Kaj kupiti: Jazz ali Modus
Prosim, če mi pomagate, ker se ne spoznam ravno na avtomobilizem. V ožjem izboru imam Renault Modus in Hondo Jazz. Modus je malo cenejši, mi pa vsi govorijo, da je Honda bolj kakovostna.
Opremljena sta oba skoraj enako, tako, da v opremi ni razlik (Jazz ima avtomatsko klimo in ogrevana ogledala, Modus pa ima navadno klimo). Pozanimala sem se tudi o ceni servisiranja in je strošek do 100.000 km skoraj enak.
Kaj mi svetujete?
Pred jazzom je bil pri hiši clio, ki je v štirih letih dvakrat tako crknil, da ga je bilo potrebno “šlepat” na servis. Šlo je za clio s 1,4 litrskim motorjem (8V).
honda je pri hiši šele pet mesecev, zatorej je o okvarah še prezgodaj govoriti…
Pri modusu me moti “digitalni” prikazovalnik (hitrosti,…), dejstvo, da je avtoradio nameščen nekoliko prenizko (pod gumbi za klimatsko napravo) in zato težje dostopen, oziroma je potrebno skloniti glavo, da (recimo) vstaviš CD, sedenje zadaj ne prepriča, prtljažnik je za skoraj polovico manjši kot pri jazzu (jazz: 380 litrov, modus nekaj čez 190 litrov…). Poleg tega ima modus za moj okus nekoliko prepoložno nasajen volanski obroč.
Jazzu gre mogoče zameriti le nekoliko neprepričljivo odroševanje vetrobrana (zgornji robovi) in dejstvo, da nima prikazovalnika temperature motorja (rešeno z lučko, ki ob segretju motorja ugasne). Slednje je za večino voznikov dejansko nepomembno, ker le redkokdo gleda ta “števec”…
Ima pa jazz nadpovprečno učinkovito gretje, ugodno “hrapav” volanski obroč, majhen obračalni krog (kar pride ZELO prav pri parkiranju in manevriranju v mesni gneči), ter že omenjeni velik prtljažnik.