Najdi forum

Splash Forum Recepti.Over.Net Prehrana in kulinarika kaj jemo v restavracijah

kaj jemo v restavracijah

veliko pišemo o hrani…..predlogi sem,predlogi tja….kaj je zdravo in kaj ni……napenjanje…..spahovanje……tiščanje v želodcu…..želodčna kislina,,,,driske,zaprtja……..
včasih grem nalašč v neznano gostilno v različnih krajih,kjer pač vidim, da je veliko avtomobilov, ne veliko-ogromno…..grem pogledat kaj ljudje jedo.
Ne morem verjeti…..malo ocvrtega mesa, malo pečenke,tenstan krompir,pa litr vina,tistega “ta pocen”, pol pa še en litfr, ker je glih pocen……
pa mogoče kakšno govejo juho, ampak da ne bo preveč pustza, morjo gor plavat cekini govejega loja…..tako, poceni smo se najedli in napili, sedaj pa domov na kauč,rigat in prdet……
včasih vprašam gostilničarje, predvsem takšne, ki imajo ob sobotah in nedeljah polno avtomobilov pred hišo, zakaj nimajo nobene sveže morske ribe na jedilniku, pa mi pravijo, da to ne “laufa”….seveda mu verjamem…..grem pogledat še pred kakšno gosgtilno kjer imajo morsko hrano, se pravi bolj zdravo hrano, pa ugotovim, da je gostov za vzorec, gostilničarji pa pravijo, da se nekako preživi…
sicer pa ne hodimo Slovenci veliko ven jest, če pa že mora biti pa velika porcija tenstanga krompirja pa velik mesa pa poceni…..ja, ja, tako pač je….ven gremo jest tudi kadar je kakšna velika fešta pod kakšnim šotorom, kjer se vrtijo prašiči in toči pivo v potokih……bog se nas usmili….
no pa me demantirajte, če nimam prav..oziroma povejte mi, kolikokrat greste ven jest, kaj jeste in ali ste tudi vi takšni:VELIKO IN POCENI……

Pri meni, ker sem Gorenjka, mora biti DOBRO, VELIKO IN ZELO POCENI. :)))
Ne, resno. Res je tako, da najbolj laufajo tiste gostilne, kjer imajo velike porcije. Očitno je kvantiteta še vedno pomembnejša kot kvaliteta. Čeprav, če povem po pravici, mene vse mine, če vidim zrezek viseti čez krožnik.
Midva s fantom jeva zunaj povprečno 2x na mesec. Imava izbranih par gostiln, kamor zahajava. Kaj jeva, je pa čisto odvisno od trenutnih želja. In glede na želje si potem tudi izbereva gostilno.
Ja, včasih si tudi zaželim dunajca in pomfri, ampak to se naredi mogoče 1x na leto. Obvezno vedno naročiva kaj mesnega, on včasih kakšno morsko hrano, jaz nikoli. Zadnje čase bi non stop jedla pleskavico s kajmakom, tako da že vem, kam bom dragega odvlekla naslednjič… 🙂
Kar se pa tiče gostiln z morsko hrano in to – mene tam ne bojo videli, ker take hrane ne maram, tako da mi je vseeno, tudi če bi bilo zastonj.

Jaz sem bolj “morski clovek” in ponavadi zahajam v taksne restavracije…sem iz Ljubljane in imam izbrane 2 dobre restavracije, eno, v kateri narocam ribe in morsko hrano, drugo pa navadno restavracijo v katero zahajamo ze kar nekaj let.
Za take obiske ponavadi odstejem kar precej denarja, zato niso tako pogosti. Zato moram tudi reci, da ni vedno kriva “pozrtnost” in slabe navade, veliko so tu tudi finance…saj bi tudi jaz jedla vsak dan brancina ali orado in skampe, ampak si zal ne morem casovno niti financno privosciti. Ljudje hocejo cim vec dobiti za svoj denar in vedno je bilo in bo tako.
Res pa je, da se vecina zelo slabo prehranjuje…da narocajo dunajce, pomfri, palacine…no ce to ne pocnejo velikokrat, je se nekoliko v redu…
vem pa, da bi veliko ljudi hoteli jesti tudi drugacno hrano, ampak niso financno spodobni…pa tudi narocili bi si veliko boljse vino za 3000sit in vec ampak zal ne gre…tako da si glede vina udaril mimo.
LP

Pa tudi sloveniščina udarja nekam mimo.

Živjo!

Povsem se strinjam s tabo Jože, pa tudi ti Tjaša si napisala tako kot je! Žal je res tako, da je denar bil, je in bo problem.
Sama velikokrat opazujem ljudi v restavracijah, čeprav redko zahajam vanje. Pri meni ni problem denar, vsaj za enkrat ne, pa vseeno zelo redko grem ven jest.
Tud sama opažam, da ljudje jedo res taka standardna kosila (kot navaja Jože). Sama sem vegetarijanka in me zelo moti, da v restavracijah ni nevem kakšne veg. ponudba. Meso dobiš na 100 načinov, za vegetarijance in takšne, ki jim ni vseeno kaj in koliko bodo pojedli pa ena ali dve variante. Sramota!
Zato bi tukaj izkoristila in vprašala, če mogoče kdo pozna kakšno dobro veg. rest. ali pa vsaj kakšno kjer je malo boljša ponudba.
Hvala že vnaprej za odgovor!
Lep pozdrav vsem!

Midva s fantom skoraj vsak mesec greva v kitajsko restavracijo v Trst, tu v sloveniji pa hodiva k Botru (na Vrhniki) na ribjo plosco ali pa na pizzo.
Drugace v gostilne ne zahajava, ker se mi ne zdi nobena hrana vec kaj posebnega in ne vem kaj bi narocila, ker se mi vsaka hrana zdi cisto obicajna. Vsega imamo prevec! Se najbolje mi je iti v hribe, tam si narocim ajdove ali koruzne zgance in kislo mleko…..

lp, Jessy

…..hahaha, si pa na smešen in rahlo zbadljiv način opisal Slovence.

Ti kar dam večino prav. Strinjam se tudi glede komentarjev ostalih glede denarja. Žal je res večina jedi, ki so res nekaj posebnega (tudi estetsko) začinjena še s ceno! Obstajajo pa seveda tudi izjeme. V kakšni manj obljudeni gostilni, kjer so navajeni streči gromozanske porcije “restanega krompirja in pečenke”, se ti lahko pripeti, da ti postrežejo tudi z “gromozansko” porcijo solate ali pa bibe, ali že karkoli, če si seveda pristaš velikih porcij. To je to. Nimamo vsi enakega okusa. Eni bi jedli bolj obilno, drugi manj. Eni predvsem mesno, drugi vegetarjansko. Gostinci se pač prilagodijo najbolj tistim, ki jih je več. In več je seveda takšnih, ki jih ti opisuješ. Je pač vse odločitev vsakega posameznika. Tudi lastna prehrana. Saj posledice so pa potem kmalu vidne pri lastnem zdravju. Ampak žal mora menda res priti do raznih obolenj, da se zavemo lastnih napak pri našem prehranjevanju. In ko bi ljudje vedeli, koliko “nekvalitete” pojedo v eni takšni obilni porciji pomfrija in mesa v gostilni, hotelu….. Vem to, ker delam v turizmu in to spremljam. Zato praktično ne hodim jesti ven. Kuham doma, ker vem kaj skuham in koliko.

Vsem pa, ki seveda še vedno iščete dobro ponudbo v gostinski branži, pa veliko sreče!!!!

Lara

tudi nisem pričakoval, da bo zelo velik odziv na to mojo temo…..vsi ki ste se javili ste pa z menoj vred v manjšini…..
Ulla, kar se pa vegetarijanske hrane tiče, je pa itak posebno poglavje…..povsod,ma čisto povsod ti ponujajo kuhano cvetačo, korenček,brokoli……..itd..itd….se pravi zamrznjeno zelenjavo na hitro pokuhajo, pa še kakšen industijsko pripravljen zelenjavni, ali sojin zrezek, to je pa vse,a aja pomrit sem pozabil……
sem pa zadnjič v gostišču Barbara v Idriji naročil zelenjavni krožnik, sem pa dobil korenčov štrukelj iz krompirjevega testa, polnjeno artičoko z jurčki in jajcem,na žaru popečene bučke in malancane, ostalo pa standard-cvetača-korenček itd….ampak artičoka in štrukelj sta bila pa resnično nekaj posebnega…so mi pa rekli, da to ni vedno na jedilniku, da je pač danes krožnik tako setavljen, kako bo pa naslednjič pa ne morejo napovedati….pošteno ne….
no povejte še ostali, kako in kaj jeste po restavracijh….

Vsake toliko gremo tudi mi ven jest. Imamo izbrano eno gostišče, oz. pod istim imenom je veriga gostišč, ki so zelo znana po Sloveniji. Tako gremo enkrat tu drugič tam. Enkrat v naravo, kjer se zunaj pasejo in sprehajajo konji, drugič pa kar ob kakšni glavni cesti. Imajo zelo izbran jedilnik, da najdeš veliko različnih in drugih stvari. Cene so sicer malo višje, kot v povprečni gostilni, vendar se splača. Mladi natakarji se vrtijo okoli,… no postrežba je res na nivoju. Tudi čistoča in sam ambient. Tako, da se res dobro počutiš. Lahko naročiš od morske hrane, do dunajskih. Za nedeljska standardna kosila, pa tudi ni juha, tenstan krompir,…., Ampak imajo vsako nedeljo kaj drugega, tudi majn mastnega. Mi večkrat vzamemo ploščo gostišča, ker je gor vsakega po malo. Meso na žaru, zrezek v omaki, dunajski, riž, zelenjava, pomfri. Je pa res, da je te hrane toliko, da je plošča predvidena za dve osebi, vendar je imamo mi, ki smo štirje, vrh glave dovolj. Dobi se pa tudi dober zelenjavni krožnik, ali lignji na žaru, pa postrv,….LP

Jaz sem gledala v neki znani oddaji kako v restavracijah pripravljajo hrano…kasne velike kolicine masla in olja dajo na hrano, da naredijo boljsi okus…to mi je slo prav na bruhanje…
kam jaz hodim in kam jem? najraje hodim na morju v gostilne, ker narocam ribe in solate…zraven mogoce kuhan krompir in blitvo, pa ne vedno…
ce grem v ljubljani ven jest, jem za predjed solato, za glavno jed pa ( ce nimajo rib) zelenjavni kroznik ali pa kako jed na zaru…bucke in malancane na zaru so mi zakon.
drugace pa najraje jem domaco hrano…eksperimentiram z zelnjavo, juhcami, vcasih si pripravim kaksno bolj “nezdravo” jed, to se pravi kaksen kolac…ki ga ponavadi jem samo doma, ker sama vem koliko sladkorja, moke in podobnega sem dala notri…
to je to.

Dober izziv, Jože, ni kaj. Verjetno je pri nas res potrebno narediti še veliko na kulturi hranjenja in pitja.
Ne hodivo ravno veliko ven jest, ker namreč jaz kuhanje obožujem in rada veliko ekserimentiram, tako da mojemu možu zunaj ni nič tako dobro kot doma. Moram pa reči, da na jedilnih listih restavracij v našem okolišu ni gostiln, ki bi stregle s mastno svinjsko pečenko in praženim krompirjem.
Na jedilnih listih so npr. testenine na sto in en način , meso – zrezki so v taki in drugačni omaki (gobova, vrtnarska, poprova, česnova,…) ali postrežena na rukoli, trevižanskem radiču, …. , zdrven pa zelenjava z žara, tudi ribje ponudbe je kar nekaj (orada, brancin, škampi) in tam nekje na zadnji strani se skriva tudi pohano meso, … vendar v večini primerov opažam, da je to samo tako zdraven in da ga večino ne strežejo . Zdraven pa buteljka kakovostnega vina iz tistega okoliša. Ne gledava da je čimbolj poceni ampak na to kaj nama je všeč, račun pa se mi nikoli ne zdi ravno astronomski.

Lahko pa gledaš tudi z drugačne perspektive. Ljudje ponavadi zunaj naročimo to, kar doma ponavadi ne skuhamo. To se pravi, da večina ljudi doma je zdravo hrano, tudi če je nekaj dražja, zunaj pa si potem privošči tisti tenstan krompir in pečenko. : ) ) )

VEGEDROM v Ljubljani je izključno vegetarijanska. Komplet kosilo
(juha, glavna jed, solata + sladica= SIT 1.200). Porcije so za dobre jedce (meni zadošča polovička). Ostalo pa pač po naročilu.

Kje je VEGEDROM?

lala

Tudi jaz sem vegetarijanka zato v restavracijah jem res bore malo.Najveckrat pizzo, ker vem kako je narejena in ne potrebujem sprasevati natakarja ali je jed mogoce narejena na osnovi goveje kocke oz. ali vkljucuje kaksen mesni dodatek.
Vcasih sem sla v vegetarijansko restavracijo na Kodeljevem in Zupancicevi jami pa sta obe kmalu nehali z delovanjem.Za Vegedrom se nisem slisala. Kje pa se nahaja? Trenutno imam tudi goste iz tujine, ki so ravno tako vegetarijanci. Imam tezavo, ker ne vem kam naj jih povabim. Ali mi lahko priporocate kaksno restavracijo?

Sama najraje hodim v kitajsko restavracijo, kjer imaš vse od mesa do brez mesa in ribe. Se je kdo vprašal zakaj se toliko študentov, ki jejo na bone zredi? Pač, ker bolj pogosto zunaj jejo, same solate ne moreš jesti, ker potrebuješ kaj toplega. nimajo pa pestre ponudbe manj kalorične hrane, ne moreš pa tudi vsak dan istega jesti. Poleg tega, če greš pa tako v restavracijo je kar precej drago. Kako naj si družina s povprečno plačo privošči ribice in podobne stvari. Je pač tako, če greš v gostilno na nedeljsko gostilno in se “nažreš” mastne juhe, testnga krompirja in velikega kosa mesa, in mogoče še kakšen mali košček peciva, si potem dlje časa sit.

Živ,

Vegedrom je rahlo skrit – nahaja se na Njegoševi ulici, na desni strani, ko z Masarykove zaviješ proti Polikliniki. Sama ga še nisem preizkusila.
Vsekakor pa dober tek.

Meri

Ja, js se cist strinjam s tem. Najbolj gnusni so mi ljudje, ki se mastijo s pecenkami in basejo s pomfrijem. Pa glavno, da je zrezek cez cel kroznik, da se lahko potem se pol leta hvalijo s tem, kako veliko porcijo so dobili.
Zadnjic enkrat smo z druzino sli jest v nek penzion na Jezerskem. Zelo urejen. Ampak nisem mogla verjet, da niso imeli niti ene same vegetarijanske stvari zame. Da nisem ostalih zamorila sem pac jedla cokoladne palacinke. Kaj takega pa se ne. Niti ocvrtega sira, ki mi tako ni uziten, ampak ga imajo povsod.
V Sloveniji se nikoli ne ceni okus in kvaliteta, ampak kolicina!!!

LP!

ko že govorimo o velikosti porcij in o hvaljenju kako velik zrezek je kdo kje dobil, vam povem eno podobno štorijo…..sem bil v restavraciji, kjer imajo solatni bar in imaš možnost izbire med veliko in malo skodelo (400-600 sit)…pride moški pri sosednji mizi od solatnega bara in skodela je tako polna, da mu vse leti po tleh in po mizi…..pa mu pravi žena (morda ljubica) ja kaj hudiča si si pa toliko naložil, poglej kakšno svinjarijo si naredil (še polno bučnega olja si je nalil gor, da je bil prt res za okras)….pa ji je odgovoril, meni bo računal 200 sit manj kot tebi, solate imam pa morda še več kot ti…..no da ne govorim, kaj vse in koliko si ljudje nalagajo v hotelih pri samopostrežnih zajtrkih, dobesedno poberejo in pobašejo vse kar vidijo, kar ne morejo pojesti, nabašejo v cekarje….mene je včasih prav sram,ima me, da bi koga obgovoril, ampak s primitivci lahko pričakuješ še kakšno na gobec……..
Veliko med vami je vegetarijancev, pa me zanima, koliko vas je, ki resnično ne jeste prav nič živalskega izvora, niti mleka, jajc,sira, niti rib in morskih sadežev…

Pred meseci, smo se zaradi izrednega dogodka v familiji, odločili to proslavit v kakšni dobri restavraciji. In to v nobel restavraciji blizu Nove Gorice. Kot vegetarijanka si po jedilnem listu nisem imela kaj naročit, niti s prijazno pomočjo natakarja. Sklenila sva kompromis, malo več njokov na krožnik s gorgonzolo in seveda solata.

Zanimiva pa je rubrika v Nedelu, kjer skupina ljudi obiskuje restavracije po Sloveniji. Natančno opišejo vsako jed, ali je sveža ali iz konzerve, kako dolgo je bilo meso v kvaši. Ali je juha zalita, jed preslana, premalo oziroma preveč začimb.
Skratka zelo zanimivo branje, posebno za tiste, ki obiskujete gositlne.
Verjetno bi se marsikateri gostilni izognili. Doma vsaj vem kakšne sestavine uporabljam, kajti ne gre zaupat nekaterim gostincem, da kot vegetarijanka tudi goveje juhe ne jem.

lp

draga gospodična,
škoda. da ne jeste tudi morskih sadežev. Vidite, jaz sem s primorske, pa jih zelo cenim. Poskusite in poročajte. nimam pa tudi nič proti dobremu tenstenemu kromprirku in idrijskim žlikrofom!

Ja, saj me ljudje precejkrat čudno gledajo, če rečem, da ne maram morskih sadežev. Prebavljam samo škampe, pa še to v omejenih količinah. Vse ostalo mi pa grozno smrdi. Do približno 10. leta sem še jedla kalamare, potem jih kar naenkrat nisem več prenesla. Ostalih zadev pa še nisem niti poskusila (školjke, hobotnica, itd.) ker se mi že ob pogledu nanje obrača želodec.
Bom raje kar ostala pri zrezkih. 🙂

Velikokrat se udeležujem raznih banketov in sprejemov na višjem nivoju. Ljudje božji, da bi tam videli, kaj vse se je in predvsem kako se je. Ne moreš si misliti, da so lahko zelo izobraženi ljudje veliki packi. Ne bom govorila o tem koliko pojejo (saj je vse tako in tako zastonj) ampak kako jejo. Groza in strah. Včasih se mi zadeva kar zagnusi, da ne morem v usta spraviti niti grižljaja. To pa ni vse, na koncu poberejo iz miz še dekoracijo (cvetje), kam vse to nesejo (saj imajo vsega toako in tako dovolj) ne vem.
Malo se zamislite, mislim pa, da povprečni Slovenci radi jejo veliko za malo denarja, zato pa to tako je – pa nič zato, tudi to mora biti, pa so vsi zadovoljni – gostinci in potršniki.

P.s. najraje jem testenine in morsko hrano v normalnih količinah.

Lep dan MM

Zanima me, zakaj si ne upate operirati z imeni gostiln oz. restavracij, kjer se po vašem okusu dobro je? Pa tudi kakšna cena bi bila dobrodošla!
Sama vam npr. lahko povem, da sva s prijateljem pred kratkim večerjala pri Krpanu v Ljubljani (na Kodeljevem), kjer sva za dve ribji predjedi (morski sadeži v solati), pol divjega brancina (bil je kar precej velik) na žaru, za vzorec blitve ter buteljko nekega dobrega vina odštela dobrih 17.000 SIT. Meni se je to zdelo izredno drago, kajti v kitajski restavraciji v Šiški običajno odštejeva za dve večerji in pijačo cca 5.000 SIT. Bi pa želela vedeti za kakšno cenejšo ribjo restavracijo, kajti taka hrana mi najbolj ugaja. Torej, gurmani, na dan z besedo!

Ola!

V restavracijah je hrana hujša kot iz smetnjaka. Morda imam le srečo, ampak že večkrat sem v rezancih s sirom in špinačo našla striglico, v solati pajke in muhe, tako da če samo pomislim kaj vse je lahko v gosti juhi ali omaki, ki jo zmiksajo v kuhinji. Odvratno. Če koga zanima kje se mi je to pripetilo, naj povem, da v zelo priznani ljubljanski gostilni in pizzeriji Sokol, kjer me od takrat naprej niso več videli, hrane pa takrat tudi nisem pojedla nizi plačala že tistega, kar smo prej pojedli. Ob misli, da mi na krožnik kuharji namečejo “svašta”, grem raje sama na tržnico po zelenjavo in v trgovino in si pripravim kaj mnogo bolj okusnega. Naj omenim še to, da iz zakulisja vem kako poteka dogajanje v kuhinjah restavracij, pizzerij ipd, da je hrana pripravljena z najmanj veselja in z veliko odpora in sovraštva. Le kdo bi jedel hrano, ki je tako pripravljena, če bi to vedel? Zato pa je tudi toliko debelih ljudi, ker samo jedo in ne pomislijo kaj jedo in kako je to pripravljeno.
Smola. Sama sem tudi vege, pa tudi nekaterih drugih zadev ne jem zaradi alergije, in je res sramotno, da za vegije pa nimajo veliko ponudbe. Razen nekaterih seveda, priporočam restavracijo Okarina na Bledu, je malce dražje, ampak zelo dobro in narejeno strokovno.
Kitajske restavracije-kdo ima rad podgane in miši, izvolite! Jaz ne, hvala.

LP, Maya:)

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close