslovnice pa me niso spominjale na nobeno vrhunsko umetnost. Pa sem celo mislila izdat knjigo pri njih! Potem pa … Prvo je bilo razočaranje, ker bi jim morala plačati, drugo pa, ker želim knjigo s trdo vezavo, primeren papir (da bralca ne bo bodlo v oči, ker tudi mene slednje moti). No, ni pa edina – Založba Ved ima enako.
Imam nekaj recenzij, ki sem jih pridobila, ko sem knjigo dala v branje drugim osebam, ki se ukvarjajo s slovenščino. Knjiga je tudi lektorirana, lepo zasnova, vsebinsko desetkrat popravljena in ima že svoje bralce. Na katero založbo se obrnem? Jaz bi se obrnila na Anu Elaro, Založbo Miš, Modrijan … Torej tiste, ki ima letno visoko količino izdanih knjig.
Vaše izkušnje?
Kaj si mislimo o založbah Ekslibris, Ved in podobnih, boš ugotovila, če se boš malo pozabavala z branjem tem tipa “kako izdati knjigo”, ki jih je nekaj na tem forumu.
Od ostalih založb, ki jih omenjaš, bi ti (izključno kot bralka) rekla takole. Anu Elaro izdaja, kolikor sem sledila, pretežno lahkotnejše branje različne kakovosti. Sama po knjigah te založbe posežem izjemoma. Založba Miš ima raznovrsten nabor knjig, tudi zelo kvalitetne. Dejstvo, da je knjiga izšla pri njih, mi v bistvu ne pomeni ne + in ne – za knjigo. Če me pritegnejo drugi argumenti, mirno poskusim z branjem. Za knjige, izdane pri Modrijanu, pa mislim, da so v glavnem kvalitetne. Zato me k temu, da posežem po neki knjigi, prepriča tudi to, da jo je izdal Modrijan.
Enka, hvala za nasvet in mnenje. Sama sem pri Anu Elari zasledila le eno knjigo slovenske avtorice; Erika Erikson. Vsekakor pa nimam kritik, ker me je ponesla v svet vina in je tudi zelo dobro spisana.
Torej, ostaneta še Modrijan in Miš. Poskusila bom pri obeh. Moram pa poudariti, da knjiga ni tipična romanca, ampak so predstavljeni določeni problemi (v zgodbi se prepletajo), o katerih bom govorila, če bom prejela pozitiven odgovor glede izdaje. Bomo videli, kakšno bo njihove mnenje in odziv.
z Modrijanove spletne strani:
“Obveščamo vas, da pri založbi Modrijan do preklica ne sprejemamo ne rokopisov ne predlogov za izdajo. V tem obdobju na ponudbe, poslane na kateregakoli od e-naslovov založbe Modrijan, ne bomo odgovarjali.
Hvala za razmevanje.”
Drugače pa založbe svetujejo, da se naj bodoči avtor najprej razgleda po njihovih knjigah ali izdajajo podobno vrsto literature, kot se jim bo ponudila.
Je pa še kar nekaj založb: Didakta, Goga, Litera, Mohorjeva v Celju in Celovcu, Sanje, Študentska založba, pa seveda MK, Cankarjeva založba ….