Najdi forum

Splash Forum Arhiv Knjižni molji in pravopis Kaj je prav?

Kaj je prav?

V tiskanih reklamah, ki jih na dom dobi večina gospodinjstev sem večkrat opazil npr. “10% popust na vse kruhe Mlinotest” ob čemer se mi poraja vprašanje, ali je ta stavek slovnično pravilen. Kruh je namreč “nešteven” samostalnik (kot pri angleščini) in malce nenavadno je, če v trgovini rečemo: “Dajte mi tri kruhe,” kvečjemu “dajte mi tri hlebce kruha”. Tako bi bila po mojem mnenju v tiskanih reklamah bolj ustrezna poved: “10% na ves kruh (pekarne) Mlinotest”.
Še ena potrošniška: trgovci imajo zelo radi pod vsako sliko sporočilo “slika je simoblična” ali “slika je simbolna” in me zanima, če je oboje pravilno, ali je en izraz napačen.

simoblična je vsekakor napačno 😉

10 % popusta – s presledkom.
In imaš prav, na vrste kruha.

10% je neka nova pogruntavščina za krajši zapis pravilnega zapisa: 10-odstotni, torej bi lahko pisali ali 10-odstotni popust ali 10 % popusta, kot je že bilo svetovano.

Glede kruha se povsem strinjam. Bi pa dopolnila, da tudi kruh Mlinotest ni najboljša rešitev. Ni namreč vrsta kruha kruh Mlinotest, ampak je od Mlinotesta, pri tem se (pre)močno pozna vpliv tujih jezikov. Po slovensko je seveda primerneje to ubesediti z levim prilastkom: Mlinotestov kruh. Pekarna bi si tako naredila večjo uslugo, če bi zapisala raje: 10-odstotni (ali 10 %) popust (popusta) na vse vrste Mlinotestovega kruha ali na vse vrste kruha (iz) pekarne Mlinotest, kot je bilo že svetovano.

Nataša Purkat, moderatorka foruma Al' prav se piše Lektor'ca | www.lektorica.si | info@lektorica.si Prosim, uporabljajte iskalnik!

New Report

Close