Najdi forum

Splash Forum Arhiv Delovno pravo in zaposlitev Kaj naj storim – prijavim inšpekciji ali ne?

Kaj naj storim – prijavim inšpekciji ali ne?

Spoštovani bralci,

imam problem v službi, ki ga bom opisala, potem pa bi prosila za vaše nasvete…vidim, da imate nekateri precej izkušenj.
Na novo sem zaposlena (dol.čas,6 mes.) v podjetju, kjer že od vsega začetka gre vse narobe. Prvi mesec zame niso imeli pravega dela, ker področje, kjer zdaj delam, še ni bilo odprto (so renovirali), zato sem delala par dni na teden in imam zdaj cca. 150 ur minusa. Povsem jasno mi je, da moram to oddelati, vendar…..to kar se dogaja zdaj, se mi ne zdi nikakor prav in marsikdo me opozarja naj nekaj ukrenem.
Namreč, na začetku so zaposlili dve delvki, vendar je sodelavka dala že po enem mesecu odpoved, ker je našla drugo delo in ker je že takoj vedela, da tukaj nekaj ne štima. Nakar so se odločili, da ne bodo vzeli namesto nje nikogar drugega in sedaj nas je enostavno premalo. Ker gre eden na dopust, ostaneva samo jaz in nadrejena, ki pa bo delala samo dopoldan, jaz pa moram delati tri tedne skupaj, od tega ob nedeljah po 13 ur, brez enega dneva fraj!!!
Ko sem jo vprašala, če bom lahko dobila konc avgusta kakšne tri dni dopusta (ker pišem diplomsko nalogo), je rekla, da mi prvih 6 mes. ne pripada nič (kar ni res – pripada mi sorazmerni del, kar mi je potrdila glavna tajnica v podjetju, to je nekje 10 dni).
Podobno se dogaja tudi nekaterim drugim zaposlenim v tem podjetju, ker podjetje s pridom izkorišča recesijo (ki se jim zaenkrat še sploh ne pozna) in dobesedno sili delavce, da delajo nadure (za katere so tudi nam rekli, da jih bomo morali “pozabiti”), brez prostih dnevov, brez dopusta itd.

Sedaj pa mi povejte… naj bomo v nedogled vsi lepo tiho in potrpimo to, pa še ono in vse kar si bodo izmislili??? Naj delam skoraj cel mesec brez fraj dneva, po 13 ur ob nedeljah in naj “pozabim” na vse kar mi pripada (dopust, ostale pravice)???????

Resno razmišljam o anonimni prijavi na inšpektorat za delo, vendar se bojim posledic, če posumijo, da sem jim jih poslala jaz!

p.s.:
Vem, nekateri boste rekli, naj bom srečna, da sploh imam delo, pa da je drugje še huje itd. itd., vendar se mi ne zdi prav in vem, da če bi bili povsod ljudje malo bolj pogumni, se marsikatere zlorabe ne bi dogajale.

Zanima me predvsem, če ima kdo že izkušnje s tem, če se da prijava na inšpekcijo in kaj storiti, če delavca zaradi suma odpustijo?
Smo delavci sploh kakorkoli zaščiteni, ko se borimo za svoje pravice??

Če študiraš, ti za vsako prvo opravljanje izpita pripada 1 dan dopusta, prav tako en dan za zagovor diplome. Razen če nimate v kolektivni pogodbi ali v pogodbi o zaposlitvi drugače napisano.

Kar se tiče prijave, bodi previdna. V naši deželici je vse prepleteno kot pajkova mreža. Načeloma naj bi bile take prijave anonimne, vendar ni rečeno, da se ne bo razvedelo…

izpite že mam opravljene, samo diplomo bi še morala napisat, pa nimam časa niti v knjižnico it… je šefica dans rekla, da bo treba potrpet, da sodelavec pride z dopusta. pol pa že…

Eno vprašanje glede letnega dopusta…

ker imam pogodbo za 6 mes., mi pripada, sorazmerni del, to je 10 dni. vendar mi nadrejena ves čas govori, da lahko prve pol leta na dopust pozabim! kaj naj naredim v tem primeru? je spet edina možnost inšpekcija?

Kriza no, kaj se vam dogaja. Glede dopusta nisi dobila nikakršnega sklepa?
Včasih vem, da je bilo tako, da prvih 6 mesecev zaposlitve res nisi mogel koristiti dopusta. In je bilo vse odvisno od razumevanja delodajalca.

Glede študija in priznavanja upravičene odsotnosti pa, če si sklenila z delodajalcem pogodbo o izobraževanju, ker ti je npr. plačal študij on, je potem navedeno v tej pogodbi, koliko ti pripada tudi študijskega dopusta. V kolikor nisi sklepala pogodbe z delodajalcem, pri katerem si, ti ni dolžan za diplomo ali izpite odobriti dopust. In je spet dobra volja delodajalca.

Mislim pa, da zakon nekje določa, pa ne vem točno kje, da v kolikor nekdo dela po npr. 12 dnevno, kot varnostniki, morajo imeti en dan prosto, četudi ne delajo vikende. Če vas ženejo ko živine, brez, da bi imeli kaj frej, se pozanimaj na inšpektoratu za delo. Oni so pristojni za postopke o postopanju delodajalca. V najslabšem te bodo usmerili na Min. za delo.

Anonimna prijava je anonimna. Četudi bi prijavila s polnim imenom in priimkom, so zavezani, da ne smejo izdati vira, kdo jih je prijavil, če tako ne želiš. Torej, če boš podala anonimno prijavo, jo podaj tako, da ne bo obstajala možnost, da se bo vedelo, da si to ti. Podaj opis splošne situacije. Če bi kdo smatral v službi, da si bila to ti, se naredi neumno, kot da nič ne veš, za kaj gre. Čeprav je tako, da če te ima delodajalec na piki, bo našel tudi kaj drugega, da te zriba. Lahko z opisom splošne situacije povprašaš, ali je tako delovanje delodajalca pravilno ali ne. Vendar, če ne poveš konkretne situacije, ti bodo tudi težko povedati konkreten odgovor in ti bodo pač podali iztočnice, ki jih nalaga zakonska podlaga. Dvorezen meč.

Še to sem pozabila. Je pa vsaj pri državnih organih tako, da v kolikor gre za motenje delovnega procesa, ti lahko odobritev dopusta tudi zavrnejo. Načeloma se delajo plani dopustov, vendar če bi prišlo do tega, da se zaradi odsotnosti ljudi, npr. bolniška maje delovni proces, lahko zahtevajo, da moraš biti prisoten v službi. To se sicer redko zgodi, vendar imajo pa pravico.
Pri tebi mislim, da je odvisno vse od razumevanja šefinje oz. šefa. Kolikor si napisala, bi rekla, da se bo do zadnjega borila oz. boril, da prvih 6 mesecev do dopusta ne boš prišla.

Če ti je potrdila tajnica, tam kjer ti je, ti predlagam, da zahtevaš pisno obrazložitev, da boš lahko nadrejenemu pomahala z dokazom. Vse, kar urejaš, daj pisno. Ustno nič ne velja!

Moja nadrejena mi je priznala, da se na zakone okrog dela v Sloveniji ne spozna niti malo, ker je bila več let v tujini in se ni zanimala kako je pri nas. Dopust pa niti ni največji problem… problem je delovni čas, ker delam že tretji teden zapored brez prostega dneva, od tega dve nedelji zapored po 12 ur. Razlog – premalo zaposlenih in še od tega je eden na dopustu. Niti menjave za malico nimam, pa mi piše v pogodbi, da mi pripada 30min pavze, ampak ker del.mesta ne smem zapustiti več kot za nekaj minutk, pač grem na brzino nekaj pojem in hitim nazaj…med tem pa upam, da ne bo kakšne stranke, ki bi se pritožila.

Glede dopusta je pa tako, da mi ni jasno kdaj ga bom koristila v primeru, da mi po 6 mesecih ne podaljšajo pogodbe??? Sodelavki se je namreč zgodilo točno to in vodja podjetja ji je zabrusila, da njej v tem firmi ne pripada nič več! Ko je delavka podjetje prijavila inšpekciji, je inšpektorica poklicala vodjo in ji povedala kdo je podal prijavo. In tako se zgodi v vsakem primeru, ko kdo iz tega podjetja poda prijavo na inšpekcijo, ker so povezani oz.naj bi šlo za podkupnine.

Ko sem pred dnevi kontaktirala Mag. Brezovarja in mu pojasnila zadevo, mi je ponudil, da podam prijavo njemu, on jo bo pa brez izdaje podatkov podal naprej območni inšpekciji. Vendar nimam smisla, ker se itak ne bo nič zgodilo… Toliko o pravni državi!

Še ena Slovenčica-OVCA

Dede, takole se zmeniva: ti mi zrihtaš novo službo, vsaj takšno ali boljšo kot jo imam, jaz pa ne bom več ovca! OK???

Glede tega primera imam še nekaj vprašanj…

Ker enostavno nisem več vzdržala, ne psihično in še manj fizično, sem šla na bolniško. Seveda me je nadrejena tako obtožila, da si izmišljujem itd. Zdaj pa me zanima, če obstaja možnost, da delodajalca tožim zaradi škode na račun zdravja? V primeru, da me odpustijo, ker sem šla na bolniško, lahko tožim?

Živimo v svobodni državi, vsak je lahko in ima pravicu tožiti in biti tožen. Vprašanje pa če boš uspela. po moje se ti ne splača,…

no, sej to me je ravno zanimalo… kako je s tem, ko si delodajalec privošči vse živo. vem za precej primerov delavcev, ko so jih neopravičeno odpustili, vložili so tožbo in dobili odškodnino.
dobro, mene še niso odpustili, vendar glede na odnose me nič ne bi presenetilo.

En bolj pravni odgovor.

Če meniš, da ti delodajalec krši pravice iz delovnega razmerja, ga lahko moraš pisno pozvati k odpravi teh kršitev. Če v osmih dneh ne odpravi kršitev, lahko v nadaljnih 30 dneh vložiš tožbo pred delovnim in socialnim sodiščem. Glede na to, da ti delodajalec sam ni zagotovil dovolj dela, sedaj nisi dolžna delati več, da pokriješ tisto, kar si prej po njegovi krivdi delala manj. Za nadure ti mora dati vsak dan pisni sklep, v katerem piše koliko nadur moraš narediti in zakaj, saj je so za določitev nadur predpisani zakonski pogoji. Glede na to, da imaš pogodbo za 6 mesecev in glede na njihov odnos ne verjamem, da ti jo bodo podaljšali. Bolj se mi zdi verjetno, da te bodo izkoristili kolikor se le da in se te potem znebili. Koliko ti bo pomagala inšpekcija ne vem, jaz bi vsekakor izbral sodno pot. Če imap mesečne dohodke pod 500 EUr in nimaš velikega premoženja je možnost, da na sodišču zaprosiš za brezplačno pravno pomoč in ti bo država plačala odvetnika, ki ti bo uredil vse potrebno. Ti pa boš dobila zadoščenje in nekaj odškodnine.

Samo to bom povedal ravno zaradi takega razmišljanja, kot ga je navedel simbad se v Sloveniji nikoli nič ne bo spremenilo medtem ko beremo kako je v Franciji menedžerje strah ker morajo pred delavci polagati račune se v naši Sloveniji lahko počne po domače kar se če.
Jaz pravim, da jih absolutno moraš prijavit, ker zakon je zakon pa gotovo!!!!!!!!!!!!!!!! če jaz lahko pokasiram kazen ker sem vozil prehitro (ravno zadnjič 500eur) potem bo zakon veljal tudi za podjetja.
Je pa tako zadevo lahko prijaviš anonimno tako, da se ti ni treba izpostavljat samo čim več konkretnih podatkov je treba navest in verjami da bodo ukrepal. Kar se pa takih delodajalcev tiče je pa tako da grejo tako daleč kolikor jim zaposleni pustijo tako je!

Se popolnoma strinjam s teboj, vendar imam pogodbo za določen čas, v tem je problem. Če ga bom “srala”, bom sigurno novembra, ko mi pogodba poteče, ostala brez službe. Novih služb pa ni in ni, gledam cele dneve vse možne razpise in sploh nisem več izbirčna. Če bi živela vsaj nekje pri Ljubljani, bi še bilo, na Štajerskem pa nič.
Vse sem že imela splanirano, se pozanimala na glavnem inšpektoratu za delo v LJ, ampak če zdaj inšpekciji točno navedem kaj se dogaja, kaj točno morajo pogledati (t.j. moj urnik dela in moje delovno mesto, kjer ni nikogar, ki bi človeka menjal za malico itd.), bodo na firmi vedeli, da sem inšpekcijo poslala jaz, ker na tem delovnem mestu delava samo dva, od tega je sodelavec itak imel zdaj dopust, ker je že dlje časa tam zaposlen in to za nedol. čas, torej ostanem samo jaz.

Lahko se grem vojno in s vsem veseljem bi jim poslala inšpekcijo z dokazi, ker jih imam, vendar… naj prej rabim drugo službo!!! Dejstvo je namreč, da me čez tri mesece, ko mi poteče pogodba, nihče ne bo ščitil in ostala bom na cesti.

Pozdravljena avstralija!
Ko berem tvoje pismo,me obudi spomin na mojo bivšo službo.Tudi sama sem bila predmet takšnega izkoriščanja, s strani šefice in njenih priliznjenih delavk.Po izgubi dolgoletne službe,sem sprejela sezonsko delo.Obljube na začetku,glede plače,dopusta,viška ur…vse je bilo OK.Toda obljube so ostale,dejanja so bila drugačna.Delo fizično po 10,12 ur dnevno,pred odhodom domov pa še psihični dodatek.Višek ur je izginil,praznik ni obstajal,tudi nedelje so bile delavne,ampak ne vse plačane itd.Delavnik sedem dni na teden,brez prostega dneva.(prosti osmi dan..ne vedno)čas za malico ni obstajal,čeprav je pripadal in še mnogo tega.BIla sem zaposlena za določen čas 5 mesecev.Dovolj mi je bilo vsega tega.
Tudi tebi priporočam,da si najdeš novo službo.Glede prijave premisli,kajti če imaš namen ostati v tem podjetju raje tega ne delaj.Če imaš dovolj dokazov,dobrega odvetnika,ter novo službo,potem poskusi,nimaš kaj izgubiti.Želim ti veliko sreče.lp

Ma dokazov je dovolj, ampak kaj bom pa z odvetnikom? Če jaz sama dobro vem, kaj mi pripada in so zakoni jasno napisani ter vsem dostopni, da si jih preberemo, zakaj bi plačevala odvetnika?

Problem je v tem – kot sem že v temi o minus urah pisala, da zahtevajo, da oddelam precej ur, ki pa niso nastale po moji krivdi, zgovarjajo pa se na neenakomerno razporejen delovni čas. Vendar! Lahko gre za tako zelo neenakomerno razporejen čas, da sem en mesec naredila le 56 ur, zdaj bi pa morala to v pičlih 3 mesecih oddelat??? Je to zakonito ali lahko odklonim?

Kako na Štajerskem ni služb? Redno spremljam zaposlitvene portale in tudi na Štajerskem koncu kar naprej iščejo ljudi za delat.

ja, ampak kakšne poklice… vsi vsega tudi ne znamo. jaz osebno sem izobražena za turizem.

Upam, da ne delaš na kaki Intelekti :)) Z njimi imam sama slabe izkušnje, skoraj bi delala tam, pa hvala bogu, nisem sprejela. Direktor je idiot kvadrat. Zaposleni tam so se mi ful smilili, ampak so si pa v bistvu sami krivi, ker dopuščajo stvari.

Po mojem je tako, da če delodajalec krši tvoje pravice, daš odpoved z utemeljitvijo, oziroma – kot ti je eden svetoval. Sicer pa pojdi do odvetnika, resno. Dal ti bo nasvet, kaj točno se da naredit, vsaj da daš odpoved in dobiš mogoče vsaj nekaj nadomestila z zavoda. Vem, da se ti grozno zdi, ampak sama sem to enkrat naredila in mi ni žal, dobila sem pa potem boljšo službo in mi gre vedno bolje, ker se pač vedno postavim zase in se borim. Danes se je pač treba, drugače te požrejo… Resno ti pravim…

Za Intelekto jim pa privoščim, da bi enkrat “pokasirali”, bodi pa prepričana, da je zakon na strani delavca!!! Ne padaj pa na kake grožnje, ker so samo grožnje in ti v bistvu nič ne morejo. Sklicuješ se lahko na mobbing, kako ga dokažeš je drugo, posvetuj se z odvetnikom in si zapisuj vse dogodke v firmi v en dnevnik… Vsak dan. Mogoče ti bo pomagalo. In shranjuj čist vsako stvar, kaka pisna obvestila, meile, kar bi bilo lahko dokaz. Nekam doma, seveda 🙂

ni intelekta, so mi pa znani ja, o njih se tudi govori daaaaleč naokoli 🙂

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close