kaj je droži
Resj je, droži so usedlina v “vinskem” sodu (notri so kvasovke – saj vino vre na osnovi kvasovk to menda vemo) in to ni samo na Dolenjskem:) kjer je vino, so droži. In te droži so osnova za kvašenje (rahljanje-vzhajanje testa). Kakšna stara mama bi vedela kako se ta “domač kvas” naredi. Kdor jo še ima, naj jo povpraša, moje, žal, ni več, se pa spomnim, da je o tem govorila, samo mene takrat še ni tako zelo zanimalo in si nisem zapomnila.
Draga Dolenjka, tudi jaz sem Dolenjec in vem da mošt vre preden postane vino po celem svetu. Nisem pa prepričan, da se usedlini na dnu soda povsod reče “droži”, da se pa na Dolenjskem pa vem in tudi to vem, da so iz njih in ječmenove moke včasih pripravljali nadomestek za kvas, imenovali so ga “gvirc”. Kruh, vzhajan s tem nadomestkom sem še tam okrog letu 1955 jedel in je bil užiten, vendar ne boljši kot kvašen
Lep dan
Mik
Droži so znana oblika domačega kvasa, ki se pripravlja od testa iz prejšnje peke kruha. Skratka, nekaj testa prihranite in ga posušite (hladen in suh prostor). Droži pred uporabo namočite v vodi in vmešate v moko.
Pri taki peki je potrebno nekoliko več potrpljenja in časa.
Nekaj več podatkov se da dobiti v knjigi “Kruh na Slovenskem”.
Pozdrav.
Forum je zaprt za komentiranje.