kaj delam narobe…
…, da se mi kruh, ki ga spečem v kruhomatu tako drobi.
Delam po navodilih iz knjigice, ki so mi jo priložili pri nakupu.
300 ml vode,
1 1/2 velike žlice olja
kavna žlička soli
čajna žlička sladkorja
500 g moke (bele, tip 500)
zavitek suhega kvasa.
Ali ima katera kakšen boljši recept, da še to preizkusim, ker drugače me bo minilo peči kruh doma. Imam že načete živce glede drobtin, ki se nahajajo po celi kuhinji.
Hvala za nasvete in lep pozdrav.
Fortuna
Hja žal ni kaj. To je kruh spečen samo iz tega kar naj bi bilo dejansko v njem. Industrijski kruhi so pa polni vseh mogočih pomagal – za barvo, za rahlost, za uravnavanje kislosti, da se manj drobijo, da so dalj sveži…
Ko pečeš kruh doma vsega tega ni….je pa precej več drobtin. Malo se da pomagati z uravnavanjem količine tekočine, pa z dodajanjem maščobe, samo potem to že ni več kruh.
Jaz ga zadnje čase pečem iz mešanice za kruh, ki se jo kupi v Hoferju in ta se ne drobi toliko, pa tudi kak dan ostane užiten – če pogledaš, kaj je v tej mešanici (doda se samo voda) je potem hitro jasno.
lp tinca
Jaz sem imela isti problem dolgo. Potem sem našla rešitev: Poleg vseh sestavin ki jih dodaš ti, jaz dam še eno kocko (hotelska porcija) masla in tri poravnane žlice prahu za krompirjev pire (=približno, v resnici ga malo vsujem). Lahko bi dala tudi en kuhan krompir ampak toliko časa spet nimam. Pa definitivno polovico vode nadomestim z mlekom. Aja, pa jaz dam zvrhano malo žličko soli, sladkorja pa prav toliko, ker mi je sicer presladek kruh. So mi pohvalili mešanico moke z zrni, ki jo dobiš v hofru za 199sit in sem jo ravno kupla. Bom kmalu poskusila kruh iz nje spečt, a se bom pri tem držala zgornjih pravil. Upam da bo končno tudi zrnat kruh tudi meni uspel. Nasplošno mi bel bolje ratuje. Pa nikakor ne uporabljat suhega kvasa! Svež je boljši. Ampak izberi unega FALA – v srebrni pakungi, drugi niso ok. Aja, pa ne pečt kruha na unem 3urnem programu, je boljši na skrajšanem (cca 2 uri, pri meni celo samo 100minut, ker mam manjši kruhomat).
Pa veliko dobrega kruha želim!
Baca, hoferjevi mešanici za kruh nič ne dodajaj (no morda lahko različno tekočino in ne vodo), kvas je že notri, pa sladkor in sol tudi, tako da si znaš pokvarit zadevo. Jaz ga pečem takole (imam Severina) – dam ga na program za testo, ki traja uro in pol, potem pa še na program za hitro peko, kjer še pol ure vzhaja in se cca 25 minut peče- pa je ravno prav. Dam tudi malo manj vode kot tam piše. Pa malo olivnega olja. Pri meni se tisti dooolgi programi za kao polnozrnat kruh ne obnesejo, mi zmeraj vse pade skup.
lp tinca
A res, hvala za namig! Še nisem niti prebrala kaj je notr. Tudi pri meni se krajši programi bolje obnesejo. Mam celo en pol urni program, ampak tusto je pa mal pretirano hitro in ne vzhaja. Pri dolgih programih bi res moral dat ful manj kvasa, ker je grozno, če pade skup.
A res kr limono v kruh? To morm pa probat.
Forum je zaprt za komentiranje.