Kaj nama je storiti?
Pozdravljeni!
Takšna je moja zgodba in bi vas prosil za nasvete.
Nekaj dni nazaj sva z dekletom bila na zmenku pred lovsko kočo v okolici Celja. Sedela sva na klopi, nakar sta iz te lovske koče prišla dva neznanca v lovski uniformi in je eden začel vame vpiti, da sva mu umazala klop. Presenečen sem mu rekel, da bi nama lahko vsaj voščil “dober dan”. Začela sta se pomikati proti meni in taisti se je drl vame, da je to njegova posest in me zmerjal s huliganom in barabo.
S klopi sem vstal in se začel iz previdnosti pomikati nazaj. Bila sta čisto ob meni in ta, ki se je drl vame je začel klatiti po meni. Potem sta me pretepala kakšnih 15 minut. Dobil sem tudi hud udarec z nogo v rebra in sem počepnil. Nisem mogel dihati. Moja punca se je postavila vmes, nakar jo je eden prijel in zabrisal po tleh. Ko sem prišel do sape sem se vstal in prejel še kar precej udarcev v telo in glavo, vmes sem tudi padel . Začel sdem vpiti, da bom poklical policijo, če ne bosta nehala, pa je ta, ki je bil bolj agresiven, s posmehom vame vpil, da je on policaj. Za trenutek sta obstala in sva s punco izkoristila, da sva pobegnila v avto in se odpeljala. Mislim, da drugih očividcev ni bilo.
Zelo me je bolelo, tako da sem komaj pripeljal v celjsko bolnišnico na urgenco. Z izvidom sem šel tudi na celjsko policijo po zapisnik. Policist me je tudi vprašal, če ju nameravam tožiti, pa sem rekel da ne.
Policist mi je rekel, da če bodo izvedeli kdo je bil, bo dobil kazen (položnico). Z zdravljenjem pa moram nadaljevati pri osebnem zdravniku.
Zdaj sva se s punco odločila drugače; tožila bi ta dva lovca. Pa morda tudi lovsko zvezo.
Moje vprašanja:
– ali moram zopet na policijo spremeniti izjavo oziroma ali jo sploh lahko, ker sem prej rekel, da ju ne nameravam tožiti?
– kaj lahko storim v primeru, da policija ne najde teh dveh storilcev?
– ali imam pravico izvedeti imena storilcev, če ju policija najde?
– ali je kakšna možnost, da se tem dvema zaradi tega dejanja odvzame pravica do posesti orožja (verjetno to možnost imata, ker sta lovca)?
– ali ju s punco skupaj toživa ali posamezno?
– kakšne so možnosti, da ju spoznajo za kriva in kaznovana?
– kaj lahko od sojenja pričajujem?
– morda še kaj, kar je pomembno?
Ob odgovoru se Vam za čas in trud v naprej iskreno zahvaljujem.
LP, Martin
Spoštovani!
Predlagamo, da greste na policijo in spremenite izjavo, saj na podlagi vaše ovadbe, (morebitnih) usmeritev državnega tožilca in v policijski preiskavi zbranih obvestil policija sestavi poročilo v dopolnitev vaše ovadbe, v katerem navede dokaze, za katere so policisti zvedeli pri njihovem zbiranju. Poročilu v dopolnitev vaše ovadbe policija priloži tudi morebitne predmete, skice, fotografije, priskrbljena poročila, zapise o tem, kaj je ukrenila in storila, uradne zaznamke, izjave in drugo gradivo, ki utegne biti koristno za uspešno izvedbo kazenskega postopka. Če policisti po vložitvi poročila državnemu tožilcu v dopolnitev vaše ovadbe izvedo za nova dejstva, dokaze ali sledi kaznivega dejanja, morajo zbrati potrebna obvestila in tudi o tem poslati poročilo državnemu tožilcu. Policija pošlje poročilo državnemu tožilcu tudi, če na podlagi vaše ovadbe in v policijski preiskavi zbranih obvestil ne odkrije ali ugotovi dovolj verjetnega razloga za sum, da je bilo kaznivo dejanje storjeno oziroma da ga je storila določena oseba.
Ker je bilo dejanje storjeno na vašo škodo, vas bo policija o poteku in ugotovitvah policijske preiskave obvestila ustno ali pisno, kakor boste želeli oziroma zahtevali pri vložitvi ovadbe ali ob prvem razgovoru s policistom, če boste ovadbo vložili pisno.
Predlagamo, da na policijo čim bolj pritiskate, da bodo storilca našli v najkrajšem možnem času. Pri tem jim bo najbolj v pomoč lovska družina, ki morebiti razpolaga s podatki kdo od lovcev se je takrat zadrževal v koči (npr. če je bila koča uradno zaprta, vedo kdo ima pravico do zadrževanja v njej ipd).
Predlagamo, da ju s punco ovadita vsak posamezno, saj gre za različni kaznivi dejanji.
Kolikor ju bodo našli, obstaja velika verjetnost, da bosta spoznana za kriva.
Premoženjskopravni zahtevek lahko na vaš predlog uveljavljate že v kazenskem postopku, kolikor se zaradi tega postopek ne bi preveč zavlekel, sicer pa lahko po končanem kazenskem postopku storilca tožite civilno.
V Zakonu o orožju je posebej navedeno kdaj lahko pristojni organ odvzame orožje in orožne listine posamezniku, med drugim so razlogi za to tudi zadržki javnega reda za kar gre v vašem primeru.
S spoštovanjem!
Forum je zaprt za komentiranje.