kadrovnice in pravnice za delovno pravo-pomoč
Delam v računovdskem servisu.
V moji pogodbi piše da velja Splošne kolektivne pogodbe za gospodarske dejavnosti in sicer sem pogodbo podpisala leto februarja. No sedaj sem pa zvedela da ta pogodba ni več veljavna in naj bi pri nas veljala “plačna pogodba”, ki pa je ne najdem nikjer na netu oziroma rada bi jo prebrala kajti vsaka zadeva v moji pogodbi je vezana na to pogodbo. Naprimer ko sem sklepala pogodbo mi je bilo obljubljeno 20 dni osnove za dopust plus dodatki na delovno dobo ter 2 otroka… Danes pa sem dobila odločbo kjer imam osnovo 19 dni ( nek sorazmerni delež ) + 2 dni na otroka. Povem naj da nisem imela prekinjene delovne dobe in sva bili zmenjeni, da dobim celotni dopust za leto 2008 v novem podjetju, v starem pa naj izkoristim starega ( torej dopust iz leta 2007). V prejšnji službi sem dobila tudi dodatne dni za študij, čeprav študiram samoinciativno, torej me ni poslal delodajalec ampak sem šla sama in si tudi sama plačujem. No tukaj pa je rekla, da študijski dopust pripada samo če me bi ona poslala.
Aja pa še to kako pa je z regresom, mi pripada cel ali zopet sorazmerni delež, kljub temu da ga v starem podjetju za leto 2008 nisem dobila. In do kdaj ga mora meni izplačati. Posluje z dobičkom.
Najlepša hvala za vaš trud in čas,
Darja
tukaj je zakon o delovnih razmerjih. Vse naslednje panožne pogodbe samo razširjajo pravice, ne pa da jih krčijo. Torej po ZDR imaš min 4 tedne dopusta (ali 20 dni – če imaš 5 dnevni delovni teden) + dodatki. Tudi zakon govori o regresu. Zdaj ne vem na pamet ampak zdim se mi, da se sorazmerni delež ugotavlja, če delaš manj kot 6 mesecev.
Še en odgovor na tvoje vprašanje: splošna kolektivna pogodba gospodarskih dejavnosti več ne velja (/Ne velja od: 31.12.2005/), ampak obstajajo za vsako dejavnost posebej kolektivne pogodbe, npr. kolektivna pogodba dejavnosti trgovine, kolektivna pogodba za kmetijsko in živilsko
Lp, ela S
Forum je zaprt za komentiranje.