Kaj pa sladki janez?
Hej!
Danes smo imeli za vecerjo sladki janez dusen s krompirjem in parmezanom.Mi ga veliko uzivamo na razne nacine.
1 surov,na tanko narezan se s cim zraven v solati
2. kuhan in zabeljen z olivnim oljem
3.rahlo polnjen in dusen ali pecen v pecici
4.danasnja vecerja
5.kot dodatek raznim omakam ali minestram
6.tudi ocvrt v pivskem palacinkinem testu
Ga imate tudi ve rade in v kaksni obliki?Pozimi ga veliko uzivamo. Lp Babi
jaz zelo!!! vcasih ga naredim v solati. pokuham/al dente/ v slani vodi z dodatkom belega vina in krhljem limone. okisam z oljem,limono,soljo,poprom… pa malo pustim odlezati v hladilniku.
drugo delam po jamiju
zblansiram polovicke
v nepregorno posodo dam malo ol.olja,kose zblansiranega janeza, koscke paradiznika/ najboljsi je baby paradiznik- v tem primeru cca 2o kom/, par celih strokov cesna…potem zacimbe…pa se malo soli in popra…pa potresem ali s parmezanom,ali pa z narezano mocarelo…v pecici pecem —cca 20 min pri cca 180 st! meni je zelo vsec! pravzaprav na ta nacin ga imamo vsi radi!
mislim,da sem pozabila nek dodatek!? kaj? nekaj je se…
lp petra
Živjo Babi,
mi smo pa zadnjič obiskali naše prijateljev portorožu (seveda sem se med vožnjo v Kopru in čez belvedere spomnila, le kje je zdaj Babi?! :)) ampak čisto res!
In za kosilo smo imeli za predjed juho s kuhanim sladkim janežem in krompirje, in potem vse skupaj zmečkano tako, da so še bili noter malo večji koščki. Zgoščeno seveda s sladko smetano. Bilo je odlično!!!! Nisem pa vprašala za recept, čeprav v našem mercatorju večkrat gledam ta sladki janež in študiram, kako naj ga pripravim.
Okus mi je zeloooo všeč, ker je tako nekako sladkast.
Žal pa ga sedaj ne smem jesti (prepoved zdravnika in želodčna dieta), kaj mogoče veste ali ta janež napihuje?? Upam, da ne…….sicer pač, kaj naj?!
LP zala
Hej,Zala! Hvala za misel name:))
Kako je z napenjanjem,ne bi vedela za gotovo.Mislim,da ne.V juzni Italiji
kuhajo fizol vedno tako,da dodajo zraven nekaj tega sladkega janeza.V knjigi pise,da je se boljsi tisti,ki raste divje.V sadovnjaku ga imam veliko(divjega) in naredi tudi za palec debele “gomolje”.Spomladi so dlakavi poganjki zelo dobri z jajckom,posuseni cvetovi pa v prezganki in golazu.Vse to sem nabirala s svojo nono in tradicija gre naprej.Torej bi moral po tej logiki delovati proti napenjanju.Taka vecerja ne otezi zelodca.Poskusi. Hcerka ga grize in zuli kot jabolko. Lp Babi
Hej Babi,
ko tukaj berem recepte z porom ki mi tako dišijo, sem skoraj nesrečna, kajti ga moji ne marajo (možu se je zameril davnih leta v študentskoj menzi). Jaz ga pa imam zelo rada in ga jem samo ko sem sama doma. Zdi se mi da bi z slatkim janežom bilo enako – enkrat je mož popil preveč mastike (makedonsko žganje) in ti ne moram povedati kaj se je zgodilo potem, ni v hiši ga nesmem imeti. Zaradi tega bom morala počakati ko bom spet sama doma da poskusim barem eden izmed tih receptov.
Lepo se imej, Nančika
Hej,Nancika!
Ko sem bila noseca,ni bilo tiste zime skoraj nic sveze zelenjave in mi je moz svetoval por.Kuhala sem ga in naredila z jajckom v solati.Tako sem se ga prenajedla(drugih receptov sploh nisem poznala),da ga nisem potem jedla nekaj let,dokler mi ni soseda iz Beograda ponudila porovo rizoto in od takrat ga imam stalno doma. Po masitki se lahko res upre tudi ta sladki janez ali finocchio. Je pa dober!!:))
Si ze globoko v “veselem decembru” ? Pozdravcek Babi
Joj Babi, sem še v firmi in delam. Veš kaj, zdi se mi da sem negdaj ko “ni bilo dovoljeno praznovati”, bolj sproščeno in bolj veselo dočakala božič. Verjetno bom v nedeljo ali pondelek spet potovala na morje, za badnji dan bom nazaj. Tako je pri privatniki. Ni mi prvič, zadnja leta prav tako delam in si rečem da je pomembno če se imamo radi in se spoštujemo pa bo to dovolj za veselje. No seveda da bo nekaj dobrot za na mizo in za pod jelko. Bomo poslušali in popevali lepe božične pesmi in se sigurno spomnili dobrih ljudi. Hiša bo manj čista kot sam navajena, menim da to ni najpomembnejše. Prioritete se spreminjajo prema možnostima. Res je da mi klepet na tem forumu pomaga da bolj občutim predpraznično ozračje.
Pošiljam ti en “sovin” pozdravček huu-huu, Nančika
ALi na Primorskem rečete sladkemu janežu koromač? Moja nona spomladi pripravi jajčno omleto (frtaljo) iz raznih zelišč, ki rastejo po vrtu in vem da uporabi tudi koromačevo zelenje… V letošnji zmedeni zimi, ki sploh ni zima, pa zelenje na njenem vrtu že prav veselo poganja in smo omleto jedli že prejšnji vikend…. Špela
Hej,Spela! Da,to je primorsko koromac,ki raste samoniklo po vseh vrtovih in
tudi ob njih.V frtaljo(jajcna jed) ga vedno dajemo zraven se drugih zelisc.
Jaz si te spomladanske poganjke tudi zamrznem za zimski cas. Ce malo odgrnes zemljo,vidis malo odebeljen “gomoljcek”.Jaz to pridno uporabljam pri kuhanju fizola. Sladki janez pa je gojen in it. “finocchio” ali v narecju
” finoco”(s stresico na c). Jaz ga imam tako rada,da v zeleno solato kar naribam malo in se korencek;solata je potem zelo okusna.
Hej,Meli!
Tudi v Angliji ga dobis.To je svetlozelen odebeljen
“gomolj” ,sestavljen iz kar mesnatih listov,ki se drzijo tesno skupaj.Na vrhu je kaksno odebeljeno prirezano steblo;vcasih se ga drzi malo zelenih
dlacic v sopku(ne zavreci). Upam,da sem nekako opisala.Jaz sem ga nasla povsod.
Aha,janez -rastlina je anis,semena aniseed in fennel je verjetno
ta gomolj,ce se prav spomnim. Zunanji listi so lahko malo zilnati.Jaz to naribam ali skuham.
Sosedova eno leto stara puncka ga tudi vsak dan je kot jabolko,ko drugi otroci jejo sladkarije. Gomolji so razlicno veliki.Upam,da ga bos nasla,je zdrava zelenjava.
Lep pozdrav obema Babi
Aha, tole je pa potem res fennel. Hvala, Babi. Za fennel ima pa Jamie Oliver en super recept za solato z narezanim “fennel” , redkvico, limono, olivnim oljem in mogoce se cim, ampak mislim, da je to vse (pisem na pamet). Bom vprasal moza, ker je on to naredil na zadnje in je bilo fantasticno.
Se enkrat hvala za pojasnilo.
LP,
Meli
Uh, Polona, to si me pa spomnila na se en recept, tudi ta mislim, da je od Jamiea Oliverja. Ce nimas zara (recimo za sedaj pozimi), lahko ribe cudovito naredis v pecici.
Na dve plasti folije narezite koromacev gomolj, posolite ribo, polozite jo na narezan koromac, pokapajte precej limone, pa dajte na vrh kar cele rezine limone, pokapajte z malo olivnega olja in zavijte vse v folijo tako, da ne bi kje ven teklo. Nato specite v pecici na 200 stopinj.
Koromac in ribe zelo fajn pasejo skupaj.
LP,
Meli
Da obudim misel na koromač :). Cel dopust sem uzivala in ob vonjavah in okusu sladkega janeža alias:) koromača. Bila sem v Turčiji in oni ga (seveda) dajejo k surovim kumarcam, za zajtrk pa jedo neke sorte frtaljo. Dve stepeni jajci ubijejo, dodajo sir in veliko koromača. Dobro za prste oblizat.
Dober tek.
Forum je zaprt za komentiranje.