Najdi forum

Splash Forum Recepti.Over.Net Prehrana in kulinarika kaj je droži

kaj je droži

Dobila sem aparat za peko kruha znamke Severin. V priloženi knjižici receptov je med sestavinami navedena tudi sestavina “droži”. Mi lahko kdo pove, kje se to kupi. Menda je to nekakšna mešanica moke in kvasa.
l.p.

to je testo, ki je ostalo od prejšnje peke. kruhu da kiselkast okus in daljšo svežino.
ne vem kako se naredi, lahko pa poiščem in ti sporočim!

aja, pa še to: to SO droži (množina)

Mari, vprašanje si mi vzela iz ust, tudi jaz sem dobila za darilo aparat za peko kruha od Severina in tudi mene zanima isto. Zanima pa me tudi, kaj je to pinjenec in kje se lahko kupi.

Hvala za odgovor in uspešno peko vsem skupaj
Sandra

Pinjenec je isto kot kefir. Ponavadi ga imajo v trgovinah zraven jogurtov.

To pa ne bo popolnoma res. Pinjenec je tekocina, ki preostane pri izdelavi masla.

Ups, pa še res je.

Hvala za odgovor o pinjencu, vendar me zanima, kako priti do njega, ker je prisoten v večih receptih z kruhom in ne vem, ali lahko namesto njega dam kaj drugega noter.

Lp, Sandra

Še v nobenem receptu za peko kruha nisem zasledila pinjenca. Uporabi mlačno vodo.
lp, Mimi

Recept za pripravo kruha brez kvasa in pripravo droži je v knjigi Jamieja Oliverja Srečna kuhinja – založba VALE

Nam ga lahko prosim prepišeš?

Tudi jaz bi te prosila, da ga prepišeš. O pinjecu v receptu pa tole: če pečem kruh v pečici, tudi jaz dam mlačno vodo. Da pa se doda pinjenec v testo za kruh je pa v receptih, ki so priloženi aparatu za peko kruha Severin.

lp Mari

Na Dolenjskem so droži usedlina, ki ostane v sodu ob prvem pretakanju vina.

Žal nimam več knjige doma – bila je izposojena iz knjižnice.

Resj je, droži so usedlina v “vinskem” sodu (notri so kvasovke – saj vino vre na osnovi kvasovk to menda vemo) in to ni samo na Dolenjskem:) kjer je vino, so droži. In te droži so osnova za kvašenje (rahljanje-vzhajanje testa). Kakšna stara mama bi vedela kako se ta “domač kvas” naredi. Kdor jo še ima, naj jo povpraša, moje, žal, ni več, se pa spomnim, da je o tem govorila, samo mene takrat še ni tako zelo zanimalo in si nisem zapomnila.

Draga Dolenjka, tudi jaz sem Dolenjec in vem da mošt vre preden postane vino po celem svetu. Nisem pa prepričan, da se usedlini na dnu soda povsod reče “droži”, da se pa na Dolenjskem pa vem in tudi to vem, da so iz njih in ječmenove moke včasih pripravljali nadomestek za kvas, imenovali so ga “gvirc”. Kruh, vzhajan s tem nadomestkom sem še tam okrog letu 1955 jedel in je bil užiten, vendar ne boljši kot kvašen

Lep dan
Mik

Meri

Tudi jaz imam tak aparat,sem si ga kupo za rojstni dan.Imas kaksne izkusnje z njim? Moj kruh je preveč pacast,pa ne vem kaj je narobe.
Not dajem moko tipa 850,suh kvas iz trgovine,vodo in sol.
Več zaenkrat še ne znam.Daj napiši kakšen pameten recept.
H V A L A

Droži so znana oblika domačega kvasa, ki se pripravlja od testa iz prejšnje peke kruha. Skratka, nekaj testa prihranite in ga posušite (hladen in suh prostor). Droži pred uporabo namočite v vodi in vmešate v moko.

Pri taki peki je potrebno nekoliko več potrpljenja in časa.

Nekaj več podatkov se da dobiti v knjigi “Kruh na Slovenskem”.

Pozdrav.

Kako se naredijo drozi si poglejte na internetni strani, odtipkajte: Zapecenega kruha se najvec poje. Je zelo lepo opisano in fotografirano. Lp

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close