kaj delam narobe… – nadaljevanje
No, po vrsti upoštevam vaše nasveta. Sedaj sem pri nasvetu, da naj dodam instant krompir v prahu.
Zanima pa me še naslednje: zakaj se mi v 90% primerih peke zgodi, da se mi kruh sesede v notranjost. Le redko se to ne zgodi, pa pečem vedno po istem sistemu. Danes ko sem spekla kruh z dodatkom kormpirja se mi je to zgodilo ponovno. Med peko ne odpiram kruhomata – zadevo od začetka do konca pustim čisto na miru.
Ali imate še tu kakšen nasvet?
Hvala in lep vikend, pri nas sije sonček in je prav lepo (na videz) spomladansko vreme.
Nimam kruhomata, tako da nisem čisto “kompetentna” za tale odgovor.
Edino to se spomnim, da so se na forumu lastnice kruhomata že pogovarjale o sesedanju kruha v notranjost in da je res obveljalo, da je preveč kvasa.
Nekje sem prebrala tudi to, da se v kruhomatu načeloma uporablja manjša količina kvasa, saj so pogoji za vzhajanje optimalni. 1/2 kocke Fala dam jaz za 1/2 kg moke za ročno umesen kruh, in sicer iz težke polnozrnate moke, pa še semena dam noter, tako da… Oceni sama.
Želim ti dober kruh in lep pozdrav, Mimi
V mojih navodilih za kruhomat piše, da do tega lahko pride zaradi prerahlega testa.
V testu je preveč kvasa, lahko pa daš tudi malo več soli.
Po receptih iz knjižice daš za pol kile moke cca čajno žličko in pol suhega kvasa.
Tudi jaz sem bila potrta, ko se mi je vrh sesedel, pa sem dala manj kvasa in je bilo OK.
Kruh pečem v 95% primerov s suhim kvasom.
Pri mojem Kenwoodu je tako, da en zavitek suhega kvasa zadošča za pol kg moke, če pečem na hitrem programu. Če pa pečem na dolgem, je dovolj že 1 žlička, kar je dobra tretjina zavitka.
Natassa
Forum je zaprt za komentiranje.