Kaj ko bi enkrat tisti iz javnega sektorja probali delat v proizvodnji?
Če bi imel ti res diplomo, bi težko taki pisni idi.otizmi leteli od tebe…
[/quote]
Od kdaj je pa diploma,mag ali dr garancija da ne boš govoril in pisal neumnosti? 80{04cafd300e351bb1d9a83f892db1e3554c9d84ea116c03e72cda9c700c854465} ljudi s temi nazivi nima nobene dodane vrednosti za družbo in so samo finančno breme tistim ki realno ustvarjajo.Tudi v gospodarstvu je veliko takih ki so samo posredniki in živijo na račun drugih.
Od kdaj je pa diploma,mag ali dr garancija da ne boš govoril in pisal neumnosti? 80{04cafd300e351bb1d9a83f892db1e3554c9d84ea116c03e72cda9c700c854465} ljudi s temi nazivi nima nobene dodane vrednosti za družbo in so samo finančno breme tistim ki realno ustvarjajo.Tudi v gospodarstvu je veliko takih ki so samo posredniki in živijo na račun drugih.
[/quote]
Tisti, ki ustvarjajo visoko tehnološko dodano vrednost, so oni, ki garajo tri smene v proizvodnji.
Navadili bi se. Morda bi bilo nekaj dni hudo, potem pa bi delo steklo.
Vsako delo zahteva določene spretnosti in znanja.
Tudi, če bi tebe poslali v javni sektor, 8 ur za računalnik, s strankami, bi ti bilo verjetno hudo. Jaz sem pred mnogimi leti delala v javnem sektorju, nato pa v gospodarstvu. kakšne posebne razlike ni bilo. Dela sem navajena, takega in drugačnega.
Eno obdobje sem delala tudi kot čistilka.
Ker sem doma s kmetije, sem navajena vsega: tudi molsti, skidati štalo, pleti, ruvati plevel, pobirati krompir, ni da ni.
Kdor je priden, je priden, pa kjerkoli že je.
Sem delala v proizvodnji kot študentka, delavnik super, delo pa katastrofa. Tako sem se zelo potrudila in naredila dva faksa. Zdaj sem v JU. Morda veš, kolikšna je plača pravnika, mag (3+2) v JU, takšnega, ki ni več začetnik? 800 neto. Delavnik pa prilagodljiv, tudi večerne in nočne. Čez 5 let bo imel 1000 evrov, čez 10 let 1200 evrov, čez 15 let pa 1700. Tak je pač sistem. In kado ti brani, da se prijaviš na razpis in greš v Ju?
Razviti svet ni za proizvodnjo, tu so glavno gonilo gospodarstva storitvene dejavnosti z visoko dodano vrednostjo, veliko iz javnega sektorja. Proizvodnja ni nič vredna, to delajo v manj razvitih državah za skledo riža. Z vsemi študiji in diplomami prepričamo manj razviti svet, da dela za nas. S proizvodnjo se ni za hvalit, redki manj inteligentni reveži na zahodu so v proizvodnji zaposleni, pa še manj jih bo, ko roboti prevzamejo vse.
Problem je v teh ljudeh, ki mislijo, da če imajo diplomo, da so kar inteligentni in sposobni ustvarjat. V resnici jih je 98{04cafd300e351bb1d9a83f892db1e3554c9d84ea116c03e72cda9c700c854465} teh z diplomo nesposobnih karkoli ustvarit, že misel, da takoj po končanemu šolanju gredo se nekam zaposlit daje vedet, da niso sposobni začet svojega biznisa.
Pa kaj imate vsi s temi privat biznisi? od kod naenkrat ta fora, da mora vsak imeti nujno s.p ali d.o.o? In potem drug drugemu gate perete, ddv obračunavate in si lažete. Pravo podjetniško žilico ima manjšina ljudi. večina ljudi s epovsod na svetu pač nekje zaposli. Nemčija ni Nemčija, ker ima tam vsak s.p, ampak ker imajo ogromne korporacije, ki zaposlujejo desettisoče ljudi.
Delala v gospodarstvu in v javnem sektorju, doma pa ima mati svoje podjetje, tako da lahko vidim pogled iz vseh strani. Moj pogled na to je takšen:
– gospodarstvo: 4 izmenski delavnik, delovni vikendi in prazniki, plača v redu, v službi super kolektiv, prijateljstva, medsebojna pomoč, razmeroma dovolj dopusta
– JS: super delavnik, prosti vikendi in prazniki, plača katastrofa, medsebojni odnosi slabi, vzdušje slabo, dovolj dopusta
– podjetje doma: finančno odvisen od sam sebe, lastna pravila in delavnik, odnosi kakor jih sam ustvariš, dopusta kolikor si ga želiš.
Težko rečem, kje je bolje, vsak izbere po svoje. Niti približno pa ni res, da nihče v JS nič ne dela in tudi ni res, da se gospodarstvu samo gara.
Problem javnega sektorja je, da je večinoma delo s strankami. Le te pa mislijo, da te plačujejo iz lastnega žepa in da je tvoja plača trgana od njegovih ust. Nekaj malega sicer je, tako kot dam tudi sama del plače nazaj v proračun z raznimi davki, dohodnino, ddvji za upokojence in razne socialce ter hkrati tudi plače v JS. Taka stranka (pa jih ni malo) misli, da ti lahko reče vse, da te lahko zmerja, grozi, da ji izpolnjuješ razne prijavnice, pritožbe itd do drugih organov. Če kdo tukaj misli, da je to delo enostavno, je vabljen, da kak dan opazuje kaj se dela in kakšne stranke hodijo. Da ne bo pomote, so tudi prijetne stranke, ki so normalne in prijazne.
Odnosi med zaposlenimi so večinoma slabi. Vodstvo je zaposleno po politiki – saj veste politično kadrovanje.
Plače so malo nad minimalcem… zakaj jih toliko vztraja? Zato ker velja, da je še vedno dokaj zanesljivo delovno mesto in ker si večina s krediti težko privošči brezposelnost.
Pa dobro no… Za vsako delo se potrebuje določene vrste znanja in/ali spretnosti. Težava je seveda v tem, da za fizično delo, ki se ga je verjetno lažje privaditi in se ga naučiti kot mentalnega, dobiš take male denarce (čeprav v seštevku pa fizično delo ni nujno lažje od umskega). Veliko takega dela, predvsem ponavljajočega se, dandanašnji že roboto opravijo, tako da bo treba počasi v šole, da bo vsak znal tudi kaj z glavo delat in ne le z rokami.
Pri Ju vidite sam tisto, kar vam ustreza. In pol zmečete vse v en koš. Povsod se dela, povsod se tud ne dela, povsod se tud kofeta, povsod so kosila dalša od pol ure. Ne glede za katero stran gre.
Dela po 4cure zaradi bolezni že lep čas, a vsak dan imam dela za 11 ur. Toliko o tem, kolk se kdo po rit čolna v Ju. In tud place niso takšne kot jih mediji prikazujejo.
V JS se že dolgo ne lenari več!
[/quote]Je tako, v javni upravi delamo in trpimo kot črna živina.😁 Ampak res, kar nekaj ljudi tu dela pošteno, vključno z mano, nekaj črnih ovc se pa vedno najde povsod, tudi v privat sektorju. Je pa nekaj res ali je ta obseg dela kot ga imamo res potreben? Po mojem ni in ne vzdrži, da sodobno življenje potrebuje toliko več birokratizacije, ampak je ta naklepno ustvarjena, da se lahko masovno zaposluje praznoglavo babovje iz žlaht in priležnic tistih pri koritu..
lenuharske riti, 22.09.2019 ob 13:42
Me tako dvigne, ko slišim te javno sektorske riti, da so izmučeni od dela. Sem delal 5+ let v proizvodnji in bi vsem, ki imajo službo v pisarni za 1 mesec dal za zamenjat z nekom iz proizvodnje. Bi utihnili za vedno, da so izmučeni od javno sektorske službice. To kar vidim sedaj po JU (sem odprl lasten s.p), me je kar groza, kako se lenari tam.
Staro vendar še vseeno aktualno-
Če enkrat delaš v proizvodnji si označen za nezaposljivega. SP je edina opcija zlesti ven iz sistema. Sam planiram isto.
Pa glede na nekatere idiotske komentarje….. Imaš veliko ljudi z izobrazbo po proizvodnjah tak da ne srat tako straje!
Evo, jaz sem ena tistih, ki delamo v ju. Dolgo sem se trudila dobiti tako službo, sem v prejšnjih dveh trpela od mobinga do izčrpanosti. Potem sem zbolela, ostala doma, vmes naredila ZUP, zdaj pa užiiiiiivvvvvaaaaaaammmmm. Sicer po zvezah sem dobila službo za nedoločen čas v ju, plača je žalost, a pretegnem se ne. Ker sem hitra in sposobna, svoje delo opravim zelo hitro, ostali čas pa uživam. Grem ven (30 min), hodimo kaditi, kaj na netu pogledam. Res, hvala vesolje za tako službo. Upam, da bom kmalu napredovala na plačni lestvici. Uživam na polno!!
Forum je zaprt za komentiranje.