Najdi forum

kaj je tofu?

Naj mi kdo razloži kaj je to TOFU!

Sojin sir narejen iz (?) sojinega mleka. Uporaba – vse sorte solat, pečen, dušen, v omakcah kot dodatek zelenjavi. Vrzi besedo v iskalnik pa se bo še kaj prikazalo.

lp tinca

Tenx tinca! IIn to se da kupit v vsaki trgovini?
je podobnega okusa kot običajni sir, ali je manj masten? sprašujem namreč zato, ker mi sirni izdelki povečujejo želodčno kislino in se jih nasplošno izogibam! jih pa zelo pogrešam in me zanima če je okus podoben!

Ne.

Nara, tofu nima okusa po siru, pravzaprav nima okusa po ničemer, ker je brez okusa. Mogoče je še najbolj podoben stiroporu; seveda stiropora še nisem probala, tako da samo ugibam. 🙂
To je seveda moj okus, boš morala poskusiti, pa boš videla, če ti bo všeč.

Tako nekako – zadeva je precej brez okusa, zuporablja pa se jo kot beljakovinski dodatek – najpogosteje k zelenjavi oz kot nadomestek za živalske beljakovine. Malce boljši je dimljen, ki ima pač okus po dimu. Dobi pa se zadeva v vsaki bolje založeni samopostrežni trgovini – vakumsko pakiranega poleg seitanovih zrezkov in rastlinskih paštet oz. namazov – običajno na tistem koncu kjer je “kotiček zdrave hrane”. Ta pravi vegetarijanci ga delajo sami doma (tudi na med.over.netu je že nekdo (comp???) napisal postopek izdelave)- kak mesec ali dva nazaj. Tak je zagotovo boljši od vakuumiranih zadev iz trgovine. S sirom ima skupnega bolj ali manj ime in to da ga delajo iz (pač sojinega) mleka. Kdo ki se bolj spozna na vege hrano ti bo lahko povedal kaj več, mislim pa, da se teh podatkov kar nekaj dobi na netu. Kot sem že rekla, malo pobrskaj. Če pa iščeš nadomestilo za pravi sir, potem to zagotovo ni to.
Pri prijatelju, ki se bori s holesterolom sem imela priliko poizkusiti t.i. rastlinski sir, ki naj bi bil nadomestek mlečnemu, pa moram reči, da kakih hudih gurmanskih užitkov ne daje, morda je po okusu še najbolj podoben klasičnemu Zdenka sirčku, le tekstura je malce bolj kompaktna – ni za mazanje. Je pa to ravno tako maščoba – rastlinska. Mislim, da se ga dobi v Sparu.

lp, tinca

Tinca – še enkrat najlepša hvala za to obsežno razlago!
Četudi ni podobnem siru (kot praviš) – ga bom ob prvi priliki poskusila!

pa se res je.

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close