Najdi forum

Splash Forum Starševski čvek Kaj imajo vaši otroci za večerjo?

Kaj imajo vaši otroci za večerjo?

Neke nedokazane teorije. Še noben otrok se mi ni ponoči zbujal ali spal nemirno, če se je zvečer najedel sladkega. Jaz tudi ne. So se mi pa zbujali, če je bila večerja “prelahka”.

Pri nas pa zvečer ne kuhamo, gremo raje v kakšno restavracijo. Otroci izberejo enkrat mcdonalds, drugič kitajsko, včasih pa gremo v kakšno bolj ‘fino’ po moji izbiri. In res sem šokirana nad vašimi jedilniki!

Kuham kosilo, za večerjo pa različno.
Včasih so ostanki od kosila, dodam po potrebi še kako malenkost od sveže zelenjave (paradižnik, kumare, korenček).
Ovsena kaša (ovseni kosmiči, povedano po domače).
Ocvrta jajca.
Topli sendviči.
Juha.
Palačinke.
Narezek: malo sira, malo korenčka ali druge zelenjave, pest oreškov, pol jabolka, kruh …
Jogurt, kruh

Če bi se res vsi tako zdravo prehranjevali kot pišete ne bi bilo niti tok bolezni niti debelosti. Pa žal temu ni tako. Ker imamo hrano na vsakem vogalu in ker je hranjenje zgubilo svoj pomen (za energijo) zdaj pa se hranimo, da zadovoljimo svoja čustva ter ker nam je dobro.
Poznam veliko ljudi in veliko otrok pa je zdravih obrokov bolj malo. Sicer pa ali sploh še vemo kaj je zdravo?
Če se vrnemo 70 let nazaj ko je bilo na mizi skoraj vsak dan zelje, repa, kaša, močnik, kruh……pa še to v zelo majhnih količinah, da so ljudje hodili na pol lačni od mize.
Danes pa obvezno kraljevi zajterk, malica, kosilo, malica in večerja. Fizičnega dela pa nič oz zelo malo.
Zase priznam, da se ne prehranjujem zdravo ker sploh več ne vem kaj je to. Eni uvoženi oreščki ter sadje ro zagotovo ni. Enako ne mlečni izdelki kjer vprašanje koliko je sploh mleka v njih. Da o kruhu ne govorim ki v večini vsebuje črno barvo…….recimo, da je vsaj malo zdravo tisto kar sama predelam.

:))

Neke nedokazane teorije. Še noben otrok se mi ni ponoči zbujal ali spal nemirno, če se je zvečer najedel sladkega. Jaz tudi ne. So se mi pa zbujali, če je bila večerja “prelahka”.
[/quote]

Pri nas pa se nobeden ne zbuja, ne glede na to, ali za večerjo jemo potico ali nič. Hočem reči, da je iskati vzroke nespanja ali kakšnih drugih težav v hrani precej mimo. Sploh pa pri otrocih. Nasploh posvečamo hrani preveliko pozornost. Pri nas imamo glede tega zelo jebivetrski odnos. Ne obremenjujem se s tem, koliko pojem ali koliko pojejo moji otroci. Ko vzgojitljica v vrtcu reče, da otrok ni nič jedel, rečem, da bo pa jutri. Enako doma. Pa če si za večerjo zaželijo sadje, naj ga jejo. Tudi košček čokolade pred spanjem včasih, zakaj pa ne.

Edino, kar se trudim, je, da je hrana raznolika in čim manj predelana: čokolešnik vzamemo samo na dopust sabo, hrenovk pa otroka še nista jedla, razen mogoče v vrtcu? Pa sladkarij načeloma ne kupujemo. Če se komu zalušta kaj sladkega, ima na voljo suho in sveže sadje, marmelado, med ali pa je treba zavihati rokave in kaj speči. Recimo rižev narastek radi jemo kot sladico. Tudi za večerjo, če je treba.

Večerje so pri nas zelo improvizirane. Včasih pojemo tisto, kar ostane od kosila. Včasih kruh in še kaj gor, jogurt, kosmiči, tudi gres na redke čase. Včasih pa tudi kos kruha brez vsega, ki ga otrok žuli med tem, ko ga že skoraj spravljamo spat, ker smo se predolgo zadržali na izletu.

Kaj je frtalja?
[/quote]

Frtalja je tipična primorska jed. Narediš maso kakor za palačinke (jajca, moka, sol, mleko), samo bolj gosto in ocvreš na vročem olju. Poudarek je na tem, da daš več jajc. V maso lahko po želji dodaš nariban sir, ocvirke, rezine salame ali kaj podobnega. Cvreš počasi, najprej na eni strani, nato pazljivo obrneš in ocvreš še na drugi strani.
Pomladi na Primorskem delamo frtalje s srčnim zeljem (meliso), koromačem ipd. Sicer pa dobiš recepte tudi na guglu. Lp.

Kako po večerji??? Za večerjo kvečjemu…..

Če ješ prekuhano ali pečeno sadje za večerjo, nekje ob 19h, ni čisto nič katastrofalnega. Bolje, kot župo, pražen ali pomfri , solato pa pohan šnicl, ali pa ostale kombinacije, ki se jedo ponavadi za kosilo – nekateri se zgovarjajo “Pozno kosilo- ob 18ih………… Želodec zasičiš in zakisliš s krompirejm in mesom za celo noč do jutra, da se nima časa spočit. Torej – vsak po svoje.
[/quote]
pri nas sploh ne jemo mesa tako da so kuhane zgodnje večerje v primerjavi z tvojo idejo (meso & krompir) lahke kot baletke :).

Toast,
pizza sendvič,
zelenjavna mineštra,
palačinke,
šmorn in kompot,
čokolino,
navadni sendvič (žemlja premazana z gorčico in malo salame)
včasih samo suho žemljo in kozarec soka, ali mleka, ali kakava ali čaja,
nuteline kifle…..

https://www.youtube.com/watch?v=kFn5KaBe7a0

Pozdravljena,

naj naštejem kar jejo/jemo zvečer:

– bela žitna kava in kruh nadrobljen
– mlečni gres + žlica kakava
– moji jajc ne marajo, ne pečenih ne mehko kuhanih. Radi pa imajo, če 2 jajca zmiksam in spečem, kot kakšno omleto, spodaj pa dam malo narezane poli salame na koščke.
– kruh maslo in marmelada ali med
– palačinke
– mlečen riž ali prosena kaša (punca je nora nanjo od kar ve, da je dobra za lase 😉 )
– zelenjavna juha (taka na hitro brokolijeva, korenčkova, cvetačna), in popečene kocke kruha za v juho
– čebulna juha z žlico gresa
– sendvič
– šmorn in domač breskov kompot
– kruh in domača pašteta
….

Mlečni gris,šmoren,skutine štrukle,kuhan kompot z jabolki in suhimi slivami,včasih špagete,topli sendvič…

Nismo prekomerno hranjeni – no, morda se prekomerno hranimo, ampak pozna se pa to ne nikomur. Jaz skurim s športom, mož in hčerke (vse tri) so pa suhi, dve hčerki skoraj presuhi.
Spimo dobro. Če ne jemo dovolj zvečer, so noči nemirne, zbujanje pa veliko prezgodaj (zaradi lakote).
[/quote]

“En zrezek in krompir pojem zvečer, da dobr spim. Brez teh dobrot je res hudir, če lačen sem, js ne zaspim…” (https://www.youtube.com/watch?v=eP7fAObp0KM)

😀

žemlja in kozarec soka?!? Že sicer vas ne razumem vse, ki ob jedi (v restavraciji) za žejo pijete sok..kako to mora bit ogabno: juha in sok, solata in sok, meso/rižota/testenine al kaj že jeste in sok.. .

Vse tako pametno lapate, ko manekenke, v resnici pa pojma nimate, kaj se je za večerjo, ker ste zavalene ku presice.

Bogi pamži!!

Kaj pa tvoji jejo?

žemlja in kozarec soka?!? Že sicer vas ne razumem vse, ki ob jedi (v restavraciji) za žejo pijete sok..kako to mora bit ogabno: juha in sok, solata in sok, meso/rižota/testenine al kaj že jeste in sok.. .
[/quote]

si me nasmejala, kaj morem če ti je ogabno, a mu naj žemljo iztrgam iz ust, ko si jo privošči, naš je dovolj star, da si sam vzame za večerjo tisto, kar mu pač paše.
In ja, v restavraciji vedno pijem jabolčni sok z navadno vodo, drugega ne pijem , sploh pa ne alkohola!
Pa naj se ti gabi še naprej, da ti ne bo dolgcajt! ; P

https://med.over.net/forum5/viewtopic.php?f=151&t=11104398

Kaj pa tvoji jejo?
[/quote]

Paštet, hrenovk, salame sigurno ne.

Zdrava in večerna hrana so:
polenta z mlekom
prosena kaša
kos kruha z mlekom
močnik
mlečni riž
rižev narastek
mlečni napitki s sadjem in kosmiči

…..

če so pa kakšne alergije, se pa prilagodi.

Paštet, hrenovk, salame sigurno ne.

Zdrava in večerna hrana so:
polenta z mlekom
prosena kaša
kos kruha z mlekom
močnik
mlečni riž
rižev narastek
mlečni napitki s sadjem in kosmiči

…..

če so pa kakšne alergije, se pa prilagodi.
[/quote]

Moka in mleko za večerjo je res najbolj zdrava hrana.

Moka in mleko za večerjo je res najbolj zdrava hrana.
[/quote]

Za nas normalne ja, za vas ausglajzane, pa seveda ne.

Mi jemo kosilo/večerjo ob 6, včasih 7. Včasih spečem ribe v pečici, včasih lososa file, tudi zrezek, sir na žaru, polnjene bučke v pečici…
Vedno imamo bogato solato, za prilogo pa stročji fižol, čvetacin pire, pečen krompir, brokoli z drobtinami.
Za sladko jemo kasneje zmrznjene jogurte ki jih delamo sami. Za sladico najraje grškega z medom, je primeren za večere.
Lp

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close