Kaj bi vprašali učitelja?
Biti usposobljen za delo z otroki pač ni isto, kot biti usposobljen za delo z otroki z vedenjskimi motnjami, ki so v zadnjih letih blazno v porastu (vprašaj specialne pedagoge, za katere Ministrstvo nima denarja, da bi bili prisotni v vseh razredih in pri vseh učnih urah).[/quote]
Na to je že Goldfishka odgovorila. V kolikor otrok ni drugače prizadet, specialnega pedagoga v razredu ne potrebujejo. Učitelj/profesor mora znati obvladovati situacijo. Zato je usposobljen. Seveda se pa otroci spreminjajo. Ampak, koliko pa je poklicev, kjer se pogoji dela ne spreminjajo? Kaj bi na to rekel delavec v telekomu, ki je še včeraj visel na drogu, naslednji dan pa so ga postavili pred računalnik? Mislim ok, butast primer, ampak recimo…[/quote]
Otroci se spreminjajo, ja, pravilniki in pooblastila šolskih delavcev pa tudi. Saj razumem, da je ena od lastnosti, ki jo mora imeti učitelj/ica, tudi vzpostavitev avtoritete, ampak obstajajo otroci, ki pač ne jebejo. In tu odpove še tako dobra in zagnana in usposobljena učiteljica (ali učitelj).
Če se potem še staršem jebe za vedenje njihovega otroka, se pravi, da ne naredijo nič, da bi njihov otrok v šoli normalno funkcioniral, je pač krivično reči, da je ta učiteljica slaba ali nesposobna ali karkoli že je potencialna oznaka.
Pa si jim povedala, da naj sfurajo to, kar so izbrale? :)[/quote]
No, to je pa po moje eden najbolj žalostnih delov zgodbe. Jaz poznam učiteljice in profesorice … pa tako, skoraj za en razred recimo. In sem enkrat (za štos) vprašala vsako posebej zakaj se je odločila za ta poklic. Jaz se naprimer ne bi. Obožujem otroke, ampak nisem tisti materinski tip ženske, da bi uživala v tem, da mi otroci gnezdijo v naročjih ipd. Ma skoraj vse so odgovorile, da so se za ta poklic odločile samo zaradi krajšega delovnega časa in počitnic ://[/quote]
Hja, lepo, da jim je ratalo, a ne?
Saj pravim, ene so očitno pripravljene malo več v svoje delo vložiti – zato jo potem že odrasli fantje na bencinski navdušeno pozdravljajo in se ji zahvaljujejo za vse, kar je zanje naredila. Od enih se pa leta kasneje niti imena ne zapomniš…
Aja, koliko praviš, da imajo počitnic?
Seveda se najdejo tudi takšni otroci, ki ne jebejo sistema. In tudi to, da je takšnih čedalje več. Ampak, daj mi razloži: kaj ti v tvoji službi nikoli ne naletiš na oviro? …ki bi jo najraje rešila na …. način, pa je ne moreš? Misliš, da mene nikoli ne prime, da bi kakšnemu poslovnemu partnerju zavila goltanec? Pa vprašaj kakšno starejšo trgovko, ki je prodajala še v časih, ko smo morali bolj zgodaj v trgovino, ker je popoldan zmanjkalo kruha in ko smo vsi ponižno stali v vrsti, upajoč, da ima še kakšno štruco pod pultom. In kakšna je situacija zdaj, ko mora trgovka v Lidlu v tolikointoliko sekundah odblokirati tolikointoliko artiklov. Tako da, brez zamere Senza, učitelji so zadnji, ki smejo kaj jamrati. Da so pa časi klobas in kolin minili – to pa drži.
So. Tudi dobre in zagnane, čeprav iz mojih izkušenj, so bolj izjeme kot pa pravilo. Če te pa že zanima, imajo profesorji po pogodbi toliko dopusta, kolikor ga imamo(jo) vsi drugi. Vendar pa bodimo pošteni: vsaka dodatna aktivnost jim doprinese dan ali dva. In teh dni se lahko brez posebnega truda nakleplje kar nekaj. Običajno ravno toliko, kolikor je šolskih počitnic. Pa omenimo še to, da je vodstvo šole zelo naklonjeno dnevom zaprtih vrat, da ni treba ogrevati šole (recimo med jesenskimi počitnicami). Pa če so te tvoje prijateljice koliko toliko iskrene ti bodo povedale, da razen kofetkanja v zbornici, med počitnicami v šoli niti nimajo kaj početi. Pa še to: njihov pravilnik sicer resda veleva in zapoveduje določene obveznosti, žal pa ne predvideva nobenih sankcij za kršitev. Pa saj mi ni treba verjeti…
Če učitel/jica ni sposobna držat reda v razredu je slaba, absolutno zanič je tudi tista, ki dela red z talanjem slabih ocen, ker ocena je odraz otrokovega znanja ne pa sredstvo za vzgojo zato, ker ona ni sposobna uveljavit šolskih pravil/nima avtoritete.
Otroci pridejo iz različnih okolij, taki in onaki, na učitelju pa je, da jim dopove kako se je treba v šoli obnašat, če jim tega starši niso mogli/znali/hoteli. Za dobro vseh mora branit meje, ki so postavljene v šoli. Res pa je,da so sedaj menda ločili vzgojo in podajanje znanja in šola več naj ne bi vzgajala, ker je svojevrstni kretenizem…. Tega pač ne moreš ločit.
Saj je iskal znanje, ko ga je poklical ven, pa ga ni našel. A naj ga nagradi za to?
Saj je iskal znanje, ko ga je poklical ven, pa ga ni našel. A naj ga nagradi za to?[/quote]
Saj se točno ve, če se nekoga pokliče pred tablo po kazni:). S tem učitelj pokaže nemoč. Ne vidim nobene smiselne razlaga, zakaj bi sicer to počeli.[/quote]
Nemoč pokažejo tisti, ki zaradi strahu pred provokatorji šenkavajo ocene in hodijo v lekarno po tablete za živce.
Če otrok ni vedel, ko je bil poklican, si temu primerno svojemu (ne)znanju zasluži oceno.
Saj se točno ve, če se nekoga pokliče pred tablo po kazni:). S tem učitelj pokaže nemoč. Ne vidim nobene smiselne razlaga, zakaj bi sicer to počeli.[/quote]
Nemoč pokažejo tisti, ki zaradi strahu pred provokatorji šenkavajo ocene in hodijo v lekarno po tablete za živce.
Če otrok ni vedel, ko je bil poklican, si temu primerno svojemu (ne)znanju zasluži oceno.[/quote]
Strinjam se, da je ocena odraz tega, kar učenec pove oz. en pove. Pravim le, da mi takšen način kaznovanja zaradi neprimernega vedenja, ki ga učitelj ni sposoben uravnavati, ne zdi primeren.
Saj je iskal znanje, ko ga je poklical ven, pa ga ni našel. A naj ga nagradi za to?[/quote]
Nemoč? Meni se zdi, da s tem pokaže moč, avtoriteto. Pač, eden od načinov, kako umiriti nemirnega otroka. Ne rečem, da je to najboljši način. Kako bi pa ti ravnala, ko bi predavala in bi ti smrkavec skakal v besedo in delal nemir?
Mislim, da je to ravno njegov namen, da moti. Ko bi mu to povedal, bi še bolj užival v tem, ko bi spoznal, da je opažen oziroma, da je njegov namen dosežen. Saj govorimo o tistih, ki se jih ne da kar tako z lepo besedo skontrolirati.
Nemoč? Meni se zdi, da s tem pokaže moč, avtoriteto. Pač, eden od načinov, kako umiriti nemirnega otroka. Ne rečem, da je to najboljši način. Kako bi pa ti ravnala, ko bi predavala in bi ti smrkavec skakal v besedo in delal nemir?[/quote]
Glej, to je kompleksna zadeva. Odločijo se naj tisti, ki mislijo, da so lahko kos vsem mogočim in nemogočim situacijam. Poznam ljudi, ki z načinom delovanja ustvarjajo avtoriteto. Otroci jih imajo radi in jih spoštujejo. Takšni učitelji so zahtevni, dosledni itd. Na tem moraš graditi, v kolikor tega nimaš. Zato ne more biti vsak učitelj, a ne.
Mislim, da je to ravno njegov namen, da moti. Ko bi mu to povedal, bi še bolj užival v tem, ko bi spoznal, da je opažen oziroma, da je njegov namen dosežen. Saj govorimo o tistih, ki se jih ne da kar tako z lepo besedo skontrolirati.[/quote]
Veliko je besed, ki se jih da uporabit. Tudi nevtralnih, če so lepe izven “comfort-zone”.
Aha, dejanje iz obupa. Da te mulc toliko stisne v kot, da zgubiš kontrolo nad samim sabo.
Kot kadar doma skušaš otroku nekaj dopovedati in ko ti ne uspe, ga na koncu udariš.
Mene bi bilo sram, ne glede na to ali bi bila učitelj ali starš. Ker to bi pomenilo, da sem pogrnila na celi črti.
Aha, dejanje iz obupa. Da te mulc toliko stisne v kot, da zgubiš kontrolo nad samim sabo.
Kot kadar doma skušaš otroku nekaj dopovedati in ko ti ne uspe, ga na koncu udariš.
Mene bi bilo sram, ne glede na to ali bi bila učitelj ali starš. Ker to bi pomenilo, da sem pogrnila na celi črti.[/quote]
iz tega sledi , da je kakršnkoli kaznovanje otrok dejanje obupa? in vsi starši katerih otroci niso ubogljivi, ne ubogajo na prvo besedo, ae zgovarjajo, ,mislijo z svojo glavo, se ne uklanjajo vsem pravilo bi morali potisniti glavo v pesek in pošteno zardeti? enako učitelji?…saj se šališ, a ne?
kaznovanje je čisto človeški element in ga podpiram, seveda pa mora biti kaznovanje pravično in utemeljeno…..temelj kaznovanja je tole…pravice brez sile je neučinkovita….sila brez pravice pa nedopustna
In rezultat je pričakovan….[/quote]
Skela! Kako si nesramna. Predstaviti se nam je hotel kot vsestransko nadarjen in inteligenten moški, z rahlim odstopanjem od običajnih vzorcev vedenja, ti pa takole. Jaz pravim, dajmo človeku priložnost in se soočimo z izzivom, če že s šolskim sistemom ni imel sreče.
Forum je zaprt za komentiranje.
[img]http://1×57.com/wp-content/uploads/2012/08/uncle-scrooge-money-bin-duck-tales-ski-cash-coins-huey-duey-louie.jpg[/img]