Kaj naj počnem z 5 mio točk
Pozdravljeni!
Sem strastna zagovornica analognih aparatov. Ampak mož mi je kupil tudi digitalca (da ga bom lahko vedno s sabo nesla, ker imam pri analognem za celo potovalko opreme), malo boljšega trotl ziherja.
Dela slike s 5 mega pixlov, format 2:3(tud tam okol 5 mega), 3 mega, 1 mega in vga. Za vga štekam, da je samo za mejle. Kaj naj pa počnem z nastavitvami večjimi od 1 mega? nikol ne mislim takih velikih slik razvijat, saj slikam sam traparije (za boljše posnetke imam kanona), pa še kartica je takoj polna, če slikam na 5 mega ali na 2:3.
A je slika kej drugačna, če jo slikam na 5 mega, pa pol stisnem na 1, al pa kar direkt na 1 mega slikam? Na monitorju ni razlike, razvijat pa še nisem dala, ker nimam pekača, preko interneta gre pa tako zeelooooo počas, da sem sred prenosa vse poslala v maloro in ugasnila mašino.
Pa še to: a je kakšen program za nastavitev fotk v dimenzijo 10 x 15, in da lahko označiš kolk katerih slik bi mel in bi vse skupaj nazaj na spominsko kartico posnel, da lahko nesem v laboratorij (kjer delajo slike kar iz spominskih kartic )
Upam, da je kdo razumel moje trapanje. Upam, da nisem preveč trapasta. Sam čist nič pojma niam. Help, please!
Traphitsa
Hej, pa še tole sem pozabila!
Soseda mi je prinesla ene slike iz njenega dig. aparata in sem bila ful razočarana, ker so bile linije tako meglene in namesto ravne črte so bile mini stopničke. Pa je rekla, da je na najboljšo resolucijo slikala in da ima sploh enega najboljših digitalcev (ampak ni vedela na kolk pixlov ji dela slike?!?) Kdaj se take stvari dogajajo?
Upam, da se to ne bo tud men zgodil!!!
traphitsa
Naj začnem z zadnjega konca. Če imaš adsl povezavo, ne vidim ovire, da ne bi fotke pošiljala razvijat prek neta. Morda si pošiljala komu, ki ima počasen dostop.
Vsak digitalni aparat ima možnost izbire kakovosti posnetkov, če boš nastavila nižjo – boš lahko napravila dosti več posnetkov. Seveda je nujno, da si kupiš večjo spominsko kartico, vsaj 256 MB.
Slike velikosti 10 x 15 cm (oz. skoraj vsak format), pridejo nekoliko obrezane. To lahko prepustiš studiu, ki ti bo izdeloval slike, ali pa izreze napraviš sama, npr. v Photoshopu, kjer si nastaviš orodje za izrez na format 10,2 cm x 15,2 cm – in izdelaš izreze preden naročiš slike. Pogosto je potrebno tudi kaj izboljšati ali retuširati. To kar je bila včasih temnica, je sedaj računalnik oz. Photoshop. Da ne omenjam številnih drugih ustvarjalnih možnosti in efektov, ki jih danes vsakomur ponuja računalniška obdelava fotografij.
To, da si velika ljubiteljica klasičnih aparatov, nikakor ne pomeni, da ne boš vzljubila digitalnih. Res pa je dosti razlik v samem pristopu do fotografiranja in pri uporabi aparata. Začetnika to zbega in je razočaran.
Jaz imam npr. Canona G3, ki je danes seveda že povsem zastarel model, a nikakor ni slab aparat. Ko sem ga kupil sem ga močno preplačal, danes je ta roba dosti cenejša. Kolega se je takrat odločil za Sony, prve tedne sem bil nekako razočaran, saj so bile njegove fotke naravnost odlične, brezhibne… moje pa slabe. Ko pa sem na netu prebral nekaj zanimivih gradiv o digitalni fotografiji in se malce poglobil v številne možnosti, ki jih ponuja moj G3 – se je kaj hitro zgodilo obratno: danes so moje fotke dosti boljše, tudi tiste, narejene v slabših pogojih. Avtomatika namreč še daleč ni vse, kar zmorejo sodobni digitalni aparati – no, to sama gotovo najbolje veš.
Skratka, nabavi si čim večjo kartico in čim več slikaj, da boš spoznala številne možnosti, ki ti jih aparat ponuja. Potem se nam pa spet oglasi s kakšnim vprašanjem. Veliko užitkov pri fotografiranju ti želim.
Malo pobrskaj tudi po slovenskih straneh o digitalni fotografiji, kar nekaj jih je že. Na voljo je tudi brezplačna revija Digitalna fotografija, tudi vse stare izdaje v PDF datotekah. Poleg tega lahko primerjaš tudi ponudbe studiov, ki kar tekmujejo, kdo bo ceneje izdeloval fotke iz digitalcev.
Lep pozdrav
Tajfun
Uau! Tajfun, si me potolažil.
Najlepša ti hvala za podrobno razlago.
Res se bom mogla malo poglobit v digitalno fotografijo, ker malo me pa le vleče noter. Najboljši občutek je, ko svoj izdelek takoj vidiš na displeju in če ti ni všeč, ga enostavno zbrišeš, oz. ponavljaš posnetke toliko časa, da ti ugaja. Zaenkrat nisem še nič korigirala, nimam programa. Bom se še pozanimala, pa nekaj nabavila.
Ja pa kartico tudi. Problem je, ker imam možnost slikanja samo na 1, 3 ali 5 mio točk. Bom menda kar pri 3 mio ostala. Pa malo moram preiskušat, pa bo.
Hvala za opogumljanje.
traphitsa
Digitalna slika je daleč od ideala… težave z dinamiko svetlobe, težave z internim šumom senzorja itd….
Digitalec torej naredi sliko, ki je tako tako…. (vsaj tisti ceneni s 5 milijonov pixlov). Zato sliko potem neseš v Photoshop, v njem povečuješ dinamiko, odstranjuješ šum in še kup drugih zadev. Vsaka taka operacija pa ti požre toliko in toliko ostrine. Če torej želiš kvalitetne fotke, jih slikaj s 5 milijoni pixlov v čim manj komprimiranem formatu, nato jih obdelaj s Photoshopom (ali čem podobnim) in rezultat bo dobra slika z ekvivalentno resolucijo 3 milijone ali celo manj. Če boš slikala s 3 milijoni, boš na obdelavi izgubila spet kak milijon… Govorim o ekvivalentni resoluciji, ne pa resnični. Resnična bo namreč še vedno 5 milijonska, samo slika bo taka, kot narejena z odličnim 3 milijonskim aparatom……..
Ampak milijoni niso vse, ogromno pomeni tudi optika. Zato dobiš 5 milijonski aparat lahko za 40 jurjev in za 140 jurjev. Tisti dražji imajo boljše leče, ki mnogo manj zmanjšujejo ekvivalentno resolucijo, kot tisti cenejši. Po domače povedano – ceneni 5 milijonski kitajček bo naredil slabše slike, kot kak rasni 2 milijonski aparat…..
In da ne pozabim…. klasični Kodakov barvni negativ film ima ekvivalentno resolucijo okoli 17 milijonov pixlov…………………………
Hvala za vse napisano. Pojma nimam o teh stvareh. sploh pa sem šokirana nad zadnjim stavkom, tistem o 17 miljonih pixlov… Zato pa je taka razlika v ostrini med digitalno in analogno fotko!
Torej mi ne preostane drugega, kot da nabavim eno močno kartico in seveda Photoshop. O tem programu sem dobila nekaj informacij, v glavnem ga hvalijo.
Pri analognam aparatu prisegam na Canona (imam EOSa in nekaj različnih objektivov) in moram priznati, sem si tudi za digitalca potihem želela zrcalno refleksnega, kar brez objektivov. Ampak je baje še to predrago. Pa pustimo to. Sedaj imam Sonyja DSC-W1, s Carl Zeiss objektivom. Baje je to dober objektiv (po trgovčevih besedah). S tem trotlnom slikamo vsi, od ta male (5 let), do mene in moža. Je praktičen, pa še kakšen filmček posnamemo. V glavnem ga imam vedno pri roki. Za boljše fotke še vedno vzameme v roke “potovalko” s kanonom in si vzamem čas za dober shot. Je pa fajn, da sem prej dobila trotlna, da se malo vpeljem v digitalni svet.
Zanima me pa še tole:
– koliko časa približno porabit, da eno sliko kolker tolk obdelate, da je bolj ostra?
– rada bi si nabavila tud kakšno knjigo, pa me zanima, katero mi priporočate – tako, da piše kaj o osnovah, pa tud o obdelovanju in o mal boljših posnetkih, oz. trikih.
Za zdaj pa lep digitalen trotl ziher pozdrav!
traphitsa
Trapica, veš kako je z aparati…. Nekega dne, ko zares osvojiš digitalca, boš ugotovila, da tvoj stari dobri Canon samo še nabira prah…. in da se ti ne ljubi več igrati z njim. Veš, kako je rekel tisti, ki je s šraufencigarjem odrl kravo:” Ni pomembno orodje, samo znati je treba!” :))))
Aparat ki ga imaš, je perfekten za igračkanje in učenje, če ga znaš dobro uporabiti, pa tudi za kaj boljšega, saj sodi v boljše primerke svoje vrste. Ker je relativno starejši model (februar 2004), se ga da dobiti po zelo zelo ugodni ceni. Za kaj boljšega, kjer bi lahko uporabila obstoječe Canonove objektive, boš dala najmanj 200 jurjev za body EOS 350D, ali preko 300 jurjev za EOS20D.
Photoshop je dokaj kompleksen program, pa lahko morda za začetek poskusiš s čim enostavnejšim. Internet je poln takih programčkov, včasih dobiš kakega tudi zraven kamere. Sicer pa je obdelava slike, če se že odločiš zanjo, lahko pravo sizifovo delo. Kot bi pisal knjigo, pa nikoli nisi čisto zadovoljen z njo. Za preprosto, avtomatsko obdelavo, porabiš minuto po sliki. Če pa želiš še malo povečati kontrast, pa odstraniti šum v temnih delih slike, pa obrezati, pa popraviti kako packo ali kakšen mozoljček na lepem obrazu.. hja, pa mimogrede opaziš, da je šlo za retušo ene slike 4 ure dela…..
Sicer pa ne vem, če ravno rabiš knjige. Saj je internet poln informacij tako o digitalcih, kot o Photoshopu itd.
S klikom na GoTo Page (two, three itd) na spodnji strani strani, lahko prebereš celoten, dokaj obsežen test….
Imam isti model kot ti. Za dobre slike vedno uporabljaj nastavitev 5 milj. točk, če boš hotela imeti kvalitetne slike, po tem ko jih obš oddelala. Jaz sem, od začetka, ko fotoaparata še nisem povsem obladal slike urejal tako, da sem fotoaparat priključil na TV ter tako urejal slike. Skratka da stvar osvojih rabiš veliko časa, s poskušanjem; po načelu vaja dela mojstra
Razlika v ostrini med digitalno in analogno fotko ni zaradi tistih 17 milijonov pixlov temveč zaradi boljše optike v EOS-ovih objektivih. pa tudi EOS zna bolje avtomatsko izmeriti razdaljo do objekta.
Tistih 17 milijonov (jaz sem zasledil podatek 11Miljonov, v kolikor se sploh da primerjat) je za fotko 10×15 preveč, saj ti sodobni fotolaboratoriji film najprej poskenirajo na nekaj več kot 2 miljona pikslov in iz tega potem naredijo sliko na foto papir. Pixli niso vse, za kvaliteto je treba poleg optike imet tudi dober čip in pa procesor.
Jaz vedno slikam na 5 milj pixlov, razen kadar je pomanjkanje prostora na kartici. Slikam pa z normalno (ne fino) kvaliteto, kar pomeni da spravim nekaj več slik na kartico.
Priporočam čim večjo kartico, za bolj pomembne slike pa uporabo starega EOS-a na film.
Zaenkrat uporabljam karico z 32 Mb, pa je absolutno premajhna. Sem pa glih videla eno reklamo za 512 Mb, mislim, a se že dobi za 15 k. To bi že bila varianta ,al ne? Na tistih 32 spravim le 12 slik, Tako da sedaj slikam na 3M. Delam pa točno tako, da vsakdanje spomine (ki se jih je pri nekaj mesečnem dojenčku nabralo že čez 1000 v dobrem mesecu) uporabljam digitalca, ko pa je na vidiku dober posnetek, pa brž po potovalko s kanonom.
Glede na cene digitalnih Canonov, bom še kar nekaj časa na digitalnem Sonyju.
Hvala vsem za informacije in veliko dobrih motivov!
traphitsa
***Na voljo je tudi brezplačna revija Digitalna fotografija, tudi vse stare izdaje v PDF datotekah.***
Revija (brezplačna) se imenuje e-fotografija. Druga, plačljiva pa se imenuje Digitalna kamera (tudi malenkost debelejša) – zaradi reklam in pa več slik ;).