Najdi forum

Splash Forum Arhiv Knjižni molji in pravopis južni pol

južni pol

Južni pol ali južni pol? (z veliko ali z malo?)

Ne vidim razloga za pisanje z veliko.

:)) špela 😉

K.

A ti mene malo zafrkavaš? :-/

Nikakor, samo osmešilo me je, ker sem mislila na ta mail odgovoriti, potem sem se pa spomnila nate in sem kar vedela, kaj boš odgovorila, zato nisem.
No, in potem pride tvoj odgovor – kot sem pričakovala :)).

(Mislim, da je lani šlo za Srednjo/srednjo Evropo … :))

K.

Kerstin, preveriti glagol osmešiti, prosim.

Sicer pa je južni pol ali južni tečaj le bolj ali manj natančno določena točka, ni pa pokrajina, zamejeno področje, še manj naselje, tako da se seveda piše z malo. Podobno kot bi rekli geografsko središče Slovenije ali pa severni povratnik.

Jaz preveriti osmešiti :)).

Ja, nič, tako govorimo pri nas, taka raba pa vsekakor ni knjižna. Osmešilo me je – spravilo me je v smeh. Zakaj ne? Sicer se pa posipam s pepelom – nisem se izrazila knjižno, temveč povsem spontano, ker me je zadeva res iskreno osmešila, pardon, spravila v smeh. 😉

Ni šlo za Južni/južni pol, temveč za asociacijo (Evropa). Očitno pa te tukaj niso zaželene, vsaj moje ne.

K.

Nekaj si namišljaš in insinuiraš glede Evrope, ampak to ni poljudni politični forum, sicer gremo lahko razpravljat za prvi šank. Hotel sem povedati le, da je osmešiti (se) bil v tvojem primeru čisti srbizem – kar je daleč od tega, da to ni bila “knjižna raba”. Primerna je bila le za garažne radio-televizije.

Pa dajmo se tukaj že enkrat dogovoriti, ali razpravljamo o slovenskem jeziku ali o jeziku svojih, mojih in naših!! Kako je že naslov tega dela foruma in kdo ga je prvič zapisal!!?

hm … Južni pol je le ena v bistvu umetno narisana točka na Zemlji. Pri Srednji/srednji Evropi je vprašanje, ali je to geografski pojem.

Nič se kregat, drugače bom prepričana, da je vajin prepir le navidezen in da gre v resnici za veliko, a skrito simpatijo. 🙂

Špela, ti torej praviš Južni pol? Hm?

Srednja Evropa je pa bolj političen kot geografski pojem, tako da se lahko do nadaljnjega zapisuje tako ali tako, ni kakšne panike.

Ne, z malo. Če sem slučajno kje zapisala z veliko, se pa opravičujem.

Špela, s Kerstin bi se žal v RL že stokrat zravsala, če bi razpravljala o slovenščini. Midva pa še vedno lepo razpravljava, se mi zdi (kdo je zdaj MI2?).

Ne, z malo. Če sem slučajno kje zapisala z veliko, se pa opravičujem.[/quote]

Si pač zamešala male in velike začetnice, ni pene.

New Report

Close