Kaj je to aktivno gibanje – ženska pri 50
Pred kratkim sem brala en post, kjer odgovarjate, da se je potrebno dosti gibat, saj je ena ženska napisala, da se bliža 50. letom in da se ji kopičijo kilogrami.
Dobila je odgovor, da mora biti aktivna 1 do dve uri na dan, in sedaj mene zanima kaj to pomeni aktiva? To pomeni hitri sprehod, 10 km ali to pomeni 30 km kolesarjenja, ali je to vse premalo?
Ženska pri 50 (lahko že prej) začne izgubljati estrogen hormon, seveda tudi druge hormone, ampak pomemben je estrogen, ostaja pa ji tetstosteron- moški hormon- torej gre v menopauzo. Posledično narašča telesna teža. Moški gre v andro pauzo precej kasneje kot ženska, lahko pti 75 letih. Zdaj ko se pri ženski začne manjševati estrogen se moški in ženska počasi približujeta po hormonski sestavi in v hiši počasi dobimo dva moška, ki se ne moreta zmenit o ničemer. Za žensko je poleg redne vadbe, ki pomeni 3 krat na teden delo z lastno težo po 1 uro na dan in 3 krat tek na 10 km, kar tudi pomeni 1 uro na dan- pomeni seveda da teh 10 km pretečemo v 1 uri ne v 3 urah. Približno to bi pomenilo redno vadbo. Prehrana je seveda odločilna in tudi št. obrokov in koliko ur dnevno sploh jesti, vse to je pomembno.
Sem aktivna od vedno, približujem se 40 pa ti povem, da je 2 uri na dan nujno. Kakor za koga, odvisno od tega kaj si vajena, kaj si do sedaj počela in kakšno je tvoje zdravstveno stanje. Od 0 do preteči 10km v 1h pri 50ih je namreč znanstvena fantastika in naj ti taki komentarji ne odvzamejo volje. Predvsem je pomembno, da delaš na krepitvi mišic (če si že prej vadila je super dodati uteži, elastike ali vadba v vodi je zame top), imaš močen trup (pilates npr) in vaje izvajaš pravilno (glej se v ogledalo in popravljaj). Veliko žensk si v želji, da bi shujšale pri teh letih naredi nepopravljivo škodo (mišice med.dna, hernija, …) zato se informiraj glede varne vadbe. Naj te ne zavedejo HIIT vadbe, res boš pokurila, a kratkoročno, saj bodo kmalu prišle težave. Vojaških burpee-jev npr ne moreš izvajati pravilno in hitro kot 20-letnica, jih pa lahko prilagodiš. Enkrat ko imaš okrepljene mišice, nabrane kondicije s hojo, kasneje vajami za pravilno tehniko teka, lahko začneš kombinirati hojo in tek dokler ne začneš varno in pravilno teči. Cilj ni 10km v 1h, ampak srčni utrip – ko najbolj kuriš maščobo.
Bom poskusila prilepiti link, če mi uspe za izračun, je zelo lepo razloženo.
Kako s pomočjo srčnega utripa kuriti maščobO?
Počasi, po pameti, ne forsiraj, saj z zmernostjo dlje prideš. Večina svetovalcev takšnih in onakšnih ti ne bo znala svetovati, ker so preveč ozko usmerjeni. Imaš lahko npr žensko, 52 let staro, 4x rodila, 2x cr, hernija v ledvenem delu, skolioza prirojena, bolečine v petah, +20kg, pretežno neaktivna, nikoli vadila, predmenopavzna, … in ti predpiše brokoli+piščanec 2x dnevno/4x tedensko in HIIT, pa tek. Stara moja, ima da te nema v par mesecih :)) Poslušaj sebe, svoje telo, odkrivaj kaj ti ustreza in predvsem pazi na varno izvedbo. Ko nekdo forsira hitre rezultate in hitro izgubo teže je to narobe “on so many levels”..pomisli na povešeno kožo, na stres za telo, na morebitne bolezni v mirovanju, ki jih tak šok lahko sproži. Nimaš 15 let, da si lahko privoščiš igranje z zdravjem. Raje delaj na zmernosti, krepitvi, raztegovanju, da si gibljiva in sposobna sebi do 70.leta čevlje zavezat kot pa kaj drugo. Moj res iskren nasvet. A zdaj vsak po svoji pameti kot mu paše…
Ja, vadba je kar ključna, poleg režimske prehrane. Ne jem več mesa kopenskih in zračnih živali, samo ribe, mehkužce pa od zelenjave najraje cvetačo, blanširano blitvo in špinačo z malo česna in oljčnega olja poleg na gradelo/žar pečenih ribic, pa surovo zeleno rada pomakam v kakšen 2″dip” brez majneze , pa kuhano korenje v dip iz avokada, s čilijem, pa surovo kolerabo tako hrustat na okrogle rezine narezano, pa bučke, čičeriko, beli cannellini fižol, pa stročjega ( tamaslenc sorte). Za sladico pa kak domač sldoletd iz grškega jogurta z dodaimi oreščki ali pa z zamrznjenim mangom, grškim jogurtom in malo slanega arašidovega masla – zmiksano v mešalniku, pa datlji, črna/temna/grenka čokolada kak košček vsak drugi dan. Najraje to, skozi vse leto. Nobenega kupljenega kruha sploh ne s kvasom ( če že potem unega švedskega iz kislga testa, ali pa Wasa kruhke, pa gor sveže rezine avokada, pa kuhano jajce, čili ali poper, malo svežega drobnjaka ali listnate zelene), nobenih piškotov, rogljičkov, ne suhih mesnin, paštet, hrenovk.. Ne jem več tega.
Cca. 1,5-2 uri na dan športanja, vsak dan tudi ko dežuje ali senži minus ali plus zunaj, doma ali na potovanjih, dopustih; morda en dan v tednu pavza, če pride tako – ciljano, ampak ja – kolesarjenje 25-30ka -če ni ravno toča , sneg, zmrzal ali hud naliv, ali pa hitre hoje toliko da se preznojiš in predihaš ( tudi v hrib), pa plankanje vaje, pa vaje z utežmi ( predvsem za gornji del rok, hrbet), pa trebušnjaki z utežjo na trebuhu. Ko se streniraš navadiš, te to našopa s hormoni sreče in prijetnim občutkom med vadbo, te spravi v dobro voljo. Tečem ne, ker mi tek ne odgovarja ( preveč obremenitve določenih sklepov med tekom ).
Je pa res, da pri 20ih nisem imela toliko kondicije, kot jo imam sedaj pri enkrat več, iti časa nisem imela takrat toliko. Pa nisem nobena “posušena sliva” in zategnjeno zatrenirana, da ne bo pomote 🙂 Imam mišice in obline, nimam pa šlauhov okoli trebuha, bokov, na stegnih, o ne – tega pa nočem imet, zato pa sem pridna. In se bolje in samozavestno počutim sedaj v svojem telesu, kot pa sem se v dvajsetih. Uno, ko poskočiš, pa nič ne “zaplava in zavalovi” okoli tebe sedaj, ampak lepo samo zavibrira, ker tudi znaš stisnit mišice 🙂 Ponosna na svojo rit pri svojih letih, ko so stisnjene mišice, je trdo – pri 20ih ni bilo 🙂 In ja, imam tisti dve “jamici” zadaj – predel križ nad ritnicama.
Forum je zaprt za komentiranje.