Kaj ponuditi bralno zelo “razvitemu” sedemletniku?
Ko ima sedemletnik za sabo vse knjige zbirke Pet prijateljev, vso Astrid Lindgren, Svetlano Makarovič, nekaj Dahla in trenutno končuje tretjega Harryja Potterja… Kaj za božjo voljo je še takega, da je količinsko ustrezno (torej relativno debela knjiga, tanke ga niti ne zanimajo, ker jih predela takoj, ko pridemo iz knjižnice), solidno branje, pa še vedno kolikor toliko starosti primerno, po čemer lahko posežemo ob naslednjem obisku knjižnice?
Za vse nasvete že vnaprej najlepša hvala!
Erich Kästner: Emil in detektivi
Erich Kästner: Emil in trije dvojčki
Erich Kästner: Mali mož
Erich Kästner: Mali mož in mala miss
Erich Kästner: Dvojčici
Erich Kästner: Petintrideseti maj
Erich Kästner: Leteča učilnica
Erich Kästner: Pikica in Tonček
Erich Kästner: Pujs pri brivcu
Erich Kästner: Ko sem še majhen bil
Med obilico otroške literature, ki je izhajala v drugi polovici prejšnjega stoletja, se najde kopica prekrasnih knjig, smo pa o njih njega dni že govorili v postu .
Na misel mi hodijo poleg teh še knjige Ernesta Thompsona Setona, sicer pa kar pogumno po vsem, kar je izšlo v zbirkah Sinji galeb in Zlata knjiga, pa naj si sam izbere najljubše, mi smo si jih tudi :)))))
lp, proxima
@pilgrim: Joj, kako je pa Kästner “padel iz glave” pa ne vem. Leta delajo svoje izgleda. Hvala! Pa smo preskrbljeni za nekaj časa. :))
@proxima: “Biserčke” iz tistega posta smo večinoma že predelali. Hvala za nasvet o zbirkah. Nasvet take vrste pravzaprav iščem: avtorja ali zbirko, potem bomo že kaj našli. Moja glava je žal že luknjasta in sem na precej knjig pozabila, tisto, kar je na policah med knjigami, primernimi njegovi starosti mu je že skoraj premalo, med knjigami “za večje” pa ne vem, kaj bi lahko izbrali, saj ne vem, če je vsebina primerna za sedemletnika. Ko je z mano itak večinoma izbere sam, včasih mu svetujem kakšno stvar, ki se je spomnim. Rabim pa “spisek” (avtor, zbirka), da lahko prinesem kaj domov takrat, ko si izborim obisk knjižnice brez dveh do treh prikolic ali za takrat, ko je z mano najmanjša miš in ni tistega pravega časa za izbiranje.
Kako pa je z Andersenovimi nagrajenci? To je recimo “spisek”, za katerega predvidevam, da so knjige dobre, vendar vsebinsko ne vem, ali so za tako majhne ali še ne.
Itak sem pa v dilemi: koliko sploh omejevati oziroma iskati pravo vsebino, če otrok pri tej starosti zmore slediti špehu ala Harry Potter?