Najdi forum

Splash Forum Arhiv Ženski in moški čvek kaj pa pešci?

kaj pa pešci?

Mene pa pograbi jeza, ko se peljem vsak dan mimo ene šole in vrtca in mamice pa babice sploh ne pogledajo ne levo, ne desno, ko z malčki stopijo na prehod za pešce .
Kako naj potem znajo prečkati cesto otroci sami, če jim nihče ne pokaže?
In potem smo vsi odrasli zelo pametni: oh, ta mladina!
Jaz bi rekla takole: oh, mi “odrasli”, kdaj nas bo srečala pamet?

lep dan!

Mene pa jezi, da ko s tamalim hočem prečkati cesto na prehodu ne gre drugače kot, da tečem. Pri nas še posebno v LJ obstajata le dve vrsti pešcev; hitri pešci in mrtvi pešci:)

Jaz pa sem vedno mislil, da imajo pešci na prehodu prednost pred avtomobilisti. Živel sem tudi v zmotnem prepričanju, da se hitrostne omejitve spoštujejo vsaj v bližini šol in vrtcev, tako da vozniki pravočasno opazijo, da bo pešec tvegal življenje in poskušal uveljaviti svojo prednost.
No, da te potolažim, večina staršev nas neprestano vbija v male buče, da so na cestah tudi tebi podobni vozniki, ki jim gredo pešci na živce, ter kako preživeti v realnih razmerah.

NIKOL SE NE TEČE ČEZ PREHOD ZA PEŠCE!!!!!

Poglejmo za primer Hrvate.Voznik po novem ne bo smel imeti 0.00 promila alkohola v krvi, pri nas pa veselo 0.5,pa denarne kazni bodo precej višje kot do sedaj.Pešci in kolesarji se pa tudi neprimerno vedejo v prometu.Izsiljujejo in si mislijo:bo že počakal.Ko pa pride do nesreče je pa avtomobilist največkrat kriv.Pri nas ni prometne kulture in je še en čas žal ne bo.

Soth, pešci imajo prednost pri prehodu za pešce le, ko avto seka njihgovo pot. Se pravi, da pešec hodi po pešpoti in prečka naravnost čez zebre, avto pa zavija levo ali desno in mu tako seka pot. Če avto vozi naravnost po cesti in nekje je prehod, nikjer ne piše, da se mora ustaviti, če tam čaka pešec. Izjema je, če ima pešec že eno nogo na cesti. Ok, malo zakomplicirala, ampak si poglej CPP.

Meni gredo zelo na živce tisti pešci, ki prečkajo cesto tam, kjer ni prehoda, poleg tega pa še gredo polžje počasi – vsaj da bi se zmigali. Da ne govorim o raznih parkiriščih.

Ja kako,da ne boš stekel čez prehod za pešce,če kakšen norec drvi proti tebi ti pa na sredi prehoda za pešce.Veliko je takih,ki ne dajo prednosti pešcem,ki prečkajo cesto na prehodu za pešce.Seveda je pa tudi veliko pešcev,ki izsiljujejo in skačejo pred avto zunaj prehodov za pešce.

Ne, sith, nimaš prav! Tokrat si napadel napačnega!
Ne gredo mi vsi pešci na živce. Govorim samo o tistih, ki stopijo na prehod za pešce brez pogleda levo in desno.
Vedno in to res vedno ustavim pred prehodom, če vidim otroka na pločniku! Na desni ali levi strani ceste! Marsikdo mi je že hupal, ker sem čakala otroka, ki je šel čez cesto ali pa je samo stal pri prehodu in nisem bila prepričana, da ne bo planil čez cesto.
Tudi moji otroci hodijo v šolo in to celo po prometni cesti, ki je žal celo brez pločnika. In vsak dan sem vesela, da so bili dovolj previdni. Otroci in vozniki.

lep dan!

Preklicujem “tudi tebi podobni vozniki” – ni bilo korektno, da sem predpostavil tvoje obnašanje na cesti, in se zato opravičujem. LD tudi tebi.

Pred prehodom za pešce je treba ustavit, če želi nekdo prečkati cesto. Tudi če še nima noge na cesti. Pešci imajo absolutno prednost, razen če ni s prometno signalizacijo (semaforji, cestne oznake, prometni znaki, itd…) določeno drugače. Po tvoji logiki bi bilo torej takole: v gostem prometu želim prečkati nesemaforiziran prehod za pešce. Ker sem pametna in vem, da je to nevarno početje, ne bom dala noge na zebro, dokler se ne prepričam, da je to varno (kar pa je v dveh primerih – da ni nikjer nobenega avta ali ko kdo ustavi). Po tvoji logiki bi torej stala pred prehodom za pešce, dokler promet ne bi pojenjal… Če bi dala nogo na zebro (kar je po tvojem merodajno, ali je treba ustavit), bi tvegala, da me kdo povozi oziroma da voznik avta neusmiljeno zavre in povzroči prometno nesrečo. In ker je to, kot že omenjeno, v gostem prometu, se verjetno ne bi končalo brez prask. Se ti ne zdi takšna logika nevarna?
Meni je v avtošoli inštruktor (super človek in pedagog) rekel: otrok – nogo z gasa dol. Ni treba ravno bremzat, a če vidiš otroka, MORAŠ upočasniti, ker nikoli ne veš, kaj mu pade na pamet. Lahko gre čisto lepo po pločniku, pa ga nenadoma nekaj piči in skoči na cesto, sploh če je več otrok skupaj. Hitrost pred šolami je omejena ravno zaradi njihove nepredvidljivosti. Pri babicah je pa isto – ko so one zadnjič slišale nekaj o avtih, so ti vozili maksimalno 60 km in so bili zelo na redko posejani. In same so bile takrat hitre kot gazelice – in še niso dojele, da je danes prometa veliko več, da je hitrejši in da so same bistveno počasnejše, pa še procesor jim ne zmore sproti obdelati vseh podatkov. Tako žal je in vsi bomo nekega dne v podobni koži.
Obstajajo pa seveda tudi pešci, ki so sposobni izza kombija ali tovornjaka zleteti čez prehod za pešce in v tem primeru nimaš šans, tudi če voziš pod omejitvijo hitrosti. Tu lahko vse udeležence reši le sreča.

Kikica, ne dam noge na prehod za pešce dokler nisem prepričana, da bom
z otroci 100% varno prišla čez cesto! In kot sem napisala nekaj postov više
sem do otrok na pločnikih zelo pozorna.

Vozim se tudi mimo cerkve in babice so med najbolj previdnimi udeleženci prometa – gredo sicer zelo počasi čez cesto, ampak ne planejo kar slepo na zebro.

Tole pa z dodatkom lahko samo ponovim:
“Obstajajo pa seveda tudi pešci, ki so sposobni izza kombija ali tovornjaka
ALI IZZA VOGALA HIŠE zleteti čez prehod za pešce in v tem primeru nimaš šans, tudi če voziš pod omejitvijo hitrosti. Tu lahko vse udeležence reši le sreča.”
No, vidiš – o takih pešcih sem pa v postu pisala jaz. In večinoma to niso
otroci, niti dedki in babice ampak ženske in moški, mamice in očetje v najbolj produktivnih letih!
In pazim nanje vsak dan!

lep dan!

Kikica, nimaš prav. Če čakaš za prečkati cesto, ti lahko šofer komot ustavi, če želi, ampak nikjer ne piše, da mora (tam kjer ima šofer prednost, seveda).

Kar se tiče zmanješavanje hitrosti tam, kjer so otroci, imaš prav, nikjer nisem napisala, da ni tako.

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close