Kaj delate s špinačo (blitvo)?
Jaz dostikrat za večerjo razvaljam listnato testo (kupljeno), ga napolnim s špinačo (skuhana z malo česna in kisle smetane, enako kot za prilogo, potem pa zelo zgostim z ovsenimi kosmiči) kot štrudelj in spečem. Jemo z jogurtom. Zelo paše tudi, če v špinačo zmešaš gorgonzolo ali kaj podobnega. Špinača z gorgonzolo je meni sploh njamsi kombinacija :-). Lahko npr. tudi skuhaš polento, ohladiš, narežeš na rezine, na vsako položiš nekaj listov prevrete špinače in kos gorgonzole ter zapečeš v pečici, da se sir stopi.
Tudi jaz Naredim zavitek, podobno kot ga naredi ENKA.
Lahko pa tudi drugo varianto: spečeš palačinke (slane) in nadevaš s kuhano špinačo in bešamelom ter parmezanom, zaviješ in v pekaču popečeš, še prej pa preliješ z bešamelom.
In ne pozabi: špinača je odlična surova!
Jaz si naredim mešano solato: mladi radič, mlada rukola, listi špinače….nepozabno!!
naša najljubša kombinacija pa je
ponavadi delam iz zmrzjene (nobene stvari ne blanširam pred zmrzovanjem) tako tudi samo cele špinačne liste operem in osušim, ter stlačimv vrečke, ko pa zmrznjejo jih po potrebi nadrobim) uglavnem šponačne liste dam na malo olja olivnega in jih smo malo podušim, sveže bi prej sesekljala. jih solim in popopram. in le čisto malo vode dodajam po potrebi. med dušenjem dodam nekoliko masla in muškatni orešček in potem zalijem s smetano za kuhanje.
umes pripravim liste lazanje, jih namočim v vrelo vodo, da se zmehčajo, za 10 minut (v velik pladen, da se ne prekrivajo), potem jih obložim s špinačo, nanjo dam pa še nekaj naribanega sira (lahko mocarela ali kaj drugega) potem jih zrolam. (na osebo računam 3-4)
pripravim še paradižnikovo omako (ponavadi iz konzerve ker se mi jih ne da lupit) se pravi v mjser dam paradižnike dobro posolim in popopram, pa dodam še baziliko) ter zmiksam.
potem manjši pladem zalijem z to omajo in nanjo položim špinačne kanelone. ki jih proti koncu pečenja v pečici posipljem še z naribanim sirom!
njamcki!
Ja, tudi mi delamo kanelone iz palačink in špinače, sem pozabila, ker jih že dolgo nismo :-). Filo naredim enako kot za štrudl, zrolam v palačinke in jih zložim v pekač, posujem z naribanim sirom in gorgonzolco ter zapečem da se sir stopi. Namesto sira lahko vzameš kislo smetano in česen ter namažeš palačinke po vrhu s tem, je tudi zelo zelo dobro. Ali pa zlagaš v pekač po eno palačinko napolnjeno s špinačo in po eno napolnjeno s hašejem, čez obvezno sir…
Zelo radi jo imamo takole:
kilogram špinače operem, potrgam debele peclje in na sopari pokuham le toliko, da ovene. Na olju prepražim mlado čebulo. Špinačo zmešam s čebulo, dodam sol, v vodi namočene rozine, malo muškatnega oreška, feta sir nadrobim na koščke (ca 20 dag),dve žlici kisle smetane, malo soli (pazi sir je že slan)lahko dodaš tudi koper. Zmešaš. V posodo naložiš nekaj listov testa za baklavo ali štrudel, namažeš vsak list z malo olivnega olja, dodaš naslednjega (navadno zaključim pri četrtem), listi morajo biti tako veliki ali tako zloženi, da gledajo čez posodo, nato dodaš še nadev, ga razporediš po posodi in zagrneš s testom, na vrhu, kamor testo ni seglo, dodaš še list ali dva testa in premažeš z malo olivnega olja, pečeš v pečici na ca 180 st. C. približno eno uro. Zraven jemo solato in včasih jogurt. Zelo dobro, sploh rozine ga pihnejo. Drugače jih sploh ne maram, v slanem pa zelo teknejo.
recept imam iz knjige z grškimi specialitetami. Zelo tekne tudi mlačna.
LP Neja
Jutri bom naredila en “narastek” iz polente, blitve, šunke in sira.
Tretjina polente na dno pekača, gor pol blitve, pol šunke, tretjina sira, potem še ena taka plast, na vrhu polenta in še enkrat sir. Vse skupaj zapečeno v pečici.
Recept je bil enkrat objavljen v časopisu najboljšega soseda. Prav super je.
Ravno danes smo pojedli ogromen pekač meni najljubšega riževega narastka s špinačo.
Gre pa takole: v osoljenem mleku (z malo tekoče sladke smetane) skuhaš riž; kuhanemu in ohlajenemu dodaš cela stepena jajca (na 1 liter mleka približno 250 g riža in 4 jajca), na drobno narezano surovo špinačo in nariban sir (lahko tudi parmezan). Premešaš, po vrhu obložiš s poljubno zelenjavo (jaz obložim s kolesci neolupljenih bučk) in pečeš približno 45 minut na 180 stopinj (v ventilacijski pečici).
Forum je zaprt za komentiranje.