kaj mi pripada
Pozdravljeni!
Po šestnajstih letih dela me je delodajalec med bolniško odsotnostjo obvestil, da bom po vrnitvi na delovno mesto dobila odpoved iz poslovnih razlogov. V bolniškem staležu sem pol leta. Ker mi je sedaj plačo znižal na minimalno me zanima, od katere plače mi pripada odpravnina in kaj vse mi pripada (stari dopust, novi dipust, regres, pomoč zaradi dolge bolniške).
Hvala.
lep pozdrav,
Mateja
Najbolj, da greš do kakega pravnika in zadeve preveriš. Odpravnina se mora obračunati od plače in ne od nadomestila, ki ga dobivaš tekom bolniške. Preveriti je potrebno tudi, če sploh dobivaš dovolj visoko nadomestilo.
Pripada ti pa odpravnina za 16 polnih let v višini 4 kratnika mesečne bruto plače. Gleda se datum prenehanja delovnega razmerja, tako da morda ob koncu odpovednega roka napolniš 17 let. Regres za letni dopust dobiš 1/12 za vsak polni mesec zaposlitve, enako velja za dopust. Solidarnostno pomoč pa dobiš, če tako določa kolektivna pogodba.
Glede na to, da ste na bolniški se najprej postavi vprašanje, zakaj bi sploh dobila odpoved. Zna biti, da dejanski poslovni razlog ne obstaja, ampak je razlog za odpoved ravno v bolniški. V tem primeru je odpoved nezakonita in se lahko na delodajalca pritisne, da je ne izvrši.
Drugo vprašanje je, zakaj so znižali plačo. Plača je določena v pogodbi o zaposlitvi in internih aktih in je običajno ni mogoče kar tako znižati, zato bi bilo tudi to dobro delodajalca malo povprašati kako in kaj.
Sicer pa ob odpovedi pripada sorazmerni del regresa (ko se regres izplačuje) in odpravnina, ki se odmeri glede na preteklo delovno dobo in zadnje tri povprečne plače, kot so bile izplačane (oziroma v tem primeru, kot bi bile izplačane, če bi delala).
Nadomestilo za dopust načeloma ne prepada, pomoč zaradi bolniške tudi ne, edino če bi imeli pri delodajalcu kako posebno ureditev. Običajno pripada nadomestilo za brezposelnost na zavodu.
Se pa strinjam s predhodnikom, da se v takih primerih splača sodelovati s pravnikom ali odvetnikom, zlasti še, če se dogovorite na pametno ceno. Če se odločite za sodelovanje z odvetnikom, me lahko kontaktirate na www.jurjevcic.si
Pozdravljeni!
Pišem Vam v imenu tašče. Zaposlena je v podjetju 39let.
21.10 bo odšla na zavod za eno leto potem pa se bo upokojila.
Zanima me sledeče:
Za leto 2018 je dobila 34dni dopusta, kakšen je sorazmerni delež dopusta ki ji pripada glede na to da 21.10 zaključi z delom?
Za odgovor se Vam že v naprej zahvaljujem in vam želim lep dan…
Forum je zaprt za komentiranje.