kadim in pijem…
Veš, to je bolj doživljenjski projekt. In to je bila enkrat nazaj tudi moja misel, da če 1x rečeš, zdaj pa sem stvari zrihtal enkrat za vselej, vse je v redu, da si morda kaj spregledal. Časi se spreminjajo. V patriarhalnem svetu je moški rekel, tak je, in je tak bilo. Ko so ljudje umirali, ko so se približevali 45 letu je bilo drugače kot danes, ko se ljudje pri teh letih odločajo za nove začetke. Ko so ljudje fizično delali po cele dneve, potem pa padli v posteljo in je bil problem preživetja edina vsebina, s katero so se ukvarjali. Ko so imeli otroke zato, da so lažje obdelovali zemljo in dovolj, da jih je vsaj nekaj preživelo, da bi jim zagotovili preživetje v starosti. Prioritete, življenjski cilji in pričakovanja so danes vse nekje drugje. In partnerski odnos še posebej. Zato je žalosten izraz na Tvojem obrazu odveč. Takšna je stvarnost. In mislim, da je dobro, da je tako. Samo poskrbeti moramo, da gremo skozi življenje uglašeno s seboj in v poštenem in odkritem odnosu z okolico. Potem ne bo nekega velikega obžalovanja, občutkov krivde in sramu. In življenja v preteklosti. In potem si bomo lahko tu in zdaj prižgali enega, se lagodno naslonili nazaj in s kozarčkom nazdravili speedy in njenemu veselju do življenja… LP, Miloš.
Miloš , pozdravljen….vesela sem, da si se oglasil…..
Daj, prosim te ….ti mi povej….a je res narobe, če človek ne komplicira….če je enostavno tak kot sem jaz ? Ko sem prebirala tele odgovore …sem se zamislila kot se večkrat zamislim tukaj gor, ko berem anonimke…tako kot ti , se tudi jaz ne skrivam pod drugim imenom in nekaj ljudi od tu me osebno pozna…to pomeni, da tudi jaz ne morem kar sekati v prazno, kar nekaj bluziti….
Hm…tole sem šla malo naokoli…neki bi te rada vprašala, pa te ne bom tukaj gor….če hočeš, mi prosim posreduj svoj email naslov na drejca@email.si
Lep dan….
…jah…še en s krizo srednjih let…:)))
…znaš pa to za razliko od drugih, ki jim jezik glih ne laufa tko dobr kt teb, mal lepš zapakirat…:)))
…glih, da si ne bi mislu, da si kej boljši ali slabši od drugih…:)))
…aja…pa ne vem zakaj se zmeraj govori o krizi srednjih let za moške…:)))…a res kdo misli, da to za ženske ne velja…?…:)))
…strinjam pa se tudi s :(((, če si res vrgu puško v koruzu…:((( misliš, da bo drugič boljš al lepš al drgač al dlje al kaj? (p.s. men tud ni treba odgovarjat…:)))))
Dragi Enax, ne, nisem vrgel puške v koruzo, da ne bo pomote. Sem samo realist. Pravzaprav sem govoril o tem, da so se splošna življenjska pričakovanja spremenila. Spremenile so se socialne predstave o odnosu moški-ženska. In če je prej še veljala moška beseda (in Cerkve, ki je patriarhat podpirala), pa je bila zato ženska socialno prisiljena (po-)trpeti v neperspektivni zvezi, je danes drugače. Danes je partnerstvo bistveno bolj uravnoteženo, matere samohranilke niso več odrinjene na rob družbe, nezakonske otroke se več ne označuje s pankrti in celo Cerkev privoli v ločitev. Ženska ima pravico pričakovati spoštljiv odnos do sebe, ga ima pravico zahtevati in če s tem ni zadovoljna, pravico partnerstvo razdreti. Seveda tudi moški. Partnerstvo je vedno manj posledica socialnih pritiskov (“spodobi se, da se dva poročita”, partnerstvo kot “socialno-ekonomska skupnost”, ker je v dvoje lažje preživeti, partnerstvo zaradi občutkov krivde, da otroci ne bi rasli brez staršev) ampak postaja svobodna odločitev dveh samostojnih ljudi, ki se seveda odrečeta delu svoje samostojnosti, če želita živeti skupno pot. To pa pomeni veliko pogovarjanja in sklepanja kompromisov. Jaz tega ne vidim kot krizo srednjih let (to razumem, da človek sam s sabo težko pride na kraj). Ampak kot sestavni del življenja. Kar nas sili v budnost in stalen notranji dialog: kdo smo, kaj resnično hočemo in kam gremo. LP, Miloš.
Na nek način sem presenečen kako hitri ste z diagnozami, skoraj tako hitri kot psihiater mag. Rejec na medover.net. Če nekdo napiše, da kdaj kaj rad spije, še ni pijanec. Sprva sem se ob teh sodbah “pijanka” ipd. zabaval, sedaj se mi pa morda le zdi smiselno kakšno na ta račun povedati.
Prvič: tvegano pitje: če piješ nad mejami manj tveganega pitja, kar za odraslega moškega pomeni 7 piv na teden, ob tem, da je treba abstinirati 2 dni v tednu in da ob eni priliki ne spiješ več kot 3 steklenice piva. Za ženske in starejše od 65 let so dovoljene meje pol manjše.
Drugič: škodljivo uživanje in zloraba alkohola: takrat, ko pitje škodi tebi (tvojemu telesu in tvojim socialnim vlogam, ki jih igraš) ali tvojim medosebnim odnosom, pa ne nehaš piti; zloraba, ko akohol zlorabljaš kot pomirjevalo in antidepresiv.
Tretjič: odvisnost od alkohola: ko se vedno več ukvarjaš z razmišljanjem o pitju, z uživanjem in nabavljanjem alkoholnih pijač, ko izgubiš sposobnost kontrole količine popitega alkohola. Odnosi z drugimi ljudmi so vedno manj pomembni, pride do popuščanja na vseh delovnih in socialnih področjih.
Skratka: malo previdneje, prosim, z diagnozami, pa bo svet lepši. LP, Miloš.
Draga sestrica, zapisal sem “ob eni priliki največ tri steklenice piva”: to pomeni, da imaš za ostale dni v tednu na voljo le še 4. Tvoj sorodnik (oče?) je seveda bil pijan že po enem pivu, sama si napisala “na koncu”, ker je imel takrat jetra že toliko fuč, da mu alkohola niso več zmogla predelati. Lahko razumem, da Tvoj odnos do alkohola ni in ne more biti nevtralen, da fukcionira samo po sistemu: če kaj piješ si alkoholik, kot stikalo, DA, NE, nič pa ni vmes. Upam pa, da boš enkrat lahko sprejela, da če kdo spije kdaj tudi kak kozarček več, še ni nujno alkoholik. Za to je potrebno o človeku vedeti še kaj več kot to, da izjavi, da mu paše kdaj spiti kak kozarček preko svoje mere. Pozdrav, Miloš.
ampak kaj tako zapletate, zadrgnjenci! punca je priznala, da je prava vesela punca, ki zna živeti in se ne obremenjuje z ničemer! da ne živi po željah in principih drugih, da se ne obremenjuje z raznimi zagrenjenci in zavrtimi ljudmi, kot ste sami.
osebno ne pijem (več), ne hodim (več) na žure, nisem (več) ena najbolj zabavnih v družbi… me je pač minilo. ne vem, ene prej, druge kasneje. (sama imam 30 let) ampak če bi me pred 5, 10 leti kdo okarakteriziral za pijanko, ker sem znala v družbi tudi kaj (pre)več spiti in se tudi zaradi tega faaaajn imeti?! groza!
razumem to, da veliko ljudi v življenju še okusilo ni alkota, ali pa recimo so ga samo okusili, in da imajo zato predsodke do tistih, ki si ga kdaj pa kdaj privoščijo. ne vem, ste tako strogi tudi pri na primer hrani? ali prezirate tiste, ki si občasno privoščijo masten čips, mastno in sladko čokolado, bogate, po možnosti maslene kreme, zares mastno svinjsko pečenko, zaseko…
en nasvet: ne bodite toliko obremenjeni z vsem. živite, kot menite, da je prav, in se življenja veselite. ne bodite nečimrni, vzvišeni, polni slabe kritike, očitkov in slabih misli. sploh če preberete povsem prijazen post zelo prijazne punce.
Pomembna je kultura pitja. Ljudje, ki tudi v družbi žulijo sok in ne znajo z ničemer nazdraviti so tudi sicer nedružabni. Spiti kozarček ali več alkoholne pijače ob pravi priložnosti ni nič narobe, če je človek odgovoren. Pred pitjem mora vedeti kaj ga po tistem čaka – delo, vožnja, kakšno drugo resno delo – takrat pač ne sme piti. Če si je vzel dan za zabavo in je postelja blizu, pa ni nič narobe če gre malo boljše volje v posteljo.
Se vidi kako smo Slovenci smešni kaj je Aneja napisala tisti,ki v družbi pije sok se ne zna sprostiti. Daj Aneja najprej preberi kaj si napisala.Veš enim enostavno ne paše piti alkohola in smo v družbi isto nasmejani in sproščeni kot pa tisti,ki pijejo. Nimam pa nič proti alkoholu samo je meni tudi grdo,ko vidim ženske pijane.
Meni se pa zdi,to največja bedarija na tem forumu,ko nekateri pravijo tisti,ki ga ne pijejo se ne znajo sprostiti,so zamorjeni,……..Kaj takega čisto po pravic,i blesevega še nisem slišala. Ne vem kaj folk sploh ne ve več kaj piše ali piše kar tako,da nekoga prizadane,da ima kao potem ta osebek boljši dan.
Jaz osebno spijem kakšen kozarec ob kakšni priložnosti kaj več pa ne.
Forum je zaprt za komentiranje.