Najdi forum

Splash Forum Arhiv Računalništvo, telefonija, internet in televizija Kaj si mislite o Mobitelovi izjavi, da ne more prisluškovati gsm aparatom

Kaj si mislite o Mobitelovi izjavi, da ne more prisluškovati gsm aparatom

Zdravo,

sicer ni ravno računalniška tema, ampak dajmo napisati kakšno besedico
tudi o trenutnem dogajanju pri Mobitelu, oz. njihovih, po mojem osebnem mnenju malce zavajujočih izjavah, ki jih je seveda sprožila politika (seveda pred volitvami), Mobitel je pa spesnil odgovor:

Tajnost podatkov je pri Mobitelu zagotovljena

13. avgust 2004 – Podtikanja o posredovanju podatkov o klicih svojih uporabnikov, ki so se pojavila v medijih, se zdijo Mobitelu skrajno škodljiva. Tajnost komunikacij je pri Mobitelu zagotovljena. Ni zlorab in prostora za kakršne koli osebne interese. Mobitel dosledno spoštuje vso zakonodajo, vpeljani so strogi interni instrumenti nadzora, možnost zlorab je izključena. Mobitel nima opreme za prisluškovanje.

Mobitel se je na današnji novinarski konferenci odzval na očitke, ki so se pretekle dni pojavili v medijih in so povezani z domnevnim nepooblaščenim dostopom do osebnih podatkov ali prisluhi klicem Mobitelovih uporabnikov. Tovrstna podtikanja, ki so popolnoma neosnovana, lahko pomenijo za Mobitel potencialno poslovno škodo, nedvomno pa ogrožajo dobro ime podjetja. Mobitel zagotavlja absolutno tajnost vseh podatkov o svojih naročnikih, zlorab ni, prav tako pa Mobitel ne poseduje opreme za prisluškovanje. Uspešnost poslovanja Mobitela temelji na zaupanju uporabnikov in zato nihče v Mobitelu nima in ne sme imeti motiva, da bi omogočal nepooblaščen dostop do osebnih informacij svojih naročnikov.

Družba Mobitel je, tako kot vsi drugi operaterji v Sloveniji, po 107. členu Zakona o elektronskih komunikacijah, dolžna pristojnim organom omogočiti nadzor telekomunikacij. To pomeni, da Mobitel, šele na podlagi odredbe pristojnega organa, omogoči prisluh. Pooblaščena oseba v Mobitelu samo omogoči prisluh, samega prisluha pa ne izvaja, saj za to Mobitel nima tehnoloških možnosti. Prisluh izvajajo pristojni organi notranjega ministrstva. Vsi tovrstni vstopi v sistem so strogo evidentirani, opravljajo jih lahko samo pooblaščene osebe, uprava pa je imenovala pooblaščence, ki kontrolirajo istovetnost med vstopi v sistem in odredbami pristojnih organov. Poleg internega nadzora pa je za zunanji nadzor pooblaščena Komisija DZ za nadzor nad delovanjem varnostnih in obveščevalnih služb, ki lahko kadarkoli izvede tak nadzor. Nihče v Mobitelu torej ne more nepooblaščeno omogočiti prisluhov. Kar pa zadeva posredovanje informacij, je tudi to strogo nadzorovano. Tudi ti podatki so posredovani izključno pristojnim organom države in to izključno na osnovi odredb, prav tako so vsi vstopi v sistem evidentirani in primerjani z odredbami. Nihče torej ne more dobivati podatkov nepooblaščeno.

Kar Mobitel omogoča svojim naročnikom je izpis odhodnih klicev. Gre za t.i. razčlenjen račun – storitev, ki jo Mobitel omogoča vsem svojim naročnikom. Mobitel mesečno izda okrog 40.000 takšnih izpisov. Izpis odhodnih klicev lahko prejme samo naročnik sam za svojo mobilno številko, in sicer na podlagi pisnega zahtevka, ki ga Mobitel preveri.

——————————————————————————————-

Če se pa še kdo spomni je pa časopis Delo dne 23.7.2004 objavil novico
ob kateri pa nisem bil prav prekleto presenečen in sicer, da je mobitel
sledilna naprava in da se da vključiti mikrofon tudi pri ugasnjenem telefonu
ter podobne zadeve.
Da mobitel spremlja naše gibanje je pa tako, ali tako znano, kar lahko sami preverite na spletni strani , seveda oni to zadevo tržijo.

Hmmm, le kdo se je že zaposlil in je odgovoren za varnost (ali nekaj podobnega)… ???? danes je dajal izjave po tv, verjamem mu pa ravno nekako toliko kot pa prej …Zakaj že ??

No dejstvo je da bodo (že) uvesti nadzor na internetnim prometom tudi
ponudniki internetnih storitev – torej nad elektronsko pošto, vsebino
ki jo obiskujemo.
Glede kreditnih kartic je pa tako, ali tako že znano, da se vidi kje smo dvigovali denar (plačevali) – torej sistem Veliki brat – obstaja tudi pri nas.
Le kdo je že na čelu Simobila ??

Skratka to sem napisal bolj zato, da rečemo še kakšno na to temo, ne pa samo zakaj računalo ne dela (no tudi to seveda), ampak da si ogledamo še malce kaj drugega….

Pričakujem razpravo, če se vam seveda da debatirat v tej smeri.
Pa še nekaj:
– jaz nisem v nobeni politični stranki, niti ne simpatiziram z njimi
je pa res, da imamo kakšno fletno političarko, ampak to ni razlog :))))

lp

Klemenxx

(\__/) Copy and paste bunny (='.'=) to help him gain (")_(") world domination

Pred leti me je na ulici ustavila ženska iz sosednjega kraja, katero sem sicer na videz poznal, komunicirala pa skoraj nisva. Kot da sva dva stara frenda mi je hitela pripovedovati, kako da je moj znanec, ki se dela sicer tako hudo poštenega v resnici lump, ker je pravkar proti njemu vložena kazenska ovadba zaradi tatvine. Na moje začudenje, od kje vse to ve mi je povedala, da je v službi na sodišču, kjer je tipkatrica in je ravnokar urejala tisto prijavo. In dejstvo, da obtoženca pozna jo je tako razburila, da je začutila silno željo, to novico deliti z vsemi, ki jih je poznala vsaj na videz.

Tako nekako je verjetno tudi s tajnostjo osebnih podatkov in še česa na Mobitelu, na občinah, na davčnih uradih, pa še kje. Ker podatke vnašajo ljudje, ljudje pa grešimo, je absolutno nesmiselno zatrjevati, da je neka zadeva tajna in varna. Ampak razumem Mobitel. Kaj pa naj reče. Da so zlorabe možne? Tedaj bi šele pljunil v svojo skledo. Tako pa je pomiril večino “manj razmišljujočih” uporabnikov.

Big brother nas gleda od vse povsod. Še najbolj tam, kjer tega ne pričakujemo. Torej nam ostane samo še, da postanemo čim bolj pošteni, pa se ne bomo imeli česa bati, kaj ne? :)))) Druga alternativa je puščavniški način življenja, kar pa močno dvomim, da koga zares zanima….

Na Mobitelu si naj prebero sodbo Okrajnega sodišča v Ljubljani, ki je kakšen mesec nazaj že drugič ugotovilo, da je takratni kriminalist Drago Kos (danes je zanimivo predsednik komisije za boj proti korupciji !?) pridobil izpiske pogovorov (kam je klical in kdo ga je klical) novinarja RTV Tomaža Ranca. Izpiske je namreč dobil dva dni pred izdajo sodnega naloga, nezakonito pa mu jih je posredoval seveda Mobitel.
Mislim, da se na Mobitelu pridno sprenevedajo, itak pa je jasno, da je Mobitel čisto pod LDS, kar ne izključuje možnosti, da ne prisluškujejo tudi svojim političnim nasprotnikom.

Novica iz STA, 14. april, 2004 (kopiram samo zanimivejši del):

….Kot je znano, je Ranc konec leta 1998 in v začetku leta 1999 pripravil vrsto prispevkov o aferi Vič-Holmec, ker pa je ob tem javno povedal, kdo z ministrstva za notranje zadeve naj bi bil vpleten v afero, so ga kriminalisti osumili izdaje uradne skrivnosti in si, da bi ugotovili, od kod dobiva informacije, pridobili tudi spisek njegovih telefonskih pogovorov. Ranc je bil prepričan, da so seznam pogovorov pridobili, še preden so dobili dovoljenje preiskovalnega sodnika, zato je vložil tožbo proti državi in zahteval pet milijonov tolarjev odškodnine. Sodišče je že na prvem sojenju razsodilo v njegov prid in mu prisodilo 600.000 tolarjev odškodnine, a je višje sodišče junija 2002 sodbo razveljavilo in postopek se je začel znova. Višje sodišče je sicer menilo, da je okrožno sodišče kršilo določila pravnega postopka. Ljubljansko okrožno sodišče je nato 16. decembra lani v drugo menilo, da so bili telefonski zapisi pridobljeni nezakonito, zato je Rancu prisodilo 700.000 tolarjev odškodnine, država pa bo morala pokriti tudi vse stroške sojenja.

Saj ne gre zato, počasi se mi vse bolj dozdeva, da se mobilni operaterji
vtikajo v mojo osebno svobodo gibanja, namreč zbirajo informacije, kje
sem se gibal in to tudi za nazaj.
Če prav razumem klinčevo filozofijo zakonov naše države in kazenskega zakonika lahko sodišče izda uredbo o marsičem pri npr. Mobitelu, ampak to NE velja za nazaj, temveč to velja za VNAPREJ. In od izdaje sodnega naloga naprej mobitel spremlja npr. kje se jaz gibam, ampak ti tipi
imajo tudi vso zgodovino gibanja ZA NAZAJ, to je pa po mojem mnenju že
kršenje mojih osebnih pravic, saj ko sklepam pogodbo z npr. Mobitelom nikje NE piše, da bodo spremljali kje se moja številka mobitela giblje,
na katerih lokacijah, preko katerih repetitorjev in podobno. Torej protipravno zbirajo podatke o mojem gibanju.
Rečem lahko edino, da se mi to milo rečeno #&”/&#(/”&/(# (cenzura).

lp

Kaj pa ve nek Pogorevc prodana duša ve o tem, kakšne so tehnične možnosti Mobitela? Človek ki je celo kariero dihal za ovratniki slovenski mafiji nazadnje pa mu je za nagrado za to dihanje politika odprla delovno mesto na Mobitelu in sedaj ta človek soli pamet o možnostih prisluškovanja.

Saj ni treba biti ravno strokovnjak za mobilne komunikacije da lahko veš, kakšne vse možnosti prisluškovanja in lociranja nudi mobilna tehnologija.

Ali ti ljudje res ne poznajo sramu?

Torej želiš povedati, da je vsa tehnična oprema na voljo politikom in
jo po možnosti celo izkoriščajo v svoje namene, sodišče pa mora imeti nalog za to??

Dvomim sicer, možno pa je.

zdaj se pa vprašaj koliko ljudi ima mobitele in koliko podatkov je to, če se vse beleži? Misliš da jih res kdo obdeluje kar tako počez ??
Posedovanje (droge) še ni kaznivo, je pa mamljivo iti malo mimo zakona, ko je že prilika… Tako ali drugačno “sledenje” je možno že na mnogo področjih in temu se žal ne da izogniti… saj je npr. London zelo dobro pokrit z video nadzorom, tako da s niti s kolesom ali avtom ni več varno (skrito) kam peljati..

Paranoik je pisal in paničil:

zdaj se pa vprašaj koliko ljudi ima mobitele in koliko podatkov je to, če se vse beleži? Misliš da jih res kdo obdeluje kar tako počez ??
Posedovanje (droge) še ni kaznivo, je pa mamljivo iti malo mimo zakona, ko je že prilika… Tako ali drugačno “sledenje” je možno že na mnogo področjih in temu se žal ne da izogniti… saj je npr. London zelo dobro pokrit z video nadzorom, tako da s niti s kolesom ali avtom ni več varno (skrito) kam peljati..

————————————————————————————————

Ja reciva da je 2 milijona gsm aparatov. Ja in kaj je to posebnega.
Saj imajo sql bazo, če je toliko podatkov, je tudi strojna oprema močna.
In kaj misliš koliko časa traja izvajanje sql stavka recimo:

select lokacija where gsm_cifra = “od Klemenaxx” and datum >= “nekaj”
and datum

A! Zato je meni zadnjič žena rekla
“Ne laži da si bil na sestanku, ker vem da si bil v Kamnu z unimi tvojimi forumaši.”
Potem je pomenljivo pomolčala, pogledala moj mobitel (mi je šele sedaj jasno zakaj!!) in dodala:
“Pa nehej že školjko objemat. Stuširi se pa pejt spat.”

Pa še tole: upam samo, da ne bo sedaj kdo k Vodafonu ali Vegi zbežal, ker so vsi isti.

HIK!

____________________ dr.Wega Lep, postaven, pameten in skromen

Sam močno upam in tudi če poštene povem niti ne verjamem da kar politiki lahko poslušajo telefone vsepoprek. To da si politika želi v vrhu operaterjev mobilnih komunikacij svoje ljudi po moje ni razlog v prisluškovanju, ampak v preprostem dejstvu da je v mobilnih komunikacijah ogromno denarja. (se še kdo spomnil kakšne milijarde je dal mobitel za koncesijo UMTS – to ni nič drugega kot sofisticirano pranje denarja in polnjenje prazne državne blagajne – če v vrhu mobitela ne bi bil politik bi lahko to ceno seveda bistveno zmanjšal in dobički bi bili večji)

Sam pa poznam nekoliko sodobno tehnologijo in njeno delovanje. Danes gredo vsi pogovori čez digitalizirane telefonske centrale kar pomeni, da je pogovor in SMS sporočilo samo tok računalniških podatkov ki ga lahko z nekaj ukazi preusmeriš na katerokoli pomnilno napravo in poljubno mnogokrat reproduciraš.

Skratka to da nek Pogorevc razlaga javnosti kako Mobitel za to nima tehničnih možnosti je perverzno in bolano. Pa ljudje na teh prostorih niso več tako naivni da verjamejo vsakemu, ki pripelje policijski orkester na Brezje.

Pa saj ni poanta da se obdeluje kar počez. Ali ni dovolj da ima neka politična opcija par oseb na seznamu in jim spremlja gibanje in posluša telefone. Kaj je lepšega?

Zakaj misliš da se v tej državi vsi držijo v šahu? Ker vedo veliko, ne veliko, zelo veliko eden o drugem.

hehe, a misliš da imajo pomagače okrog in okrog – neeeee saj oni niso taki.

Kaj pa svoboda posameznika – se ti ne zdi da jo npr. Mobitel krši s tem
ko spremlja tvoje gibanje (no gibanje tvojega gsm aparata) in seveda
lahko sodišče pridobi podatke tudi za nazaj – torej *******

Kaj misliš o tem ??!

ma to kr neki govorijo

Sem govoru z človekom ki se spozna na te sisteme. Reku je, da vsazga z vklopljenim telefonom lahko locirajo na manj kot 100 metrov natančno z pomočjo treh baznih postaj z katerimi telefon komunicira.

Baje naj bi bila natančnost lahko še bistveno večje, ker imajo namerno omejeno samo na tri postaje zaradi možnosti zlorab. (možno je baje do deset postaj)

Me zanima kaj pravijo ljudje na Mobitelu glede tega. Ali si predstavljate da v neki državi kjer vlada diktatura oblast razpolaga z tako tehniko. Kaj bi rekla naša bivša Udba na to? Jih že vidim kako se jim usta razgrnejo v širok nasmeh. Ne samo da ljudem prisluškuješ ampak jim lahko celo slediš gibanje.

Kakšna nadzorna soba nekega diktatorja bo sedaj izgledala kot kontrolna soba na ladji v Matrici. Sami monitorji in zemljevidi ter bratje od diktatorja pa malo klikajo po točkah na zemljevidu.

Visoka tehnologija z katero civilizacija razpolaga sedaj preprosto pomeni, da za sisteme ki niso demokratični preprosto ne bo moglo biti več mesta v družbi.

Samo vprašanje časa, kdaj se bodo tega zavedali.

:)) hihi, si predstavljate orwellovo nocno moro, ce bi vedel, da bo imel leta 2004 vsak clovek pri sebi napravico, s pomocjo katere lahko drzava nadzoruje njegovo gibanje.. pa se prostovoljno jo nosi! kaj prostovoljno, celo se narocnino (ali predplacilo) placuje zanjo!:)) pa se reklame zanjo objavljajo cajtngi:)) da o prestiznem pomenu tega ali onega tipa napravic niti ne govorimo..:))

pozdravcek,

proxima

Ali pa bodo imeli nedemokratični sistemi s sofisticirano tehnologijo toliko večje možnosti za preživetje.

Je pa to dobra zadeva za teroriste, ker potem v pravem trenutku če si terorist telefon daš nekomu drugemu in preusmeriš pozornost stran od sebe in potem izvedeš napad.

Dokaj klasični trik na katerega še vedno padajo obveščevalne službe po svetu.

O tem nameravam tudi napisati knjigo, zato vsi ki se ukvarjate z terorizmom pozor:

izide 13. septembra

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close