Najdi forum

jušne kocke

Zanima, me če jih uporabljate veliko. Kajti meni se sploh ne zdi umetnost skuhati, če kuhaš z kockami. Sploh ne rabiš nobenga znanja kocko flikneš not še mal popopraš in soliš in jed je zelo okusna. Kako nadoknaditi kocke, ker se mi zdi, da to lih ni najbolj zdravo?

Jaz osebno jušne kocke zelo malo uporabljam. Včasih dam polovičko že zaradi okusa samega. Menim tudi da niso ravno preveč zdrave, sicer pa kaj pa je sploh zdravo?!

jušnih kock prakticno ne uporabljam. imam jih sicer doma…za primer “nesrece” :)) lp petra

zadnjič sem v knjigi j.oliverja prebrala da sam uporablja nekaksne ‘bio’ jušne kocke.

Pri nas so kocke, vegeta in podobne zadeve skoraj prepovedane. Imam namreč alergijo na določeno sestavino (ojačevalec okusa E621) in sem zaradi tega že bila pri zdravniku na injekciji. (Niso to heci)
Nadomestiš take zadeve z drugimi naravnimi začimbami – sušenimi ali svežimi. Pa tudi odvadiš (ali navadiš) se določenega okusa.

Lp, Ela

Jušne kocke, vegeta… so pri nas ukinjene. Včasih si pomagam s sojino omako in posušeno zelenjavo. “Bio” jušne kocke se dobijo tudi na naših policah, ali so res bio ali ne je pa stvar lastne presoje.

V mamini kuhinji so se jušne kocke kar precej uporabljale, iz moje pa sem jih izgnala. V mamini kuhinji so imele tako vse jedi skoraj enak okus, kar me niti ni motilo dokler nisem poskusila po svoje. Jušna kocka je v glavnem mešanica začimb, maščobe in bog ve česa še. Nadomestiš jo z pisano paleto začimb odvisno od hrane, ki jo pripravljaš in ne bo nič slabše. V kocki se mi zdi, da prevladuje luštrek, ki daje zelo polen okus. Čez leto imam svežega, za zimo pa si ga posušim. Enako peteršilj, zeleno, baziliko, origano, timijan in šetraj. Večinoma kuham s temi začimbami, kakšne bolj eksotične pa tudi kupim. Z okusi, ki jih dosežeš z začimbami resnično lahko razvajaš svoje najbližje.

Uspešno eksperimentiranje ti želim.

Pri nas so jučne kocke in vegeta na prepovedani listi. Pred leti sem jih sicer uporabljal, vendar sem prišel do spoznanja, da z njimi pravzaprav zgolj temeljito zadušiš originalen okus hrane, ki je seveda veliko boljši brez teh kock. Razen seveda, če je kdo presrečen, če lahko dan za dnem je hrano z enakim okusom. Da sploh ne govorimo o zdravstveni koristnosti takih dodatkov…

Jaz vedno solim z vegeto, praktično ne uporabljam soli, ki se mi zdi še dosti bolj agresivna od vegete. Sicer pa upoštevam da vsebuje zelenjava že sama po sebi sol in tako uporabljam tudi vegeto v pametnih količinah.
Argo kocko dodam goveji juhi, se mi zdi, da požlahtni okus tudi ostalim začimbam. Kdor pravi, da teh dveh začimb ne uporablja laže ali pa jih ne uporablja zaradi zdravstvene prepovedi. Vendar močno dvomim. Če bi res vsi tako kuhali kot se bahajo ne bi bilo vedno več debelih ljudi tudi pri nas. Danes ne argo in vegete jutri pa poln pladenj morskih sadežev, ki so tudi redilni. Ali pa razne zavitke, cmoke, testenine…Lepo vas prosim “ne me basat”!

Hej,ne mislim polemizirati,ker ima vsak pravico kuhati po svoje.Danes je ze toliko reci,ki ne vemo,kaj vsebujejo.Na zalost!
Povem samo primer:moja mama je imela zelo rada juho iz kocke.
Moj oce pa je vedno potozil,zakaj imajo v lokalih vse omake pri razlicnih jedeh enak okus.
Mama je drugace zelo dobro in zdravo kuhala.
Zase vem,da ze kot otrok nisem prenesla okusa Magi kocke,ki je bila vcasih zelo uporabljana.
Lep pozdrav Babi

Morski sadeži pa res niso redilni. Seveda odvisno od priprave (kot pri večini hrane).

LP

draga Zvonka a.
Ne se razburjat. Ne trdim, da ne grešimo. Ja, z veseljem pojem kakšne štruklje in veliko sladic. Včasih grem tudi v fast food po kakšen pomfri, ki je pečen v 20X pregretem olju….. Jušnih kock pa pač ne uporabljam. Preprosto zato, ker ista mešanica začimb, za moj okus, pač ne paše v vsako jed. Zato pa z začimbami dosežem, da ima vsaka jed svoj okus. Priznam, da včasih tudi v razmerju začimb malo falim, vendar ni nikdar katastrofa.
Uživaj v svojih pregrehah in dovoli nam, da tudi mi v naših, saj sladkost življenja našega je kratka.

Draga Zvonka a., nekateri pac ne uporabljamo veget in argo kock, juh iz vrecke, fantov in podobnih dodatkov pa zato se ne lazemo. Verjamem, da se ti ne zdi mozno, da bi kdo kuhal brez njih, vendar je to posledica tvojega neznanja kuhati drugace in ne nasih lazi. Pri nas ni nic takega v omari in ravno tako dobro jemo, pa ne, da nam bi kaksen zdravnik to prepovedal, sami smo se odlocili, da je bolje ce uporabljam zelenjavo z vrta, kot pa vegeto. Pa, dober tek!

Lara 1, saj se ne razburjam! Če bi se pogovarjali se ti ne bi zdelo, da se razburjam, napisano izgleda huje.
Imaš prav, vsak naj “greši” kot se mu ljubi. Jaz z vegeto in kocko, ti pa s fast food in s slaščicami. Dandanes “zdravo” sploh ne moremo več jesti. Kakor se je eden vprašal: kaj pa je danes sploh še zdravo? Takšni časi pač.
Uporabljam pa tudi jaz domače začimbe kako ne. Ne samo vegeto in argo.

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close