KAJ LAHKO NAREDIMO
Prosim, če lahko dobim kakšne pameten nasvet. Stvar je sledeča. Pred 20 leti je sorodnica teta od mojega tasta z izročilno pogodbo svojo zemljo dala mojemu možu – sinu od tasta. V pogodbi piše, da del te zemlje ima ona in njen mož – (nista imela svojih otrok oz. njen mož je imel enega sina) v koriščenju do smrti potem pa je vse to od moža. V pogodbi je napisano, da moj mož mora za njih skrbeti tako finančno kot pri opravilih,ko sama dva ne bosta zmogla. V tem času je stric umrl in po zapuščinski razpravi je njegov sin dobil del dediščine, ki mu pripada po zakonu. Teta je imela svoje stanovanje. Med tem časom je teta šla v dom – njeno stanovanje pa je z oporoko overjeno pri notarju zapustila svoji nečakinji. (v tem stanovanju že 7 let živ hči od nečakinje) .V oporoki ni nikjer napisano, da mora nečakinja kaj prispevati, če teta finančno sama ne bo zmogla. (obe sta točno vedeli, kaj piše v pogodbi, ki jo je podpisal moj mož pri prevzemu zemlje). Ravno tako je imela ta nečaknja ves njen denar, ki je z njim tudi razpolagala. Koliko ga je imela mi tega ne vemo – baje malo ne.Skratka tega denarja ni več, stanovanje je njeno.Ker je do sedaj teta imela ravno prav veliko pokojnino za plačilo doma ni bilo potrebno nič mojemu možu doplačati, kot ga zavezuje pogodba. Sedaj pa nastane problem, ko je teta skoraj nepokretna in bo potrebno doplačevati od 250 € do …. odvisno od oskrbe. Teta drugega premoženja nima.
Z možem se zavedava, da bova morala to doplačevati midva. Zanima me samo to ali se lahko da kaj po pravni poti narediti, da bi del zneska prispevala tudi ta nečakinja, ki je dobila njeno stanovanje, denar.(se lahko spodbija oporoka med teto in nečakinjo oz. se lahko pravno zahteva dokazilo koliko je imela teta denarja in kam je ta denar šel).
Mogoče sem malo nejasno napisala, vendar upam da približno se ve za kaj gre.
Glede na situacijo kakšna je bomo ta denar le s težavo dajali na stran, da poplačamo dom. Da prodava zemljo pa tudi kaj dosti za njo ne bi dobila in jo tudi ni veliko.
Spoštovani,
gledano s pravnega stališča je takole: glede na dejstvo, da je teta še živa, stanovanje, ki ga je z oporoko namenila nečakinji, pa bo do njene smrti v lasti tete vašega moža, je dolžna tudi vaša teta s svojim premoženjem poskrbeti za to, da ima dovolj sredstev za svoje preživljanje. To pomeni, da bi morala stanovanje oddati v najem ali od hčere svoje nečakinje zahtevati plačilo uporabnine/najemnine, s katerimi bi doplačevala oskrbnino zase v domu. V kolikor izročilna pogodba ni bila napisana v prej navedenem smislu, je pogodba za vas slaba in vam ne pušča dosti možnosti za ukrepanje.
Lep pozdrav!
Forum je zaprt za komentiranje.