kaj je to
Seveda moraš računalu dopovedati, da ima nov disk, še posebej če je
malce starejša osnovna plošča:
greš tam ko imaš spisek diskov v bios-u in si izberi opcijo autodetect
Drugače pa če si priključil disk na slave, ga priključi na isti ide kabel, kot
imaš obstoječi disk.
Ker če si ga dal na kabel, kjer imaš gor cd-rom pogon, je velika možnost, da ima tudi cd-rom pogon izrano opcijo Slave.
lp
Primary Master: none
Primary slave: CDROM
Secundary Master: obstoječ disk
SecundarY Slave: none
torej daš disk na slave in ga priključiš na isti ide kabel kot imaš sedajšnji disk.
Čeprav je to meni “čudna” slika.
Običajno je takole:
Primary Master: obstoječi disk
Primary slave: novi disk
Secundary Master: cd-rom
ali pa:
Primary Master: obstoječi disk
Primary slave: CDROM
Secundary Master: nov disk
lp
Čist po naključju ko sem že zapiral kišto drm vifrl da se ozadi v škatli skriva še en priključek ki je potegnjen iz glavnega diska.
Priključil sem ga na dodatni dsk, potem pa mi je ko sem prižgal pc reklo v xpjih da je našlo novo komponento-torej disk ki sem ga priklopil-Maxtor
Ampak zanimivo da ni v raziskovalcu ali total commanderju nikjer dodatne particije čeprav so na Maxtorju tri particije.
Ob zagonu računalnika mi zdaj piše:
Primary Master: None
Primary Slave: CD-ROM
Secondary Master: Obstoječ disk
Secondary Slave: Dodan disk
Secundary IDE channel no 80 conductor cable installed
Kaj naj nardim?
Ne vem točno kakšen je, mislim pa da ena od particij ni FAT. V preteklosti sem dal kolegu disk da bi mi iz treh particij naredil dve pa je potem nekaj zašuštral in mi ena ali dve particiji nista delali tako da sem imel na voljo samo 2 giga.
Ampak disk sem prejšnjič še imel priklopljen in sem z eno particijo normalno delal, če ne celo z dvema.
Če ena particija ni FAT kako naj formatiram če pa sploh ne morem v disk.
Se treba lotit kako drugače?
Če imaš windows xp – potem kar klikni :
Moj računalnik – desna tipka miške – upravljaj
Upravljane diskov
Izbereš si ta nov disk – PAZI, da je pravi !!!!!!!!!!!!!!!! Povratka NI !!!!!!!!!!!
Pomakneš se na particije, ki jih vidiš – desna tipka na miški – IZBRIŠI PARTICIJO – PAZI, da je pravi disk !!!!!!!!!!!!!!!!! POVRATKA NI !!!!!!!!!!!!!!!
Ko boš pobrisal vse particije na DISKU, potem desna tipka na miški – Kreiraj novo particijo – si izbereš koliko bo velika – najbrž kar vse
in na koncu še desni klik – FORMATIRAJ – PAZI, da si izbereš pravi disk – POVRATKA NI !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
lp
tam ko imaš upravljanje diskov, moraš na levi strani videti tudi novi disk..
Če se ga vidi, potem ti je najbrž kakšna enota “požrla” črko npr. d ali e …
Pomakni se na novo enoto in pritisni desno tipko na miški, ter spremeni črko, oz. črko spremeniš na particiji.
Drugače pa odstrani cd-rom pogone, pa poglej če je kaj bolje !
lp
Forum je zaprt za komentiranje.