Najdi forum

Splash Forum Recepti.Over.Net Prehrana in kulinarika kaj narediti iz mandljev

kaj narediti iz mandljev

Rabim recepte – najboljše za kakšno pecivo, kjer se porabi čim več mandljev, saj sem dobila približno 2kg mandljev (olupljenih), ki se jim bliskovito bliža skrajni rok za uporabo… Lepo prosim, če kdo ve za kakšno takšno zadevo, da mi pomaga.

Pa lepe praznične dneve vsem skupaj!

Lahko spečeš kekse. Obstaja ogromno receptov, v katerih se uporabijo orehi ali lešniki, ki jih lahko zamenjaš z mandlji. Isto velja za razne biskvite oz. pecivo, ki ga lahko napečeš “na zalogo” in zamrzneš.

mislim da gre največ mandljev za cimetove zvezdice, za eno maso približno pol kile, drugače pa še kaki rogljički, morda nadev za potico?

p

Pozabila sem pripisati, da ravno za kekse zdajle ne bo časa. Hm, biskvitno pecivo – a se uporabijo zmleti mandlji namesto moke? Morda ima kdo kakšen link do kakšnega recepta?

najde GOOGLE

1. zakaj pa jih ne daš v zmrzovalnik, če so še dobri?
2. morda jih porabiš za piščančje oz. puranje zrezke. Jaz jih naredim tako, da jih nasolim, pustim nekaj časa v hladilniku nato pa zložim v “jeno” posodo iz stekla, polijem s DUKAT smetano za kuhanje in potrosim z veliko mandlji, vse skupaj dam peči v pečico (peče se kar dolgo) in kot prilogo ponudim solato – dober tek!

Lahko narediš marcipan. In iz njega čudovite marcipanove krogljice ali pa z njim napolniš dateljne.

Lahko narediš karamelizirane mandelnje. Madžndeljne olupiš vržeš v teflonsko ponev in pričnej segrevati. Ko pričnejo dišati dodaš sladkor (enako količino kot je manjdeljnov) in mešaš naprej. Ko se sladkor utekočini in prične dobivati barvno stresi na pomaščen pekač in pusti da se ohladijo. Pri nas imajo to zelo radi.

Če bi jaz imela tako presežek mandeljnov bi pa naredila cimetove zvezdice.
Recept iz Ramine knjige:
500g mandelnov
3 beljaki
40g sladkoraj v prahu 1,5 žlice cimeta
2 žlici limoniega soka
sladkor v prahu za delovno površino.

Zmlete mandlje spoduj z malo sladkorja v prahu. Beljake stepi v trd neg in postopome dodamo sladkor v prahu. 1/3 odvzemi za kasneje.
V preostali sneg vmešaj mandlje, cimet in sok.
Delovno površino posuj s sladkorjem in maso razvaljaj 1/2 cm debelo. Model za oblikovanje zvezdic oplaknemo z mrzlo vodo in razrežemo testo.
Zvezdice položimo na pekač obložen z papirjem ter jih premažemo s snegom.
Piškote pustimo čez noč na toplem, da se posušijo. Pečemo jih 5-10 minut pri 175 oC. Pazimo, da se sneg ne zapeče preveč. Piškotem ohladimo na mreži.

Pa uspešno peko.

Srečno in zdravo leto 2005 želim

Mateja

Spoštovani!
Mandlje je potrebno čimprej stolči, jedrca obvezno olupit (za 20 sek. vržete v vrelo vodo, da olupek odstopi), nato jih malo osušite, dajte v steklen kozarec in v hladilnik ter čimprej porabit. Najbolje v svežem stanju, primerni so za zajtrk, malico ali večerjo, za vsak praznik, posebno otrok, saj mandlji vsebujejo veliko kalcija.
Ni potrebno peči peciv, najbolje je, da jih pojemo sveže ali pa naribate na ribežnik in posujete po solati, rižoti, vmešate v špagete, v fižolove polpete, po mlečnem rižu ali po proseni kaši, v rižoto itn. Jaz jih imam tudi v avtu in ko ni časa za malico, mi pridejo prav.
Lp Emilija

Olupljene mandlje daj v ponev in posuj s sladkorjem ter praži dokler
dokler sladkor ne karamelizira. Vsuj na peki papir in ko se začnejo
ohlajati jih loči enega od drugega, da ni vse skupaj v eni grudi.

Odlično za posladkati.

Kako pa s temi mandlji, ki jih kupimo v vrečki, recimo 20 dag, stolčeni, a neolupljeni? Jih je tudi treba olupiti in čimprej porabiti? Ali pa tisti rifuzo, tudi stolčeni, vendar neolupljeni?

Mandlje drugače slabo poznam, doma jih nismo nikoli imeli. Včasih bi jih rada imela doma in kje dodala, ponavadi se ne spomnim, tako mi obležijo. Potem se sprašujem, ali so še dobri… Če jih nimam doma, ni sploh nobene možnosti, da bi se spomnila in jih kje uporabila :-)))

Enako velja za ingver, a sedaj sem ugotovila, da tisti v korenini, nalahko zavit v vrečko, v hladilniku zdrži zelo dolgo, hvalabogu.

Hvala in LP, Mimi

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close