Kaj je to starejša gospa?
Jaz sem za monovske frocke tukaj definitivno starejša gospa. 🙂 Pa me to prav nič ne moti. Boljše to kot pa da sem pri petdesetih še uradno gospodična.
In v resnici me zelo moti, če me kdo kar tako naslavlja z gospodična, ker se mu to zdi iz kdo ve kakšnega razloga primerno. Vsak, ki ima količkaj olike in ki pozna osnove komunikacije, ve, da se žensko, za katero ne veš ali je ali ni poročena, vedno naslavlja z gospa. Tako je tudi v bolj formalni korespondenci.
Marko, ženska, ki ima službo, je gospa ne glede na to ali je poročena ali ne. Ženska, ki konča šolanje, ima poklic, je tudi gospa.
V poslovnem svetu je tako, če boš mladi ženski rekel, da je gospodična, bo veljalo kot, da jo imaš za neizkušeno smrkljo. Za neolikano velja, da ji rečeš gospodična. V stilu, da jo hočeš ponižat, češ, da je nesposobna. Saj moškemu tudi ne rečeš gospodič ali pač?
Meni pa se zdi, da bi marsikatera kot žalitev vzela tudi izraz “gospa”. Češ, da je videti stara. Najbolje je reči “mlada gospa”. :))
Včasih nismo komplicirali. Vse so bile tovarišice. :)[/quote]
Verjetno res. 🙂 Ampak tako stara pa vseeno nisem. V mojem govoru na valeti ob koncu osnovne šole so bili že vsi naslovljeni z gospe in gospodje. 🙂
Kaj pa vem, ene ženske so tu mač obremenjene same s sabo in s svojimi leti. Če jim kdo pri tridesetih reče gospa, pa niti poročene niso, nimajo otrok itd. so že užaljene. Mene bolj moti, če me kakšna frklja recimo v trgovini tika ipd. Ali pa če me ima kdo, ki je mlajši od mene za mlajšo od sebe. To me tudi zelo moti. Ampak to je bolj povezano z mojo službo in drugimi zadevami, ne z videzom. Meni ne bi niti najmanj laskalo, če bi me kdo pri 40 ali po 40 naslavljal z gospodična. Po možnosti kakšen 20-letnik, ki bi mu bila lahko takrat že mama.
Ah, kje pa. Kaj je lahko še bolj enostavnega od tega kot če vsaki ženski rečeš gospa? :)[/quote]
Takšnih skromnih je bolj malo, ki bi bile s tem zadovoljne. 🙂
Pri ostalih pa je treba še pokazati naklonjenost in občudovanje….Biti gospa ni kar tako. :)[/quote]
Baje enim tudi zelo godi, če jim moški reče, da so dame. 🙂
Čeprav jaz osebno se malce smešno počutim, ko me kdo naslavlja z dama, pa mi pridrži plašč, odmakne stol, … in je mlajši od 40. 🙂
Do kdaj je ženska dama?
Ko reče “Ne”, misli “Mogče”,
ko reče “Mogoče”, misli “Da”,
ko reče “Da” pa ni več dama…..
Mi je nekoč ena napisala nazaj, da je zato po poroki tako….. :)))[/quote]
Hehe. No, jaz nisem rekla “da”. Sem rekla “vzamem”. :)[/quote]A je bila razprodaja al kaka druga kupčija? :))
Ne bo držalo glede “gospe” in “gospodične”. Mnogi mislijo, da se izraz gospa nanaša na poročeno žensko. To bi pomenilo, da so neporočene 60-letnice še vedno gospodične? :)))) Izraz gospodična se sme uporabljati tam nekje do 22, 23 leta starosti, kasneje pa se vedno uporablja izraz gospa in sicer ne glede na status (poročena, vezana, samska), izobrazbo in poklic. Tako so nas učili na protokolu.[/quote]
Res najlepša hvala za tole pojasnilo, gospa.
Forum je zaprt za komentiranje.