Kaj pomeni …?
Rekruit mi ni znan (iz angleškega recruit?), lahko pa bi bil rekrut. Je bilo to mišljeno?
Rekrut lahko pomeni nabornika ali vojaškega novinca. Lahko pa pomeni tudi novega člana, sodelavca, toda to je najpogosteje v publicistični rabi.
Kolateralno pomeni, da je stransko, obrobno, manj bistveno ali pa spremljevalno, npr. kolateralna škoda je škoda, ki nastane ob tem, ko se izvede akcijo za dosego cilja, ob tem pa so tudi negativne strani/posledice te škode, ki pa niso bile načrtovane (lahko pa se jih pričakuje, ker se jim ni mogoče izogniti). Npr. napad na sovražnika, žrtve med civilnim prebivalstvom pa bi bile kolateralna škoda tega napada (ne gre torej za manj bistveno, ampak spremljevalno škodo, ki se ji ni bilo mogoče izogniti).
Kognitivno izhaja iz filozofije v pomenu ‘spoznaven’ ali ‘spoznavno’, npr. kognitivne prvine ali kognitivni procesi ipd.
Vendeta pa pomeni maščevanje; meni je sicer najbolj znana iz mafijske družbe, težko pa rečem, da je omejena le nanje. Npr. med dvema mafijskima družbama so spori, (stare) zamere ipd., zato načrtujejo vendeto. To so navadno zelo kruta maščevanja, kakšni atentati, umori ipd.
kaj pa je potem razlika med lateralen in kolateralen ?
v slovarju SSKJ je takole
1.
lateralen -lna -o prid. (a) knjiž.
stranski, obstranski, bočen: lateralni del telesa
* bot. lateralni poganjek poganjek, ki raste ob strani debla, vej
lateralno prisl.: lateralno ležeči organi
2.
kolateralen -lna -o prid. (o-a) publ.
stranski, manj bistven, spremljevalen: razpravljajo o kolateralnih ukrepih za razorožitev
me spominja na overiti in overoviti….ali je imel nekdo preveč časa
Hvala za pomoč