Najdi forum

Splash Forum Arhiv Delovno pravo in zaposlitev kaj mi pa morejo

kaj mi pa morejo

Zdravo,

v službi sem dala odpoved,napisala sem,da prosim za sporazumno odpoved,brez razlage zakaj( s tem,da sem se držala pogodbe ),zdaj sem pa dobila obvestilo oz. anketo za ugotovitev za mojo odločitev,s tem da so mi napisali,da do datuma ko naj preneham pri njih moram vrniti anketni list,v primeru,če ga ne vrnem ne dobim delovne knjižice oz. jo dobim,ko dobijo izpolnjeno anketo.Me zanima ali lahko zadržujejo mojo d.k.,če ankete ne izpolnim,ker mislim,da po zakonu ne rabim razlagati moje odločitve,problem je pa tudi,ker takoj naslednji dan nastopim z delom v novi firmi,zato ne vem kaj naj naredim,ker brez d.k. me ne more novi delodajalec zaposliti,prosim če mi svetujete kaj naj naredim in na koga naj se obrnem,hvala vsem

Nikomur nisi dolžna razlagati, zakaj daješ odpoved. Pristojnega bi še enkrat vprašala, če res ne bom dobila knjižice, zato ker ne bom …. . Če bodo rekli, da res ne boš dobila, tisti moment, pred njimi pokličem delovno inšpekcijo. Seveda si bi poprej izbrskala tel. štev.
Glih vsakemu se pa res ni treba pustit ….., če ima 5 minut cajta!

R

Delovna knjižnica je last delavca in ne podjetja. Ne morejo ti je zadrževat, sploh ne zaradi takih neumnih razlogov.

Ankete so ponavadi anonimne in ta ne bi bila.Brez te ankete,so ti dolžni izročiti tvojo D.K.

Anketa ne more biti pogoj za zadrževanje delovne knjižice, razloga za odpoved ni potrebno navajat, niti ga od tebe nimajo pravice zahtevat. Glih z inšpekcijo pa jaz ne bi grozila,ampak bi se poizkusila pogovorit, ker imaš v pogodbi sigurno določen odpovedni rok. Delodajalec ima zaradi nenadne odpovedi (od danes na jutri) škodo in jo lahko od tebe tudi izterja.

Sem upoštevala odpovedni rok,2.mes.,ampak jih pa zanima,zato ker nisem kazala nobenih znakov,ker so mislili,da bom tam večno,in mislim,da zato zahtevajo to od mene,do sedaj so vedno poklicali tistega,ki je dal odpoved,meni pa so poslali na dom priporočeno pošto,prav bedno mi je,ker skoz nekaj hočejo dosežt z izsiljevanjem,hvala vsem za pomoč

Saj ni nenadoma dala odpoved, se je držala pogodbe!

R

Tako kot je že delavaka napisala, delavska knjižica je tvoj osebni dokument. Sploh ni nujno, da je v času trajanja delovnega razmerja shranjena pri delodajalcu, lahko jo imaš doma …
Ničesar ne morejo pogojevati s tem, da ne dobiš delavske knjige.
Pazi pa, da ti dajo sklep o prenehanju, potrdila o dopustu, regresu …
Tejčika.

231. člen

(1) Z globo od 750 do 2000 eurov se kaznuje delodajalec – pravna oseba, samostojni podjetnik posameznik oziroma posameznik, ki samostojno opravlja dejavnost, če:

19. na zahtevo delavca ne izroči delavcu delovne knjižice med trajanjem delovnega razmerja ali ne vrne delovne knjižice delavcu po prenehanju delovnega razmerja (tretji in peti odstavek 226. člena).

Ne daj se, čisto mirno povej, ali ti dajo dK takoj, ali pa potem, ko jih obišče inšpektor, daj jim eno uro, da se odločijo, in da te z odločitvojo seznanijo. Povsem mirno, vljudno in z nasmehom.

Pa še to me zanima,ali mi oni recimo 3 – 4 dni lahko prej dajo d.k.,na mojo zahtevo,predno pri njih preneham ali šele potem,lp

Kadarkoli želiš jo lahko dobiš, saj je tvoja last.

Lahko jo dobiš v roke, a vpis se naredi z dnem odjave. Ker nikoli ne veš, kaj se zgodi in zato je najbolje, da se vpiše, ko se tudi odjavi na ZZZS.

Ima pa novi delodajalec čas mislim da osem dni za prijavo. Tako, da jaz bi šla naslednji dan po knjižico in v kolikor bi imela težave, bi zagrozila s delovnim inšpektorjem, če pa to ne zaleže, ga pa pokličeš.

Bricl, se opravičujem, nisem pozorno prebrala in spregledala, da si “odslužila” odpovedni rok. Nimajo pravice DK zadrževat, niti zahtevati izpolnitev ankete.

vse je ok,včasih tut kej spregledamo,lep večer

Morda samo še to: delovna knjižica sama po sebi ni nujni element, da te delodajalec lahko prijavi v zavarovanje. Nujno mora imeti s sabo: PD obrazec (od zavoda za zaposlovanje), M1/M2 obrazec (za prijavo v pokojninsko in zdravstveno zavarovanje) in po novem tudi podpisano pogodbo o zaposlitvi. Mora te pa prejšnji delodajalec najprej odjaviti, potem te šele lahko novi prijavi. Knjiga pa nima pri vsem skupaj nobene vloge, tako da so te igrice z zadrževanjem knjige nezrele in otročje – poleg tega, da gre za kršitev zakona, seveda.

Ja so mi napisal da me bojo odjavl,ampak res ne vem kako ker 31.8. je nedelja,mal sm tut jst zaj…,s 1.9. pa začnem pri novem,pa ne vem sploh kdaj naj grem po dk,k mi jo itak ne bojo poslal takoj,enmu sodelavcu so skor en mesec vlekl,tko da se skor na zavod ni mogu prijavit,je pa to državna firma,grem pa v privat,pa ne vem kolk si oni lahko privoščijo,lp

Nič nisi naredila narobe. Običajno je, da gre nedelja k staremu delodajalcu, novi pa prijavi s ponedeljkom. Finančno ni nobene razlike, je pa nekako logično, da te novi prijavi s ponedeljkom, ko dejansko začneš delat. Se je pa že tudi zgodilo, da je prejšnji delodajalec odjavil s soboto – in je pač novi prijavil z nedeljo. Saj pravim, finančno ni razlike, pa zakaj bi imel nekdo tisti en dan “luknjo” v delovni dobi.

Poglej, čisto lepo napiši dopis v katerem boš kratka in jedernata..torej, da si vse kar je bila tvoja dolžnost do podjetja že storila kot ti veleva zakon in da glede na 231. člen, prosiš tudi njih, da korektno postopajo do tebe, torej, da se držijo zakona in te obvestijo kdaj lahko prideš po delovno knjižico. In dodaš še, da se nikakor ne strinjaš z njihovim izsiljevanjem, da v kolikor ne izpolniš ankete, delovne knjižice ne dobiš …

in lep pozdrav in podpis in čao…tako boš imela še pismeno da, so te izsiljevali in s tem avtomatsko kršili zakon in verjemi, da boš delovno knjižico dobila takoj, v kolikor pa ne, pa pojdi s tem dopisom še na inšpekcijo osebno in bodo oni ukrepali takoj.

Poglej s 1.9. začneš na novo, jaz bi ta dopis poslala še danes in počakala teden dni, v kolikor ga ne bi dobila bi poklicala še v podjetje osebo, ki je zadolžena za kadrovske zadeve in jo vprašala kako in kaj in če bi videla da mutijo, samo reci, torej grem zdaj takoj na inšpekcijo in bi tudi šla in naj se nato oni zezajo..Novemu delodajalcu pa se itak takoj ne mudi za delovno knjižico.. saj ima nekaj časa, da te privaji, itak pa te prijavlja z obrazci in ne delovno knjizico..delovno knjizico potrebuje le, da nato sam vpise začetek tvojega dela…

Ti samo povej kje si delala, pridem jaz namesto tebe…

Če ti delovno razmerje preneha v petek, soboto ali nedeljo, je zadnji delovni dan v vseh primerih nedelja.

Sem imela že problem, ko mi je del. razmerje prenehalo na petek in sem imela potem kao soboto in nedeljo prekinjeno del. razmerje. Pravilnik o delovni knjižici te zadeve razjasni in za te tri dni predpisuje prenehanje na nedeljo. Nov delodajalec te zaposli s ponedeljkom.

mislim, da so te dolžni odjavit s koncem tedna, se pravi na nedeljo, 31.8., ne morejo te že v petek.
malo jim zagrozi z inšpekcijo, če se bodo kaj obotavljali, pa bo že

Če si se držala odpovednega roka v pogodbi, ni potrebe, da prosiš za sporazumno prekinitev.

Iskrena hvala vsem za sodelovanje,upam da bo šlo brez zapletov,v kar dvomim,nebi rada da pride tako daleč,da se bom morala obrniti na inšpekcijo,lep dan

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close