Najdi forum

Kaj pomeni @!#$

Kaj torej pomenijo ti znaki (ali kakšni podobni – tiste 🙂 🙁 😉 poznam, kaj je pa še, pa sploh ne vem). Mogoče si bolj butastega vprašanja ne bi mogel zmisliti, ampak kdor ne vpraša, je vse življenje teleban, a ne? Kje se da pa take stvari zvedet?

@ je znak, za katerega izvor se sicer kregajo, menda pa naj bi izvorno pomenil “at” torej “pri”. Za elektronsko pošto, takrat seveda še ne v taki obliki kot danes je bilo mišljeno nekako takole Janez (zaposlen)pri Micki: Janez@micka.net, no, danes pa je to znak, ki ga na splošno uporabljamo za naslove elektronskih naslovov. nekateri mu pravijo “afna”, ker spominja na opico z okoli sebe obkroženim repom, drugi spet menijo da bi morali reči “alfa” Slavisti se že prepirajo, Janez Gradišnik recimo se nad “afno” že javno zgraža.

! je pač klicaj in je uporaben v raznih orodjih, kot je recimo excell. Tam sklic na drugi list z imenom “List” napišemo z klicajem recimo: “=List!a1” Drugače je z znakoma ? in * Ta dva običajno nadomeščata manjkajoće znake. V programih, kjer iščeš kakšno besedo (pa tudi v drugih iskalnikih, celo v elektronskem telefonskem imeniku) lahko črko ki je ne veš zamenjaš z “jockerjem2 to je z znakoma ? ali * Razlika je v tem, da ? zamenja ena sam znak, * pa celo vrsto.
“?iša” ti recimo lahko najde Hiša, Niša Miša in podobno, “*iša” pa ti najde tudi besede kot STRNiša SINiša in podobno.

# se uporablja kot znak ki pomeni da zahtevamo številko, $ pa se spet uporblja v excellu (in seveda še kje drugje) kadar želimo sklic na neko celico “zakleniti” torej da se ne bo spreminjal ($a$1 bo na vekomaj veke ostal a1, a1 pa se lahko spremeni, če formulo recimo prekopiramo drugam)

Seveda pa si ti najbrž mislil vprašati čisto nekaj drugega: Kaj pomeni znak @!#$, ki se občasno pojavlja na tej strani? No gre samo za samodejno cenzuro grdih besed. Če namreš napišeš besedo , za katero bi ti mama z milom oprala usta, posebna rutina zamenja tvojo grdobesedo s tem znakom. Take cenzure na netu obidejo z vrivanjem znakcev, ki cenzuro prelisičijo. Recimo da bi bila beseda MAMA v resnici grda beseda, ki bi jo cenzura takoj spremenila v zgornje znake. Če bi napisal M.A.M.A, ali pa M_A_M_A pa cenzor besede ne bi prepoznal kot grde in bi jo mirno spustil mimo.

Mogoče še to: da se prikaže prav niz @!#$ je odločitev skrbnika tega foruma. Očitno je v mladosti prebiral stripe, ki so junakovo jezo pogosto izražali z nizom smešnih znakov – mrtvaške glave, bombe, strele, zanke za obešanje in podobno. Ko so oblačke slovenili pa so včasih morali originalno narisane znake izbrisati, niz pa zamenjati z znaki ki so jih imeli na razpolago na tipkovnici (pisalnega stroja, da ne bo pomote!)

Kot zanimivost, moderator tega foruma misli, da je grda beseda tudi r-a-z-p-r-a-v-a (da mi je ne bo spet zamenjalo) 🙂
LP

Ful hvala, mene je seveda zanimalo prav to – sosledje, pa mi ni bilo jasno, zakaj prav ti znaki. Hecno, cenzura. Sem mislil, da se po navadi napiše npr. xy me je zaj… LP, malo manjši teleban

he, he, pa še en anekdotični primer, kaj vse moderator foruma (sorry Primož, da se malo hecamo!:-)) misli, da je grda beseda: nekoč so mamice na forumu Starši staršem pisle o špičastem trebuhu v nosečnosti in ker so hotele pač napisat, da imajo trebuh na š_p_i_č_k_o, se je gospodu moderatorju to zdelo grdo in tako je nastala š@!#$! :-))) In potem so se mamice začudeno spraševale in razburjale, kaj je zdaj to, od kod ti znaki, kaj pomeni š@!#$ itd. :-))))))

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close