Kaj kuhati otroku, alergičnemu….
na pšenično moko, jajca in mlečne izdelke? Prosim, če mi lahko pomagate s kakšnim nasvetom (pravzaprav sprašujem v imenu prijateljice, ki nima dostopa do interneta). Deklica je stara slabi 2 leti in ne sme uživati omenjenih živil. Njena mamica je obupana, saj ne ve več, kaj in kako naj kuha. Seveda otrok tudi nad zelenjavo ni preveč navdušen, prav tako je izpljuvala ves ržen kruh. Mlečni nadomestek imajo, ima mogoče kdo izkušnje, kaj se da s tem pripraviti? Najlepša hvala za vse ideje, nasvete in po možnosti kakšen recept.
Lep dan vsem skupaj!
Prijateljica ima sina alergičnega na mleko in jajca. Mleko nadomesti s sojinim (je bil na začetku upor), z njim skuha tudi puding, z njim lahko tudi normalno pečeš vse stvari (skratka ga uporabi kot navadno mleko). Mali tudi v vrtcu dobiva prilagojeno hrano in menda vse z navdušenjem poje. Obstajajo tudi sojini deserti. Bojda so tudi kar v redu. Problem pri teh otrocih je tudi ta, da naj ne bi uživali konzervansov, tako prijateljica porabi v trgovini 5x več časa ker bere vse deklaracije. Obstaja tudi margarina (Vitaquell) ki je primerna za tovrsto alergije (vsaj ona jo kupuje) – je tudi dobra.
Problem je tudi z vsemi kupljenimi sladkarijami – ne bi verjel kje vse se skriva mleko, če drugega ne je pa lecitin, ki ga ti alergiki prav tako ne smejo.
Mogoče pošičeš članke (nekje na med.over.net) Karmen M – vem da je napisanih kar nekaj receptov za alergike – mogoče katera ve za link?
Problem je v tem, da je deklica alergična na mleko, jajca in pšenično moko. Ne na gluten (ki se nahaja v vseh mokah, in se jih da dobit tudi brez glutena), ampak na pšenično moko v celoti. Ima morda kdo recept za kakšen kruh čisto brez pšenične moke (brez take moke menda ne vzhaja), ki bi se ga dalo s čim malo izboljšat?
Ali pa vsaj za kakšne piškotke ali kaj podobnega. Gotovo se da kaj naredit s kakšnimi kosmiči ali čim podobnim, samo ne poznam nobenega recepta, zato sem prosila za pomoč.
Po arhivu sem pregledala, vendar je govora samo o celikaliji in hrani brez glutena, ne pa o odvzem pšenične moke, jajc in mleka iz jedilnika.
Roba hej. Poglej tule:
Karmen M je v uvodu napisala – citiram:
Recepti, ki vam jih ponujam, so narejeni brez pšenične moke, svinjskega in govejega mesa, mleka in mlečnih izdelkov, jajc, krompirja, soje (razen sojine omake tamari, ki je brez pšeničnih sestavin) in določenih vrst sadja.
Misim da se splaca prebrati.
Pozdravljena!
Jaz sem zaradi podobnih težav pekla koruzni kruh – koruzna moka, kvas, voda ali mleko. Vse skupaj je bilo bolj pocasto, ampak je šlo. Po vzhajanju sem ga preložila v ozek kvadraten pekač in spekla, ko je bilo pečeno sem narezala na rezine in jih dala v zamrzovalnik. Po potrebi sem jemala iz zamrzovalnika, odtajala in malo pogrela na hitrem pekaču, pa je še kar šlo.
Mogoče bi deklica jedla ajdove žgance (lahko tudi s krompirjem).
Palačinke sem pekla iz ovsene moke, sojinega ali riževega mleka in ščepca sladkorja in soli (pečeš v teflonski ponvi).
Delala sem nekakšne ajdove kupčke. Zmešala sem ajdovo moko, mleko (sojino ali riževo), malo sladkaš, malo soliš. Vse skupaj naj bi bilo bolj gosto. Potem z majhno žličko naložiš kupčke v segreto teflonsko ponev in jih spečeš. Pri pečenju se malce razlezejo.
Po mojih izkušnjah je riževo mleko bistveno boljšega okusa kot sojino, riževo je tudi zelo sladko in pri kuhanju pudinga praktično ni potrebno dodati sladkorja. Velikokrat sem kuhala puding, ker ne vsebuje pšenične moke.
Iz riževega mleka lahko skuhaš odličen mlečni riž, ali proseno kašo skuhano v mleku.
Mogoče bi deklica hotela jesti kuhano ajdovo kašo.
Sicer pa v nekaterih trgovinah dobiš testenine iz koruzne moke, iz ovsene moke (mislim da je tako, sedaj je že kar nekaj let odkar tega ne kupujem več) . Eni prakticirajo testenine iz pirine moke (sicer je to vrsta pšenice, ampak pravijo da ne povzroča težav).
Za grickanje pa so zelo dobri riževi vaflji (imajo jih skoraj v vsaki trgovini), pa koruzne tortilje (dobiš pri kakšni mehiški hrani).
Toliko sem se spomnila zaenkrat, če se še kaj spomnim pa se oglasim.
Metka
Mi smo bili prav tako alergični na pšenično moko, mleko in jajca. Torej nič ni hudega, vse se da preživeti. Kruh smo pekli skoraj vsak dan sproti s tem da sem si zamesla majhne štručke in jih dala v zmrzovalnik, nato pa samo spekla. O rahlostu kruha ste že sami ugotovili, da ni kaj razpravljati. Izboljšaš lahko samo tako da daš še skodelico vode v pečico ko pečeš in na koncu pokriješ s folijo. Kruh pa spečeš enostavno brez vseh sestavin na katere je alergična. Vse kar lahko narediš je da poskušate narediti zmeraj boljše(praksa naredi svoje). Različne moke lahko sedaj kupiš tudi v Mercatorju ali pa na tržnici BTC je ena trgovinica z dietno prehrano. Sicer pa Bios’m trgovino verjetno že poznate. Brez jajc se tudi da marsikaj narediti, tudi palačinke(mi smo še vedno na jajca alergični). Mleko pa nadomeščaš z sojinim ali riževim, lahko kupite tudi v prahu za mešati z vodo.Sicer pa se dobijo tudi razni hrustki -riževi in koruzni, na katere lahko namažete kakšne dovoljene namaze. Vse omake zgostite s krompirjem ali z dovoljeno moko. Testenine dobiš iz koruzne moke ali pa brezglutenske, lahko tudi riževe. Fižolova mineštra je dobra z riževimi rezanci.Meso in zelenjavo lahko naredite na vse načine razen pohanje odpade.Juhce, rižote,…. Jogurtki, pudingi se dobijo sojini. Boma spečite kakšne piškotke itd.
Vse se preživi. Na pediatrični kliniki imajo dietologinjo, ki vam bo z veseljem še kaj svetovala, sicer pa je Karmen M. napisala ogromno receptov. Ni potrebno, da upoštevaš vse sestavine tako kot ona, pač dodaj tako moko kot jo vaša punčka prenaša. Mi nismo prenašali nobenega glutena, pa čeprav smo bili alergični na pšenično moko. Splača se vztrajati, ker se obrestuje.
Lep dan,Darja
Poglej:
http://med.over.net/phorum/read.php?f=136&i=9&t=6
http://med.over.net/phorum/read.php?f=11&i=202564&t=202564
Sorry , ne vem narediti aktivni link
Lep pozdrav
En recept za piškote, zelo enostaven in dober. Lahko delaš linške p. ampak jaz za otroka naredim enojne, malo manjših oblik, okrasiš pa jih poljubno glede na to kaj lahko je:
30 dkg moke, 20 dkg masla (ali margarine za alergike), 10 dkg sladkorja v prahu: Vse skupaj zmešaš in pustiš počivat cca 30 min. Malce težje se valja oz. jaz razvaljam naenkrat manjšo količino in gre super.Pečeš pa nekje od 10-15 min(odvisno kako debelo razvaljaš), na 160-180 C.Dober tek
Forum je zaprt za komentiranje.