Najdi forum

Splash Forum Arhiv Knjižni molji in pravopis kaj je za vas dobra literatura

kaj je za vas dobra literatura

…banalna, tragikomična vsakdanjost, opisana na šaljiv način ali globokoumno literarno nakladanje, tako imenovana visoka literatura, me prav zanima vaše cenjeno mnenje…

Zame je dobra tista knjige, ki me pritegne, šokira ali pa mi da kaj v razmislek. Trenutno berem knjigo Buda iz predmestja, in mi je zelo všeč, ker je duhovita.

Ne maram pa plaže, prav tako ne kake hude klasike. Čeprav s tisto pravo klasiko še gre, tale novejša mi je pa popolnoma nerazumljiva. Mogoče zato, ker berem zgolj za zabavo iz užitka in se mi ne ljubi spuščati v kaka globokoumna razmišljanja.

No, Primoz, tvoje vprasanje ze samo po sebi implicira ‘pravilen’ odgovor. Ocitno pa o visoki literaturi ne ves prav veliko, to namrec se zdalec ni le ‘globokoumno nakladanje’. Dobra knjiga te ne sili v to, da potem se par dni razmisljas o tem, kaj naj bi kaj pomenilo, ampak ti stvari razlaga sproti. Veckrat sem ze povedala, da je zame tisto najbolj pravo jasna, mocna in dobro motivirana zgodba, ki dodobra obdela zastavljeni problem, hkrati pa je napisana v tekocem, vsem razumljivem jeziku brez balasta. Primer: Elfriede Jelinek: Ljubimki. Z banalno vsakdanjostjo, opisano na saljiv nacin, naceloma ni nic narobe, v praksi pa je problem predvsem ta, da prerada izpade prevec banalna in me pusti neizpolnjeno. Dober humor mora imeti tudi ostrino – taksen je na primer Svejk ali pa Guareschijev Don Camillo – pisati pa ga je hudicevo tezko.

Tudi meni je bil Buda iz predmestja zelo všeč. Meni se zdi, da je dobra lit. tista, ki ponuja nekaj več, kot le zgodbo. Knjiga, ki jo lahko vzamem v roke še enkrat, čeprav vem “kako se bo končala”.

Bi se bolj strinjal z ljubiteljicama Bude, kot pa z Ojo, čeprav meni osebno Hanif ni preveč všeč, ena srednja žalost, glede gospe oz. gospodične Jelinekove, saj, vsaj kolikor je meni znano, ni poročena, piše zelo zateženo, vsaj za moj okus, čeprav z dobrim namenom, še zdaj imam slabe spomine na Učiteljico klavirja, rajši vzemite v roke odlično slovensko prozo, izdano pred kratkim: Janeza Kajzerja Sanjsko hišo ali pa Borivoja Wudlerja Beležnice; še nekaj tujih avtorjev in naslovov: Primo Levi; Ali je to človek, Premirje, dve v eni, izdala CZ pred pripojitvijo k Mladinski knjigi, pa je šla še ena dobra založba, a bo kdo kej na to temo reku in izjavu? in potem vse tiho je bilo!, v zbirki Moderni klasiki se mi zdi, Sven Regenerer: Gospod Lehmann; zbirka Litera, Curzio Mallaparte: Koža, še ena izvrstna iz propadle založbe, tip z besedami slika, zelo aktualna tema, izkrcanje zaveznikov, prostituiranje domačinov, to je dobra proza, tudi Švejk in Guareschi nista slaba, sploh če ju primerjam z Katarine Marinčič Prikrito Harmonijo, ki mi je nedavno prišla v roke…to j pa že mau tu mač…pa veselo na delo…

OK, zdaj imam pa že več podatkov in je slika čisto druga! Oprosti, če sem bila ostra – sumila sem, da se je na forum spet prikradel kak provokator, kot se včasih dogaja. Torej: Jelinekova mi je všeč, če hočeš ali ne ;), Primo Levi in Malaparte pa tudi (sem bi spadal tudi Imre Kertesz – bral?). Ostalih naštetih nisem brala, glede Marinčičeve se pa strinjam. Od Slovencev mi je najbolj všeč Andrej Skubic, od klasikov Kovačič in Rožanc, vedno znova mi potegne tudi Maja Novak, pa Morovičeva Bomba la Petrolia in Mazzinijeve Drobtinice sta zakon.

Aja, Cankarjeva pa ni propadla, ampak pod tem imenom obstaja še naprej, samo pod okriljem MK. Stalne zbirke so ostale, tako da brez panike (upam! ;))

bral, bral Imreta, je zlo dobr, ga priporočam vsem, glede ostalega, Morovič je zakon, najboljše kar je spisal, Vladarka, za moje pojme in merila, ravno zadnjič sem mu pisal zakaj ne pišeš več knjig, odgovor da bo kmalu izšla knjiga o njihovi?jih je pa že moralo biti več, protivojni poti v Irak, slovensko klasiko maš kr dobr pošlihtano, Mazzinnijev prvenec odličen, zaenkrat ga še ni presegel, ostalih sodobnih mojstrov slovenske pisane besede pa ne poznam prav dobro, čeprav tu in tam kaj preberem, ponavadi se n…, mi je zmeraj žal, mi nobeden ne sede, kaj pa zdaj bereš zanima marušo na forumu, ki reklamira Filia, ki ga ni doma, a mogoče poznaš?se splača prebrat?, pa tudi mene, jaz si srčno želim prebrat Vzrok( Die Ursache, izšla 1975), Klet (Der Keller, izšla 1976), Dih (Der Atem, izšla 1978), Hlad (Die Kalte, izšla 1981) in Otrok (Das Kind, izšla 1982) od Thomasa Bernharda, pa jih nikjer ne dobim, ne vem, če so sploh že izšle pri nas, mogoče kaj veš

Ojla!

Morotovo novo knjigo tudi jaz tezko cakam (tudi slisala iz prve roke!). Filio ni doma je nekaksna antiutopija, zelo mocna in pretresljiva knjiga. Od Bernharda poznam samo Kosnjo in Izbris, njegova posebna fenica pa nisem.

Napisi se kaj, ce bos odkril kaksno novo rec!

New Report

Close