Najdi forum

Splash Forum Arhiv Delovno pravo in zaposlitev Kaj se mi je pripetilo na razgovoru…

Kaj se mi je pripetilo na razgovoru…

Vse o.k poteka, na dolgo in široko poslušam o podjetju tudi take stvari, da je joj, uglavnem mešanje zraka:)
Plača, ja na začetku ne bo taka kot smo jo dali v oglas, pač pa zacelih 200,00 eur manj.HALO?
O.K. tudi to razumem, sej ne vedo koga bodo zaposlili, potem pa debata o zaposlitvi za koliko časa poskusno oz. določen čas.
IN DOBRI DELODAJALEC PRAVI, DA ME ZAPOSLI KAR ZA NEDOLOČEN ČAS!!!!!!!!!!!!!!!!
Meni usta padejo dol, ampak še isti trenutek reče AMPAK morate podpisati SPORAZUMNO ODPOVED!!!!!!!!!!! ŠE ENKRAT USTA DO TAL.
Pa kaj so normalni ti delodaj.in ti že apriori zagrozi oz. razloži, da bolnišk ne mara in ti moli sporazumno odpoved.
Pa kaj je folku, res ne bom mogla najti nove službe, da se mi nebi hlače tresle kar vsak dan, ker ne vem kdaj jih ne bo fasala in bom mogoče ravno jaz takrat na tapeti in adijo.

Mah, nori svet.

Mimogrede, sporazumne odpovedi zakon ne pozna več. Odpoved lahko poda ena ali druga stranka.

momt, seveda jo pozna, urejena je v 79. členu ZDR in ji je sedaj ime sporazumna razveljavitev, mora biti pa pisna in vsebovati določbo o posledicah, ki delavcu nastanejo zaradi sporazumne razveljavitve prri uveljavljanju pravic iz naslova zavarovanja za primer brezposelnosti.

Kojotka, glede tega sem pa brez besed. Mislim, da na Uradu za enake možnosti izvajajo neko akcijo v zvezi s tem: jaz bi jih prijavila! To je nezakonito!

Poznam nekoga, ki je vsaj pet let delal na taksen nacin, mogoce pa se danes. Da je delodajalec v predalu imel njegovo podpisano odpoved. Ki jo je bil dolzan podpisati, ko so ga sprejeli v sluzbo.

************************************************************************************************** Your fifteen minutes are almost up. Mine have lasted a lifetime. (Denny Crane)

Meni je pa najprej padla na misel delovna inšpekcija. Kaj pa mislijo da so?

lp

Rada bi nekaj razjasnila glede na to, da nisem pravnica. Po ZDR poznamo redno in izredno odpoved, tako razlaga tudi ZDS:

http://www.zds.si/uploads/files/Odpoved_pogodbe.pdf

Kot sporazumno razveljavitev razumem nekaj drugega, da se razveljavi pogodba (ne prekine). Ali se motim?

Kojotka, se pa nikakor ne strinjam z načinom dela tega delodajalca.

nekaj manjka. kje, kdaj, zakaj moraš podpisat sporazumno odpoved. kaj prej kot pravo pogodbo. ne razumem.

Moj znanec je napisal in podpisal odpoved, preden je zacel delati. To je bil pogoj, da so ga vzeli v sluzbo.

************************************************************************************************** Your fifteen minutes are almost up. Mine have lasted a lifetime. (Denny Crane)

Idi delat tja, čez dva meseca pa javi na delovno inšpekcijo. Ne bodo povedali, kdo je prijavil delodajalca, tega ne izdajajo.

Jaz bi vzela službo. Ko imajo naslednji razpis za drugo delovno mesto, potem ko so razgovori bi klicala inšpekcijo. Tako ne bi vedeli, da si ti.

Te “bianco odpovedi” (pravno so res sporazumna razveljavitev pogodbe o zap.) so se v preteklosti dosti dajale, zdaj se mi zdi manj. Zato pa več za določen čas.
Če ti je služba všeč pojdi delat, sicer ne… Dosti ljudi dela tako leta in nimajo problemov-ponavadi jo delodajalci izrabijo res v “kritičnih momentih”-zlorabah, krajah….jp, pa seveda tudi zlobah delodajalcev-ampak to redko.
Če se boš zaposlila, pa vseeno pojdi nato na inšpekcijo, da si bodo to tam pribeležili… in v primeru spora (ti bi morala tožit) — bi pričali kot priča na sodišču…da si prišla povedat….

Hja, to je žal kar pogosta praksa. Če službo rabiš, podpiši tisto sporazumno odpoved, zavaruješ pa se tako, da takoj po podpisu pogodbe podaš prijavo (kam točno ne vem, zagotovo pa ti bodo povedali na najbližni enoti RZZ), da si ob podpisu pogodbe morala podpisati sporazumno odpoved in, če jo delodajalec kdajkoli kasneje hoče “vnovčiti” mu ne bo nič koristilo, ker imajo tam zavedeno, da si jo podpisala na nek način pod prisilo.
To zagotovo drži, ker sem pred leti prebrala na plakatu na enoti RZZ!

Ali je to sporazumna odpoved ali samo odpoved je pravzaprav vseeno, Kojotka je hotela povedat, da bi morala ob zaposlitvi podpisat bianco
odpoved, ki bi jo delodajalec “vnovčil”, kadar bi hotel.

Žal to ni izjema v Sloveniji, tega je kar veliko.

Inšpekcija: sliši se dobro, v praksi pa je drugače. Kako pa bo inšpekcija dokazala delodajalcu, da je takšno odpoved zahteval in dobil?
On ne bo priznal, ona dokaza nima – saj ne bo dobila potrdila.

Poznam fanta, ki je pri samostojnem podjetniku moral podpisat enak papir.

Verjetno so “bianco odpovedi” res šok, so pa iz drugega zornega kota popolnoma razumljive. Takšno taktiko namreč posredno diktira zakonodaja!

Poglejmo si en banalen primer:
Majhna firma, 3-je zaposleni delavci + lastnik. En delavec zboli in ostane v staležu 30 dni. Kaj sledi?

a) Ali mora lastnik prevzeti njegovo delo in zgublja čas za ostalo organizacijo posla (gre za strošek izgubljenih priložnosti in manko managerske efektivnosti)

b) Ali pa morajo to prevzeti ostali zaposleni, običajno so potrebne njihove nadure, da je delo opravljeno; dodatni strošek nadur + preobremenitev ostalih (in seveda njihovo nelagodje)

Poleg a) ali b) stroškov mora delodajalec po pretečenam plačnem obdobju mankajočemu delavcu izplačati (samo!) 20% nižjo plačo (minus malica in prevoz), od njega pa nima nič oz. še manj.

Če delavec kasira 2 gripi na leto še gre nekako, ko pa začnejo ostajati doma zaradi “glavobola” in nahoda – boš pa kaj? Ukinil njegovo delovno mesto in čez 3 mesece iskal novega? Spet goljufanje!

Državo popolnoma nič ne zanima, kako boš plačal davke, plače in prispevke, pa tudi če ti gre cel kader naenkrat na bolniško. Znajdi se kakor veš in znaš! No, pa so se nekateri “znašli”, ostali pa zaradi nekaj smole raje nasrkali.
Najslabši možen rezultat: da zaradi nesposobnosti poslovanja zapreš firmo in vržeš še ostale delavce na zavod. Pri majhni firmi je to časovno zelo hiter korak.
Gigantje se pač znajdejo drugače. Prerazporedijo delovno silo in tako lahko delavci, ki opravljajo svoje delo in pogosto nadomeščajo še kolega, po mili volji jamrajo v nebo. Če jim ne paše, naj pa grejo, a ne?

Resničen primer: Moja tesna prijateljica je odprla s.p. in najela majhen lokalček 20 km iz Lj., dekle, ki je honorarno delala (8 ur dnevno!) pri prejšnjem nejemniku pa obdržala in zaposlila za nedoločen čas. Delavka je delala dopoldne, lastnica pa popoldne. Ta ista gospodična je honorarno delala tudi z vročino, pod novimi – boljšimi pogoji, pa samo kihne in ostane doma. Lastnik s.p.-ja naj pa crkne, ker bo pač delal dvojni šiht, ponoči pa obdeloval papirje.
Tako to gre!

Na splošno – dobrega delavca firme ne bodo odpustile!

Pa lep pozdrav.

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close