Najdi forum

Splash Forum Arhiv Računalništvo, telefonija, internet in televizija kabelski internet in router

kabelski internet in router

Pozdravljeni strokovnjaki

Že kar nekaj časa imam kabelski internet ( telemach ) in router , tako da imam na dveh računalnikih internet.Sedaj so pa nekaj naredili , da mi preko routarja internetne strani ne odpira , če pa vežem modem direktno na računalnik mi pa internet dela brez problema.Sedaj me pa zanima , kaj mi je storiti , da bo routar in internet spet deloval kot po starem.Nastavitve routarja nisem zadnje dni nič spreminjal.
Konfiguracija :
XP pro na obeh rač.
router Planet XRT-401

l.p.Mrki 🙁

pokliči operaterja, da ti uštima. verjetno so oni to zakrivili!

hja – to zna biti problem , ker imam pogodbo za en priključek in eno delavno enoto ( računalo ).Do sedaj mi je to špilalo , od včeraj pa nič več.Zanima me , če ima mogoče kak uporabnik telemacha isti problem ( in mogoče tudi rešitev ).
Hvala
l.p.Mrki:(

to ni problem! operater samo razdeli linijo (se mi zdi) in ti NE zaračuna dodatnih storitev. on mora le upisati IP številke obeh računalnikov in routerja! isto se ti bo zgodilo, če boš menjal računalnik – boš moral poklicati na operaterja. fora je namreč v tem, da si modem “zapomne” kateri računalnik je priklopljen!!

Imam pogodbo za en priključek in eno delavno enoto , zato mislim , da mi operater nebo šel na roko in mi upisal IP obeh računalnikov in še
routerja.Nevem pa kako misliš , da si modem zapomne kateri računalnik je priklopljen , še tri dni nazaj ni bilo važno kateri računalnik je bil priključen na router ( od kolega , tasta ,svaka, soseda , sosede 😉 … ) vedno je internet delal.So mogoče uvedli kakšno zaščito ?
l.p.Mrki 🙁

A si ziher, da nisi nastavitev na ruterju spreminjal?
Poskusi ga rebootat, mogoče bo potem delovalo. Ali pa ga nastavi še enkrat, tako kot ob prvi inštalaciji.
Z IP računalnika naj ne bi bilo problema, ker se IP mrežne, ki se identificira v omrežje, po navadi skopira v ruter.
Če ti dela brez ruterja, dvomim da je ISP kaj spreminjal, bolj verjetno je, da je z nastavitvami v ruterju kaj narobe… zato poglej tam.
Lp Joan

Pa en lep dan želim, Joan

Sem 100% da nism nič šaru po routarju.Dopoldan je bilo še vse OK , popoldan pa nisem več prišel na internet , čeprav , ko sem pingal je šlo vse normalno skozi. Aja , dostop do routarja imam samo jaz.
l.p.Mrki 🙁

Mrki
naj ti razložim razliko med TELEMACHom in SIOlom. Pri SIOLu potrebuješ za dostop do interneta uporabniško ime in geslo, torej nastaviš na routerju PPOE povezavo. Pri tebi oziroma TELEMACHu je pa dostop do interneta vezan na Mac addresso tvoje povezovalne naprave, mrežne kartice ali routerja. Torej že ko si prvič priklopil router si moral poklicati operaterja in mu povedati Mac adressso routerja sicer ti ne bi deloval, RAZEN, če nisi imel najprej povezavo preko računalnika beri mrežne kartice in si ob priklopu routerja Mac adresso kloniral v router, kar nekateri routerji znajo. Torej rešitev je pokliči na TELEMACH in jim razloži, da si zamenjal mrežno kartico in želiš, da vpišejo novo mac adresso, nahaja se na nalepki routerja, ali jo poišči v meniju za nastavitve. Poveš jo in oni ti jo vpišejo resetirajo modem pa stvar dela.
Pa veliko uspeha .

Hoj
Ali lahko kabelski operater vidi , da imam povezavo preko routarja ???
Lepo prosim za odgovor.
l.p.Mrki:(

zakaj bi kompliciral…..če ugotovi:
operaterju povej, da MORAŠ občasno iz službe prinesti službeni notebook (takrat svoj PC izklopiš, ne:)), zato imaš router, zaradi manjših komplikacij:)

Glede na to, da ti brez usmerjevalnika dela, z njim pa ne, se mi zdi jasno, kje je težava. Pri tem gre lahko za:
– Napačen MAC naslov (kot je že pisal Amilo). MAC naslov zunanjega (WAN) priključka usmerjevalnika mora biti enak MAC naslovu računalnika, s katerim ti dela, saj ima Telemach očitno nastavljenega tega, sicer ti ne bi delalo. Kloniraj MAC računalnika na MAC usmerjevalnika ali javi Telemachu novi MAC.
– Napačna konfiguracija usmerjevalnika. Tu je lahko marsikaj. Kaj ti javi ukaz ipconfig/all na računalniku, če je ta priključen direktno na modem oz. preko usmerjevalnika. Kako se kaj naredi na tvojem usmerjevalniku, si boš moral pomagati drugje.

Računaj, kakor da operater lahko vidi, da imaš usmerjevalnik, vendar ga to ne bi smelo motiti, ker usmerjevalnik ločuje tvoje omrežje od njegovega. Tvoje omrežje ga ne zanima, če je v skladu s pogoji.

Glede števila računalnikov pa tole:
Operaterja zanima samo koliko IP naslovov bo moral rezervirati zate. Če imaš usmerjevalnik in nanj priključenih n računalnikov, od operaterja potrebuješ samo en IP naslov (zunanji usmerjalvnikov, notranje itak določaš sam in morajo biti iz privatnih podomrežij, npr. 192.168.0.x). Števila računalnikov v Splošnih pogojih nikjer ne omenja, nasprotno, na naslovu

http://www.telemach.net/podjetje/vsebina.php?nivo=2&IDM=29

piše tudi

10. Koliko računalnikov je lahko priklopljenih na en modem?

Na 1 modem je lahko priključen 1 računalnik, razen v primeru paketa z večimi IP-ji ali s postavitvijo dodatnega usmerjevalnika.

Ti imaš dodatni usmerjevalnik.

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close