kaj je tofu?
Tako nekako – zadeva je precej brez okusa, zuporablja pa se jo kot beljakovinski dodatek – najpogosteje k zelenjavi oz kot nadomestek za živalske beljakovine. Malce boljši je dimljen, ki ima pač okus po dimu. Dobi pa se zadeva v vsaki bolje založeni samopostrežni trgovini – vakumsko pakiranega poleg seitanovih zrezkov in rastlinskih paštet oz. namazov – običajno na tistem koncu kjer je “kotiček zdrave hrane”. Ta pravi vegetarijanci ga delajo sami doma (tudi na med.over.netu je že nekdo (comp???) napisal postopek izdelave)- kak mesec ali dva nazaj. Tak je zagotovo boljši od vakuumiranih zadev iz trgovine. S sirom ima skupnega bolj ali manj ime in to da ga delajo iz (pač sojinega) mleka. Kdo ki se bolj spozna na vege hrano ti bo lahko povedal kaj več, mislim pa, da se teh podatkov kar nekaj dobi na netu. Kot sem že rekla, malo pobrskaj. Če pa iščeš nadomestilo za pravi sir, potem to zagotovo ni to.
Pri prijatelju, ki se bori s holesterolom sem imela priliko poizkusiti t.i. rastlinski sir, ki naj bi bil nadomestek mlečnemu, pa moram reči, da kakih hudih gurmanskih užitkov ne daje, morda je po okusu še najbolj podoben klasičnemu Zdenka sirčku, le tekstura je malce bolj kompaktna – ni za mazanje. Je pa to ravno tako maščoba – rastlinska. Mislim, da se ga dobi v Sparu.
lp, tinca
Forum je zaprt za komentiranje.