Najdi forum

Splash Forum Arhiv Knjižni molji in pravopis kaj berete

kaj berete

Jaz trenutno novo knjigo-digitalna trdnjava

jonathan strange and mr. norrell od susanne clarke. strašno zabavna in grozljiva knjiga

peto kriminalko, ups. pardon, detektivko Donne Leon,
nad prvo sem bil navdušen, druga in tretja sta bili OK, zadnji dve pa se mi nekako vlečeta,
le ni agatha, kaj čemo!

Monopoli – družabna igra trgovanja z mediji (Sandra Bašić Hrvatin & Lenart J. Kučič). Ni sicer leposlovje, se pa fino bere …

Ravnokar prebrala Mite, sedaj se bom lotila Carverja (Kolesa, mišice, cigarete) in McEwanove Pokore.

Imam Paasalinologijo – Tuleči mlinar (sem že končala), Gozd obešenih lisic (pravkar končala) in Zajčje leto (pravkar začela).

Pravkar nabavila in na dusek prebrala eno od izgubljenih knjig mojega otrostva – Soncni Tiki (Na splavu prek Tihega morja), ze takrat, ko sem jo prvic brala, je bila stara cetrt stoletja..:))), pa se vedno zadene..:))

lp, proxima

Richard Ford: The Sportswriter. Prvih sto strani je za mano, prav prijazno melanholično-analitično branje.

proxima, tale Sončni Tiki me pa zlo zanima, a si lahko malo bolj konkretna…

Jasno. Thor Heyerdahl, avtor knjige, je skupaj s petimi soudelezenci (eden od njih je bil Sved, drugi Norvezani) leta 1947 preplul 6000 km Pacifika (iz Peruja do Polinezije) na splavu iz balzovcevih debel, zvezanimi s striki – poimenovali so ga Kon-Tiki (pod tem naslovom pa najdes tudi dokumentarec na imdb.com). Imel je namrec teorijo, da polinezijska ljudstva deloma izhajajo iz Juzne Amerike (na to so ga navedle sumljivo podobne legende, kipi in nekatere rastline). Odprava je uspela, teorijo so sicer kasneje spodbijali (moram malo po internetu raziskat, kaksen je pogled na to stvar lately), ampak ekspedicija je imela priblizno tak ucinek kot prva odprava na Severni tecaj.

Si predstavljas, 6 ljudi, ki vzame s seboj 1100 litrov vode in 6watno kratkovalovno radijsko postajo, ki jo morajo ves cas flikat, ker zicke razjeda slana voda..:))

Skratka, v otrostvu je bila to ena mojih najljubsih knjig – pa se tak cvrst prevod je..:))

lp, proxima

Pravilo štirih, sem šele pri drugem poglavju in si še nisem ustvarila nekega določenega mnenja o knjigi. Če jo je že kdo prebral naj sporoči svoje mnenje
o knjigi.

Pri Pravilu štirih se začetek (hm, mogoče prvih 100 strani) malo vleče, ampak če knjigo bolj natančno bereš, vidiš, da je vredna truda. Ni kriminalka na prvo žogo kot Da Vincijeva šifra.

Aja,

če ti gre angleščina, se Carverja loti v originalu …

…sliš se dobr, sm že naroču Sončni Tiki pri Libisu za 753,20 tolarjev, gugl je odkril še eno pr Glavanu za 1500 SIT, če kdo želi…

Prebijam se skozi Foucaultovo nihalo, pa nikakor ni pravega navdušenja. Glede na to, kako všeč sta mi bili Ime rože in Baudolino, sem pričakovala, da bom Nihalo ravno tako prebrala na dušek, pa kar ne gre…

Prebrala pa sem knjigo Zorro začenja svojo pot. Brati sem jo začela samo zato, ker jo je napisala Isabel Allende, ki je ena mojih najljubših pisateljic, sicer pa sem mislila, da glede na temo knjiga ne bo kaj prida. Pa sem bila presenečena, knjiga je prav dobra. Poleg otroštva in mladosti glavnega junaka zanimivo opisuje še Kalifornijo 19. stoletja, zatiranje Indijancev, pa Mehiko in Španijo. Pravih Zorrovih pustolovščin je v knjigi malo, bolj je osredotočena na to, kako je postal to, kar je.

Kot pridna mravljica pridno grozem Pynchonovo Mavrico težnosti. Včasih se malce izgubim, pa se spet najdem, nekateri odlomki so fantastični, knjiga je tako bogata, da je brezveze o njej kaj več govoriti, kogar zanima naj jo prebere, tudi če ne cele, samo da dobi občutek za stvar. Da ne govorim o prevodu, Igor Zabel je opravil več kot odlično delo, škoda da nas ne bo več razveseljeval z dobrimi prevodi.

Sem ravno prebral O treh od Katarine Marinčič (zelo izpiljeno in zanimiv) zdajle pa jemljem v roke Zasukane štorije od Veronike Simoniti (kratke zgodbe, sem mi zdi tud v redu, te takoj potegnejo vase).

Evo, nova delovna zmaga (si jo je moj dragi zadnjic kupil za na vlak, pa je potem zaspal): “Pred spanjem si stokrat skrtačim lase” – ojojoj, kakšno žaganje.

Bi clovek rekel, da me je DaVincijeva sifra kaj izucila..:> da se ni za zanasat na reklame..:))

Mogoce je primerna za kaksno cakalnico pri zobarju – potem se ti zdi se vrtanje po zobeh pravo olajsanje:) 🙂 🙂 Sicer pa ni vredna porabljene ure in cetrt.

lp,
proxima

Berem Dr.Harville Hendrix: Najina ljubezen (priročnik za pare, ampak niti ne za mlade, bolj za popravljanje starih zakonov)
Platona : Izbrani odlomki in dialogi
in dr. Ruglja : Pot samouresničevanja ( malo jo preskakujem, ker me alkoholizem ne zanima toliko kot ostalo, kar je v tej knjigi)

Paasilinna: Gozd obešenih lisic

Dragi Toro,

tudi meni je knjiga THE SPORTSWRITER ponudila eno tako lagodno, rahlo – a ne preveč – žalobno, nekako mirno branje. Menda si prvi, ki ga “poznam”, da je/bo prebral to knjigo …

Priporočam tudi drugim!

Eh, Katja, pravzaprav si z “žalobno, nekako mirno branje” zadela v črno, kajti točno takšen je ta roman. Sicer pa Sportswriterja berem po nasvetu nekoga, čigar mnenje zelo cenim – tako da smo že trije 🙂

He, fino … na to knjigo sem naletela čisto po naključju, v knjižnici, med brskanjem. Avtorja nisem poznala. Pravzaprav me je navdušila atmosfera, ki je v meni še vedno živa, čeprav je od zadnjega branja minilo že nekaj let (vmes sem si knjigo kupila).

Torej: to knjigo priporočamo najmanj trije 🙂

Tokrat kar dve sočasno:
Isaac Asimov, I robot
Polona Glavan, Noč v Evropi

izposojenega imam pa tudi že:
Stanislaw Lem, Zvezdni dnevniki Ijona Tihega

jaz pa beren DEŠIFRIRANEGA DAVINCIJA – kao nekaj kaj vse ni bilo prav v knjigi

New Report

Close