Najdi forum

Splash Forum Arhiv Delovno pravo in zaposlitev kaj mi pripada

kaj mi pripada

Sem noseča,rodila bom začetek 01.2009.Bila sem na bolniški 2 meseca, zdaj spet delam normalno, imam 22 dni letošnjega dopusta.Me zanima ali mi mora po zakonu delodajalec dati te 22 dni pred porodniške (ker drugač vse propade drugo leto) ali se lahko ker poslovim od dopusta če mi ga noče dat?

Pozdravljeni!

Dopust je pravica delavca, vendar Kako in kdaj ga bo delavec koristil je potrebno dogovoriti z delodajalcem.

V skladu z ZDR se dopust koristi v letu za katerega je bil dopust odmerjen, izjemoma pa se ga lahko koristi do 30.6. naslednjega leta.

Zakon tudi pravi, da je potrebno 2 tedna (to je 10 delovnih dni) izkoristit v letu v katerem je dopust odmerjen in le razliko lahko “prenesete” v naslednje leto.

Če razumem, letos niste koristili še nič letošnjega letnega dopusta? Zakaj ne? In konec letošnjega leta odhajate v porodniško? Še vedno lahko koristite letošnji dopust, seveda v dogovoru z delodajalcem. Če pa ga ne boste izkoristili, vam bo letošnji dopust propadel.

Odškodnina za neizkoriščen letni dopust je dovoljena le izjemoma in sicer le ob prenehanju delovnega razmerja.

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close