Najdi forum

Splash Forum Recepti.Over.Net Prehrana in kulinarika kaj postrežete gostom?

kaj postrežete gostom?

Vedno kadar povabim kakšne prijatelje na obisk, se mi poraja večna tema:kaj jim ponuditi? Kaj pripraviti, da mi ne bo vzelo preveč časa, da bo dobro, da ne bo vedno isto… Kaj pripraviti za mesojedce, kaj za vegetarijance?
Zanima me kako vi goste postrežete? Jaz sem včasih pripravila samo kakšno dobro sladico za ob kavici ali soku. Sedaj pa opažam, da vsi kolegi, kadar gremo mi na obisk, postrežejo najprej kaj za pojesti (narezek, pica…), šele potem kaj bolj sladkega.
So mi postali obiski že kar malo mučni, ker v časovni stiski (majhen otrok) in pomanjkanju idej verjetno nisem najboljša gostiteljica. Rada pa bi se poboljšala, nočem pa pretiravati!
Pomagajte! Vesela bom kakšnih nasvetov, predlogov, receptov…
LP

To najbrž ne bo pravi odgovor zate, ampak najbrž nova tema.
Meni gre blazno na živce to “streženje” in siljenje s hrano, ko pridem kam na obisk. Zlasti to pade ven ob priložnosth ki so pravkar minile.
Samo nakupujemo, žremo, doma, na obiskih…… groza! Saj vendar ne hodimo na obiske zato da bi jedli…. ali pač?

In potm pride do situcije, ko se ti ubadaš s tem kaj ponuditi, in se ful trudiš, pol pa pridejo obiski ( kot sem n.pr. jaz ) in nič nočejo. A ni to blesavo ?

No, precej je odvisno od samih navad med ljudmi, s katerimi človek prijateljuje. Pri nas na srečo glede tega ne kompliciramo. Kadar so obiski nenapovedani, ponudim tisto, kar pač imamo doma, če je to samo malinovec, je pa samo malinovec. Če so obiski napovedani, potem ponavadi spečem kaj sladkega, pa kupim kakšne slane prigrizke in to je to.
Drugače pa se tudi jaz strinjam, da pretiravati pri domači postrežbi res ni treba. Potem lahko cel večer skačeš po kuhinji in jih strežeš – nima smisla. Čeprav se sliši zlajnano, narezek se mi zdi zelo primeren. Lahko ga pripraviš že prej, pa še veliko možnosti za kombinacije imaš. Par vrst salam, par vrst sira, morda trdo kuhano jajce, pa kisle kumarice, paprika, gobice,… Drugače pa zelo velik efekt dosežeš z dekoracijo (jaz v tem naravnost uživam). Iz trdo kuhanega jajca in paradižnika narediš rdeče mušnice, čebulo lahko narežeš počez in dobiš različno velike krogce, ki jih lahko sestavljaš, rožice iz različne zelenjave, itd. Morda lahko s tem zaposliš tudi otroke, če jih imaš.
Moji gostje so vedno očarani (moram se malo pohvalit :)) in boš videla, čeprav je samo narezek, bo nekaj posebnega in boš svoje goste sigurno prijetno presenetila.

Lahko jim pa ponudiš obložene kruhke, tudi tukaj lahko eksperimentiraš. Samo ne pozabi na margarino ali kakšen drug namaz – je glavna sestavina obloženih kruhkov, zato da salama ostane na svojem mestu. 🙂
Ali pa minjone – v trgovini lahko kupiš že narejene modelčke, v katere potem daš nadev. Nadevi so različni, receptov sicer ne vem na pamet, vendar če boš malo pobrskala po internetu, boš sigurno kaj našla.
Ali npr. tatarski biftek, zraven popečeš toast.

Če se dobivate zvečer in če ste sami odrasli, bi pa lahko kdaj tudi mešali koktajle. Zna biti zelo zabavno, predvsem pa dobro. No, v bistvu pride v poštev tudi za otroke, saj lahko delate tudi brezalkoholne mešanice. Recepte boš sigurno našla na internetu.

Upam, da boš našla kaj koristnega, predvsem pa se ne obremenjuj preveč. Pa prijetne obiske ti želim.
Lep pozdrav!

Rezine paradižnika rahlo posoliš, pokapaš z dobrim oljčnim oljem in obložiš s koščki mocarele. Na vrh daš malce pesta ali pa eno kapro. Zraven ponudiš kruh. Hitro narejeno in ne preveč nasitno.
Ali pa koruzni čips in dve ali tri različne vrste salse.

Q10, se popolnoma strinjam s teboj – z vsem kar si napisala. S tem problemom sem se začela ubadati, ker imamo kar nekaj prijateljev, ki se s pogostitvijo tako zelo potrudijo, da mi je kar nerodno – a smo prišli jest? Ko pa oni pridejo k nam, mi je pa spet nelagodno, ker če se še tako trudim, jim ne morem vrniti take postrežbe.
Prav nerodno je, če npr. hujšaš ali pač zvečer ne ješ več… pa prideš na obisk in te silijo jesti. In potem ti izpadeš kot zelo neolikan, če nočeš niti poskusiti, kar so pripravili. Saj je isto, če kdo pride k nam. Tega sem se najbolj zavedla pri pijači. Moja najljubša pijača je voda in jo doma vedno pijem. Tudi kadar gremo kam na obisk, bi ponavadi najraje vodo. Če pa kdo, ki je pri nas na obisku želi samo vodo, pa mu jo tako težko postrežem. A samo vodo?
Pozdravček!

Leona, očitno sva pri tej temi na isti valovni dolžini, tudi moja ajljubša oijača je voda, pa me gledajo, kot da nisem čisto ….
LP, Q10

Tudi jaz pijem samo vodo. Očitno je nas več, samo nikoli ne pridemo skupaj. Tud mene so nekaj časa čudno gledali, sedaj pa že vsi vedo kaj mi morjo dat za pit.
Jaz nekak najraje naredim obložene kruhke, z različnimi kruhki, ki ji spečem sama, in jih potem tudi različno obložim. Pride bolj zanimivo kot narezek, pa še ceneje. LP

Pred kratkim smo bili povabljeni na obisk. Ponavadi kaj grickamo in nam je čisto v redu. Tokrat pa sta na mizo dala na leseni deski 3 vrste plesnivih sirov, olive in grisine, pa seveda vino. Za pršut sta se v šali opravičila… Potem smo si sami rezali sir, grickali grisine…Fantastično in enostavno.

Meni je bilo tudi najbolje, ko sem ob nenapovedanem obisku slučajno imela v hladilniku tri vrste sira. Na leseno desko sem dala samo na kocke narezan sir, palčke in kruh, pili smo vino. Aja, k siru pride še olivno olje. Bilo je čisto v redu, celo bolje kot ponavadi. Če bi imela še malo več časa, bi zraven/vmes pripravila še malo sadja ali zelenjave. K siru zelo paše grozdje… Zadnjič, ko sem vnaprej vedela, sem prej pripravila kruhke, to je res univerzalna stvar, z malo domišljije ni dvakrat enako. Nekje na forumu sem prebrala idejo, da iz na ploščice narezanega sira z modelčki za piškote izrežeš rožice, smrečice, račke, gobice… Na enem kruhku je izrezan motiv, na drugem izrazan obris. Otroci so navdušeni, pa tako je preprosto.
Nekje na forumu sem prebrala tudi, da feta sir narežeš na kocke, ga povaljaš v suhi mešanici začimb (provansalske, rožmarin, origano ipd.) in vložiš v kozarček z olivnim oljem. To sem naredila, zaenkrat še stoji v hladilniku, na tistem obisku smo poskusili in je krasno. Še olivno olje dobi močno aromo, porabiš ga za na kruh ali kje drugje. V hladilniku se je sicer sedaj olje nekako zgostilo, tako da bo verjetno bolje, če ga hranim zunaj. To je tudi način za “konzerviranje” feta sira.
Glede vode pa pridite kar k meni, meni pa ni čisto nič nerodno človeku pred njim iz pipe natočiti vodo, če tako želi. Niti ne vprašam, ali resno misli, samo natočim. Tako padejo skozi tisti, ki iz nevemkakšne vljudnosti rečejo: ah, nič, samo vodo bom. Res pa je, da živimo pod hribi z relativno dobro vodovodno vodo, to zraven tudi povem.
Strinjam se s tistim, da obiski niso zaradi hrane. Nič mi ni posebej nerodno, če nekdo pride, pa nimam drugega kot bobi palčke. Saj so dobre, glavno je, da malo poklepetamo. Celo brez palčk. Enako nisem pozorna na to, kaj nekje kot gost dobim in kaj ne. Ni mi posebej nerodno iti nekam na obisk brez vsega (flaše ipd.), prav tako ne opazim, da nekdo ni “nič prinesel”. Dobro se počutim tudi brez vsega tega.
Res pa je, da če te vse to obremenjuje, je bolje, da vnaprej poskrbiš, da imaš vedno na skriti zalogi zlato rezervo za obiske, da imaš vedno skrito kakšno darilo, ki ga lahko neseš komurkoli ipd. Ljudje smo pač različni.

Pri nas doma so kar naprej neki obiski, tako, da včasih rečem, da imamo kar dan odprtih vrat. S časom se na to navadiš in tudi za nenajavljene goste imam vedno kaj na zalogi. Sir , sir in sir – to vedno vžge. Kombiniram ga z olivami, Feto z olivnim oljem in paradižnikom. Vedno imam na zalogi čisto navadne sardine v konzervi. Ko pridejo gosti, sardine odcedim, na drobno zrežem veliko čebulo, posolim, dodam od Kotanya zelišča za solato, nato pa vse skupaj zmešam z majonezo in kislo smetano ( pol – pol ). Če imam svež kruh, ga dam direktno na mizo, če ne , ga v toasterju pogrejem. Dobro je, poceni in vsi imajo namaz zelo radi. Včasih v polovico namaza dodam še ajvar, potem še zgleda bolj zanimivo.
Če se mi prijatelji najavijo, že dan ali dva prej pripravim prekajen goveji jezik. Jezik skuhajte, olupite in ga zrežite na tanko. Na olivno olje sesekljajte čebulo ( dve veliki ) naribajte korenček in zeleno, dodate lahko tudi por, česen… Vse skupaj pražite približno pol ure, vmes zalivajte z vodo. Zelenjava mora ostati gosta. Vse skupaj posolite , dodajte poper, žlico zenfa. Ko se vse skupaj ohladi, dodajte še kislo smetano. Nato v posodo položite plast jezika, namažte z zelenjavo, zopet plast jezika- nato zelenjava…. dokler vsega ne porabite. Če shranite na mrzlem, počaka več dni in vsak dan je bolj dobro. Še bi lahko pisala, če koga zanima, naj pove .Čao

Tina, če bi lahko še in še pisala in če se ti ljubi, bi bila zelo vesela. Meni manjka idej. Imaš kakšno idejo tudi za kaj brezmesnega?
Katere sire pa ponavadi postrežeš?
Lp

Leona ,nekaj časa sem zdajle našla, vedno mi ga zmanjkuje. Glej, včasih pripravim eno prav dobro solato. Naredim pa takole : pripravim precej vrst zelenjave – osnova je seveda zelena solata ( endivija, radič, motovilec, …), paradižnik, paprika, korenje, zelena…. rdeč fižol, čičerika, leča, soja, koruza ,.. skratka, kar imaš doma, lahko pospraviš. Stročnice morajo biti seveda kuhane. Vzamem velik pladenj. Nanj prvo naložim solato – mešano, nato dodam drobno narezan paradižnik, papriko, naribam korenček in zeleno , dodam fižol, koruzo, lečo… skratka – več je stvari , tem lepše in boljše je. Potem pripravim preliv – pol jogurta – pol kisle smetane, malo majoneze in mleko. Preliv ne sme biti preveč gost, paziti pa moraš, da bo zelena solata dobro odcejena. V preliv dodam kotany zelišča za solato, seveda ga kar dobro posolim, saj solate na pladnju ne solim nič.
Sedaj pa takole : tik preden postrežeš, preliješ solato s prelivom, ta jed je brez mesa. Lahko pa popečeš na koščke zrezano meso, najbolje je perutnina, ga začiniš in daš bolj na sredino krožnika, gor pa spet preliv; lahko kombiniraš z tuno iz konzerve… Poskusi, ne bo ti žal, vsak ,ko prvič vidi moj solatni pladenj, reče uaaau. Aha, v pol preliva lahko zamešaš malo rdeče paprike in oba preliva kombiniraš.
Zraven ponudim čebulne štručke : narediš testo za kruh, ko vzhaja, na drobno narežeš čebulo, jo prepražiš na olivnem olju, dodaš veliko različnih zelišč ( timijan , origano, baziliko, rožmarin ), posoliš in pustiš, da se ohladi. V ohlajeno primešaš kislo smetano. Krušno testo razvaljaš, cca pol cm na debelo, namažeš z nadevom , zviješ in daš na pekač, katerega prej namažež z margarino ali pa posuješ z moko. Po štručkah lahko posuješ semena ( sezam , sončnice, bučno seme … ) in daš pečt. Postrezi ohlajene. poskusi, res ti vzame čas, ampak se splača potruditi. Štručke daš lahko tudi v zmrzovalnik. Mudi se mi, zato se opravičujem za slabo slovnico . LP

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close