Najdi forum

Splash Forum Arhiv Knjižni molji in pravopis kaj je prav?

kaj je prav?

Tukaj veste vse, oba poimenvanja sem že večkrat zasledila, ni mi popolnoma jasno kateri je bolj pravilen…

mal se hecaš, ne………..

kuverta. še lepše je ovojnica

Pravilno je kuvereta, veliko lepše pa je pisemska ovojnica.

Aha, se mi je zdelo…samo mi smo praktično na hrvaški meji in zato se mi je ta “koverta” dostikrat prikradla v uho…

Sem se nasmejala tvojemu vprašanju :-)). Ampak v resnici je včasih kakšna beseda, ki enostavno ne veš, kako je prav. Prava perla v tem smislu je moj oče, ki veliko stvari govori narobe. Npr. helikopter – helihopter, koleraba – kolerada, leclerc – deklerk, pa še cel bataljon drugih.

tvoj oče je verjetno naglušen, do branja mu pa najbrž tudi ni kaj preveč.

kurverta
mi pa rečemo pisemska ovojnica 😉

Kakšna kuvereta in kurverta?

svašta…..

Jaz pa velikokrat slišim soperge namesto superge.

Še sama pa ne vem, ali je flomaster ali flumaster. (?)

@reka

Karkoli naj že pomeni, proizvajalec teh pisal/risal/označevalcev je bil Flo-Master.

Je pa še veliko poimenovanj, ki izhajajo iz nekaterih tehničnih rešitev in značilnosti ali uporabe pisala, vendar niti eno ni najbolj natančno, kar nam pokaže že hiter pregled različnih poimenovanj v različnih jezikih v wikipediji.

Sicer so nekatera poimenovanja, zlasti v romanskih jezikih bolj »simpatična«, ker delno le upoštevajo pisalo ali stilo (stilus). Če bi izhajali iz novodobnega latinskega prevoda (izraza): peniculus, bi še šlo, če ne bi malo hudomušno zvenel kot majhen ali le penis zlasti če »požremo« (bljak, nagravžno!) dva zloga (culu). Izpuščeni cul, pa tudi bolj spominja na – zadnjico. V katerih jezikih že? :)) Na koncu bi nam ostal le tisti u, s katerim si ne moremo kaj pretirano pomagati pri poimenovanju; pišemo, rišemo, označujemo, čečkamo, grizljamo … – pa še vedno lahko. 🙂

Zbiramo predloge! 🙂

Aha, pa še to: v današnjih svinčnikih ni več prisoten niti s od – svinca! 🙂

Še dobro. 🙂 Ampak ime pa ostaja, tudi npr. v hrvaščini. 🙂

Podobno zabavno je slišati, da se v nekaterih narečjih za športne copate uporablja izraz “teniske”. In potem slišiš nekoga reči, da potrebuje nove teniske za tek.:)

Ali pa, da je kupil nove adidaske znamke Nike. 🙂
No, saj izraz superge je v bistvu enak izrazu adidaske.

New Report

Close