Kaj mi je – trebuh
Kaj mi je? Trebuh napet kot boben, pogosti plini, a začuda sploh niso smrdeči. Čim pojem nekaj grižljajev, imam občutek, da je želodec že poln. Občasna driska. Danes zjutraj za zajtrk banana in lonček jogurta, cez 20 minut driska. A ne driskam po vsakem obroku. Tako je kakšnih 4 do 5 dni. Občasni občutek napihnjenosti imam že dlje časa. Tudi zgago imam že od prej. Občasno imam rahlo topo bolečino v eni točki v zgornjem delu trebuha na desni strani – žolč? Jetra? Sicer bolečin nimam. Ne hujšam, samo trebuh je vedno bolj napet. Ne pijem, ne kadim, ne jemljem tablet, ne uživam nobenih substanc. Moja zdravnica se je pred 3 meseci odselila, zato sem trenutno brez. Nekaj tednov nameravam opazovati stanje, če se bo izboljšalo. Do takrat vas vprašam, po vaših osebnih izkušnjah, kaj bi to lahko bilo.
Možni vzroki glede na opis:
Sindrom razdražljivega črevesja (IBS): pogosto napihnjenost, plini, izmenjava med normalnim blatom in drisko, občutek hitre sitosti. Običajno gre za funkcionalno motnjo, brez hujših zapletov, a lahko zelo vpliva na počutje.
Prebavna intoleranca (npr. laktozna intoleranca): po jogurtu in banani driska v 20 minutah močno nakazuje na možno preobčutljivost na laktozo ali fruktozo. Neprijetna napihnjenost brez vonjav je tipična pri slabši prebavi sladkorjev.
Gastroezofagealna refluksna bolezen (GERB): ker omenjate zgago, je možno, da imate kronično vračanje želodčne kisline.
Žolčni kamni ali žolčnik: topa bolečina v zgornjem desnem delu trebuha se lahko sklada z žolčnikom, čeprav bi običajno pričakovali močnejše bolečine po mastnih obrokih.
Helicobacter pylori ali gastritis: lahko povzroča zgago, občutek hitre sitosti, napihnjenost.
Manj verjetno, a pomembno izključiti: bolezni jeter, trebušne slinavke, celiakija, vnetne črevesne bolezni. Ker pravite, da ne hujšate in nimate krvi v blatu, je manj verjetno, da gre za kaj hujšega – a tega seveda ni možno popolnoma izključiti brez pregleda.
—
Kaj lahko poskusite medtem:
1. Vodi dnevnik hrane: zapišite, kaj ste pojedli in kakšni so simptomi po obroku. To vam bo pomagalo ugotoviti sprožilce (mlečni izdelki, sadje, gluten itd.).
2. Začasno zmanjšajte mlečne izdelke (razen če so brez laktoze) in preverite razliko.
3. Jejte manjše obroke, večkrat na dan – to zmanjša napihnjenost in občutek sitosti.
4. Pazite na pijače: gazirane pijače in sladkorni alkoholi (npr. sorbitol v “brez sladkorja” izdelkih) pogosto povzročajo napihnjenost.
5. Zmanjšajte mastne obroke – če so simptomi povezani z žolčnikom, bo to pomagalo.
—
Kdaj NUJNO k zdravniku (tudi na urgenco, če je treba):
Če se pojavi močna bolečina v zgornjem delu trebuha, ki seva v hrbet ali desno ramo.
Če imate rumeno obarvane oči ali kožo (zlatenica).
Če opazite kri v blatu, črno blato, bruhanje krvi.
Če nenamerno hujšate ali ste stalno izčrpani.
Če napihnjenost postaja vedno hujša in traja več tednov brez izboljšanja.
—
Moj predlog:
Ker so simptomi že prisotni nekaj mesecev (zgaga + zdaj napihnjenost + driska), vam res priporočam, da si čim prej poiščete nadomestno osebno zdravnico. Tam bi bilo smiselno narediti:
osnovne laboratorijske teste (jetrni encimi, pankreas, ščitnica, vnetni parametri),
test na Helicobacter pylori,
morebiti UZ trebuha (žolčnik, jetra),
test na laktozno intoleranco (ali vsaj poskusna dieta brez laktoze).
—
? Skratka: trenutno najbolj verjetno gre za intoleranco (laktozo/fruktozo) ali sindrom razdražljivega črevesja, a glede na zgago in bolečino pod desnim rebrnim lokom bi bilo dobro preveriti tudi žolčnik in želodec.
Najlepsa hvala za obsezno razlago. Naj dodam, da se mi tudi peha, a danes manj. Imam neprijeten obcutek okoli zolca (domnevam), a ni kaksne izrazite bolecine. Vceraj sem za kosilo pojedla malo makaronov z drobtinicami in solato brez soli ali kisa in je bil trebuh napet, a ni bilo driske.
Zvecer sem pojedla samo banano in ni bilo driske. Tudi po 3 slivah za malico ni bilo driske.
Danes sem imela za zajtrk trdo kuhano jajce, pol kosa popecenega domacega kruha v toasterju in malo solate s par kapljicami (dobesedno) olja in kisa. Olje sem najprej nalila v pokrovcek, da sem odlila samo par kapelj, ostalo sem zlila nazaj v steklenico. Pol ure kasneje spet driska. Blato je normalne barve.
K zdravniku bom sla, ce se v 2 do 3 tednih ne izboljsa.
Forum je zaprt za komentiranje.