Najdi forum

Splash Forum Arhiv Knjižni molji in pravopis kaj je prav?

kaj je prav?

Zanima me, katera poved je ustrezna:
a) Z vizo lahko bivaš do največ tri mesece.
b) Z vizo lahko bivaš do največ treh mesecev.

Po mojem je b, ampak nisem prepričana, zato sprašujem strokovnjake.

Hvala za odgovor.

Po mojem mnenju je pravilen zapis v točki a). To namreč razumem kot količinski prislov, kar je tudi skladno z določilom v pravopisu: do (koliko?).

Nataša Purkat, moderatorka foruma Al' prav se piše Lektor'ca | www.lektorica.si | info@lektorica.si Prosim, uporabljajte iskalnik!

Jaz sem tudi mislila, da je pravilen a). Potem pa naletim na tole poved iz enega zakona:

S programi iz prejšnjega odstavka se lahko določijo tudi usposabljanja, ki trajajo do največ treh mesecev in pri katerih se udeležencem usposabljanje všteva v pokojninsko dobo v skladu z zakonom ter pripadajo druge pravice, ki jih določi vlada.

Ni v tem primeru raba enaka, a je kljub temu uporabljen rodilnik?

Tudi jaz sem taki zapis našla v enem zakonu. Kje v pravopisu najdem ta pravila? Meni je namreč pravopis tako nepregleden, da se nič ne znajdem.

hvala obema in lp

Najprej, zakoni niso lektorirani in pravniki zapišejo, kar pač zapišejo. Drugič, pravopis je dovolj pregleden – če veš, kaj iskati in kje to najti. 🙂 Najpreprosteje je začeti pri geslu do, izbereš prislov, in to količinski, in odgovor je na dlani. Enako velja za slovar, tudi tam je enaka razlaga.

Nataša Purkat, moderatorka foruma Al' prav se piše Lektor'ca | www.lektorica.si | info@lektorica.si Prosim, uporabljajte iskalnik!

Hvala za pojasnilo. Je pa dobro tisto v odgovoru: … če veš kje iskati … 🙂

Se bom naslednjič bolj potrudila 🙂
lp

New Report

Close