Najdi forum

Splash Forum Recepti.Over.Net Prehrana in kulinarika Kaj delam narobe – testo za štruklje pretrdo??

Kaj delam narobe – testo za štruklje pretrdo??

Pozdravljene, drage moje “kuharice”.

No, pa sem se znašla tukaj z enim problemom. Pred časom sem se spopadla s pripravljanjem štrukljev, ki sem jih oboževala že, ko sem bila še doma in je mami znala naredit mmmmm okusne skutne štruklje in sedaj … Včeraj sem spet naredila testo po receptu sestre Vendeline, pa so bili štruklji “pretrdi”. Mamino testo je bilo vedno mehko, se je kar topilo v ustih, moji so pa sicer okusni, a testo je pretrdo.

Pomagajte mi, prosim, s kakšnih trikom, kako narediti testo bolj mehko.

Hvala, metka ;o)))

Aja, testo delam tako: 35 dkg moke presejen, naredim luknjico v sredi, noter žličko soli, žlico olja, jajce, potem pa mešam in dodajam toplo vodo, nato pa precej dolgo gnetem. Naredim hlebček, pomažem z oljem in dam počivat za 1/2 ure. Razvaljam in namažem s skutnim nadevom. Kuham dobrih 35 minut. A katera dela drugače?

Ola !

Ugneteno testo meči med gnetenjem večkrat na delovno površino. Testo mora postati zelo voljno.
Upam, da bodo drugič mehki, tako kot mamini.

lp, Majuška

Hvala, Majuška, bom poskusila. Lep dan ti želim, metka ;o)

Glede na količino moke, predvidevam da moraš dodati cca 1,7 dcl vode. (ali pa vsaj 1,5 dcl) Če daš premalo vode, potem je testo bolj trdo.

Pred časom sem slišala za eno finto: če hočeš da se testo lepo valja, vleče ali narašča, moraš dodati žlico alkohola (zato je rum pogosto v receptih). Lahko pa tudi žlico kisa. Pri nas doma je stara mama v testo za štrudelj vedno dodala žlico vinskega kisa.

Lp, Ela S

Naša stara mama pa v vlečeno testo vedno da žlico jabolčnega kisa (drugega sploh nima doma) in v vrečko pa v hladilnik z njim – babice že vedo zakaj tako ;-)).

d.

Kaksen si imela pa nadev? Ce je zelo suh bodo tudi struklji manj socni.

Jaz sem pa slišala od mame, da daje v testo tudi malo kvasa. Zdelo se mi je čudno, pa so tudi drugi potrdili. Rada bi poskusila, pa mi ni jasno, koliko kvasa. Naredim navadno vlečeno testo iz npr. 40 dag moke, potem pa – suhi kvas ali sveži? Predvsem pa – koliko?
Mamini štruklji z malo kvasa so dobri, imajo malo več testa oz. testo je malo debelejše.
Hvala, Mateja

poskusi narediti brez jajca! pa dodaj zlicko jabolcnega kisa. res dobro pregneti in naj pociva / pokrito /vsaj pol ure. res pa je,da se /vsaj meni/ kljub vsej “previdnosti” vcasih malo ponesrecijo- testo mislim :)) lp petra

Hej!

Naj se jaz pridam.

Ce bos dala dovolj mlacne vode,olje,jajcek in zlico kisa, kot so ze svetovale, pridno metala ob delovno povrsino in hlebcek namazan z oljem pustila pocivati pod pogreto porcelanasto skledico vsaj pol ure, lahko pa tudi vec, bo testo voljno in se bo lepo raztegovalo. Tanko mora biti tako, da vidis skozenj na prtu, na katerem lezi, vzorec. Pred casom je forumovka napisala, da ga ona razvlece kar po casopisnem papirju tako tanko,da lahko bere tekst.:))) Pa debelejse robove obrezi.
Pod pogreto skledo je v knjigi prav pouderjeno. Jaz nalijem v skledo toplo vodo,po dolocenem casu odlijem in posodo osusim. Ce pa pomivalni stroj slucajno takrat dela, je skleda v njem in se lepo ogreje.

Za kuhane struklje dam v testo vedno tudi jajce, za pecene ni potrebno.
V moji knjigi tudi pise, da v kuhane ne damo veliko mascobe, ker se testo lahko razleze. Jaz dam manjso zlico olja.

Seveda je odvisno tudi od nadeva.
Jajcka v skuti naredijo maso rahlo in te rahlosti se navzame tudi testo.
Prtica, v katerem kuhas strukelj, ne zatisni prevec, da strukelj lahko dobro naraste. Kuhai pa moras pol ure.

Se kolicine za dober rahel nadev: 10 dag surovega masla, 3 rumenjaki, 50 dag skute,1/8 l kisle smetane,3 beljaki(sneg)

To je nadev za testo iz 35 dag moke.

Jaz naredim iz tega dva hlebcka ( lazje razvlecem) in dva struklja.

Na Primorskem pa delajo kvasene struklje.

Recept ( iz knjige Struklji za vsak okus)

300 g moke, 20 g kvasa, 2 3umenjaka, mleka po potrebi, sol

V moko razdrobimo kvas, dodamo rumenjaka in mleko po potrebi, na koncu solimo. Tsto dobro pregnetemo, da postane prozno. Pustimo ga pocivati pol ure, nato ga razvaljamo.

Upam, da bodo tudi tvoji struklji rahli in bos naslednjic povedala, da si zadovoljna. Lep pozdrav Babi

Najbrž je že bil napisan osnovni recept za testo za štruklje z navedeno količino tekočine in ne po potrebi. Zelo rada bi jih pripravila in prvič me ta po občutku oziroma po potrebi lahko zanese. Ne bi pa rada takoj obupala. Hvala!
Andreja

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close